Den pro dětskou knihu počtvrté

kolébka
27. listopadu 2010 se uskuteční již čtvrtý ročník celostátní akce DEN PRO DĚTSKOU KNIHU. Tento den tj. sobota před 1. nedělí adventní, je věnován oslavě dětského čtenářství. Akci vyhlásil Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.


Možná se zeptáte proč zrovna na konci listopadu. Předvánoční čas je navíc i inspirací pro výběr dárků pro naše nejmenší. Proč jim tedy nekoupit pěknou knížku jako dárek.

Akce DEN PRO DĚTSKOU KNIHU se zaměřuje jak na propagaci knih pro děti, tak vůbec na propagaci čtení a knihoven. Na většině míst se tak mají zájemci možnost setkat, kromě jiného, i s prodejními výstavami dětské literatury. Mnoho akcí je doprovázeno nejrůznějšími soutěžemi, opět se zaměřením na knihu, dětskými divadelními představeními apod. Zásadní myšlenkou je oslovit co nejvíce dětí a jejich rodičů a zároveň je i přesvědčit, že knihovna je místem, kde se mohou dozvědět mnoho nového a získat i nové znalosti.
Akce měla v předešlých třech ročnících velký úspěch.

Na webových stránkách www.dendetskeknihy.cz naleznete kompletní přehled všech akcí s popisem programu konaných u příležitosti tohoto dne, řazený podle krajů.

Z akcí vybíráme:

Městská knihovna Kralupy nad Vltavou – výstava knih s vánoční tématikou, pro rodiče navíc výstavka knih o možnostech využití volného času jejich dětí, připraven je i literární kvíz ve dvou kategoriích dle věku dětí. Skládat se bude i adventní pexeso. Pro děti je připraveno adventní čtení z knížek o vánocích.

Jiráskova knihovna Klučov – připravena je beseda pro děti s ilustrátorkou a režisérkou animovaných filmů a večerníků Galinou Miklíkovou, děti budou v rámci výtvarné soutěže malovat a tvořit Lichožrouty.

Městská knihovna v Lipníku nad Bečvou – beseda s ilustrátorem Adolfem Dudkem spojená s prezentací publikací pro děti, na kterých se podílel.

Městská knihovna Planá nad Lužnicí – v rámci výtvarné soutěže proběhne akce Malované čtení ze Špalíčku – F. Hrubín. K připomenutí 110. výročí narození Hermíny Týrlové proběhne výstava výrobků z výtvarné dílny na téma „Nejen vzpoura hraček“.

Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově – prezentace pohádkové knihy Král lesa Vladimíra Klepáče spojená s povídáním o naší přírodě. Knihovnu navštíví i zvířátka ze ZOO parku Vyškov. Vyškovská autorka Jana Žujová představí svoji prvotinu pro teenagery – Zase bude líp.

Městská knihovna Horažďovice – proběhnou autogramiády a osobní prodej knih s představením novinek – Petra Braunová, Miroslava Kuntzmannová, Miloš Kratochvíl, Honza Volf, Ondřej Fibich.

Městská knihovna Chrudim – připravena je beseda a výtvarná dílna s ilustrátorem dětských knih Jiřím Fixlem.

Akci DEN PRO DETSKOU KNIHU připravuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.
www.dendetskeknihy.cz

Doporučení:
Share

Napsat komentář