Krásní, bohatí a (ne)mocní

Indian-Hair-Blonde-Straight-Full-Lace-Wigs
Být krásnou ženou s dlouhými blond vlasy je možná snem většiny těch, které takto nevyhlížejí. Jaké to ale je, být v kůži mužského ideálu krásy?

Náhled do tohoto specifického světa nám zprostředkovala svým románem 4 blondýnky světoznámá autorka Candace Bushnellová (*1958). Proslavil ji hned její první román Sex ve městě, který se stal předlohou dnes již kultovního stejnojmenného seriálu i celovečerního filmu. Spisovatelka pochází z Connecticutu, vystudovala Riceovu a Newyorskou univerzitu a je bývalou redaktorkou časopisu Vogue a přispěvatelkou týdeníku New York Observer.

Román 4 blondýnky vyšel nyní v nakladatelství BB/art v překladu Pavla Kaase. Jde vlastně o čtyři různé příběhy, takže spíš než o románu jako takovém by bylo na místě mluvit o povídkové knize. Nicméně hlavní téma, jak najít bohatého milence nebo manžela či jak se udržet na výsluní co nejdéle, je všem společné, třebaže na sebe příběhy nenavazují.

První blondýnka je krásná Janey, bývalá modelka, která na každé léto hledá nového milence s luxusním domem na pobřeží v té nejhonosnější čtvrti. Narazí tak při svých zlatokopeckých výpravách na různé typy mužů, většinou jde ale o nezodpovědné floutky, jimž jejich „láska“ dlouho nevydrží. V čem tedy Janey najde svoje štěstí?

Druhá žena, seriózní novinářka Winie, je vdaná za rovněž úspěšného manžela Jamese a mají spolu dítě. Zdá se, že jim nic nechybí, ale přesto má jejich vztah k pohodě daleko. Oba hledají únik a naplnění jinde, odpoutat se od sebe však nemohou.

Třetí plavovláska je neurotická a sebestředná Cecelia. Její osud se podobá příběhu Popelky – z obyčejné prodavačky se stala princeznou, tedy manželkou korunního prince Huberta Luxensteina. Měla ovšem o manželství s ním jiné představy a svoji frustraci začala zajídat prášky a kokainem. Navenek působí jako rozmazlená primadona, jaký je ale její vnitřní svět? O co jí jde doopravdy a po čem vlastně touží?

Čtvrtý příběh je nejkratší. Blondýnka je zároveň vypravěčkou, a tak nám její jméno zůstane utajeno. Jinak se o ní ale dozvíme hodně: spisovatelka z New Yorku, čtyřicet let, svobodná. Krásné ženy v Americe mají totiž problém nalézt stálého partnera, natož manžela. To v Londýně je to prý jiné. Muži jsou tam roztomilejší, snáze navlékají snubní prsteny svým vyvoleným, ale jejich sexuální schopnosti jdou pod obvyklý průměr. Je to pravda? Hlavní hrdinka se to rozhodne ověřit na vlastní kůži a výsledky zhodnotit ve skvělém pojednání pro populární časopis. A nejen to. Co když se jí tam povede najít skutečnou lásku?

Z mého pohledu jde o dost plytké zápletky a nenáročné oddechové čtení. Až mě zaskočila vulgárnost jazyka i prostředí samotného. Výrazy typu „zašukat si“ na skoro každé straně mě opravdu nenadchly. Neustálé řešení, zda ten či onen má větší penis a krásnější dům v lepší čtvrti, mě také nenaplnilo nadšením. Dokonce se mi v tom zmatku nechutných scén nějak vytratil i slibovaný humor a nadhled. Asi je to tím, že četbu tohoto typu nepreferuji ani jako relaxační únik. Možná se ale najdou čtenářky, které naopak po tomto typu literatury sáhnou rády. Jinak by se Candace Buschnellová nestala bestsellerovou, tedy kupovanou a obdivovanou autorkou.

Pozitivně musím zhodnotit dialogy i propracovanost psychologie jednotlivých postav. I to mi naznačuje, že v pisatelce 4 blondýnek dřímá talent, jen se mi zrovna netrefila do vkusu.

Pokud máte chuť na oddechové čtení, při kterém si uvědomíte, že váš život je ve skutečnosti hezký, klidný, nekomplikovaný, a zjistíte, že vlastně po kráse a bohatství ani netoužíte, pak je toto volba právě pro vás.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize4 blondýnky

Bushnellová, Candance

BB/art, 2010

Napsat komentář