Jsem těhotná, ne nemocná!

těhotná
Kniha Jsem těhotná, ne nemocná! je velmi podrobný průvodce nastávající matky přípravou na početí, těhotenstvím, porodem a šestinedělím. Lehce humorným stylem se nám autorka snaží sdělit, že „mateřství je adrenalinový sport“. Kniha je vtipná a zábavná, přesto nám zprostředkovává velké množství konkrétních a podložených informací, velmi citlivě se věnuje i tématům neveselým jako je potrat nebo předčasný porod.


První část s názvem Začínáme je věnována přípravám na mateřství ve smyslu, jak připravit tělo pomocí bylinek, kyseliny listové, zelených potravin apod. Hlavní část knihy tvoří popis jednotlivých lunárních měsíců – Co se děje v břiše, Co se děje s vámi a Co vás čeká u lékaře jsou vždy první tři kapitolky každého oddílu. Ty další se věnují lékařským testům, nemocem a zdravotním problémům, v posledních měsících přípravě na porod, nákupu výbavičky. Předposlední část popisuje různé druhy porodů, pobyt v porodnici. Závěr patří šestinedělí – jak se tělo zotavuje, co potřebuje dítě, co je třeba vyřídit na úřadech.

Kniha Jsem těhotná, ne nemocná! mě velmi překvapila svou obsáhlostí a kompletností informací. Obsahuje i například seznam perinatologických center, jedna kapitolka se věnuje také kontaktním čočkám při porodu, s tím jsem se v žádné jiné knize tohoto druhu nesetkala.

Velmi zodpovědně a podrobně se autorka věnuje třeba výběru deky pro miminko:

S výběrem deky se také můžete potýkat. Na co vlastně deku budete používat? Ačkoli si to zatím nedokážete příliš reálně představit, těch možností se naskytne celkem dost. Hodila se mi deka slabá, pružná, ta byla fajn k rychlému zabalení dítěte do housky ve chvíli, kdy nebyla v dosahu rychlozavinovačka nebo bylo takové teplo, že by v čemkoli teplejším dítě stihl teplotní šok. Mnoho dek se hodí i místo přebalovací podložky, hodí se i do kočárku na dno či navrch na přikrytí. …mám dvě deky zdarma za kočičí granule a jsou i po x vypráních stále super. Výrobce kočičích granulí měl šťastnou ruku na nástroje své propagace… Takže jednu deku má kočka, druhou mám v pohotovosti na různé „dětské příležitosti“.

Knihu bych určitě doporučila všem nastávajícím rodičům, příp. i prarodičům. Čtenářkám i čtenářům poskytne opravdu všechny potřebné informace a odpovědi na otázky spojené s tímto obdobím a navíc ještě pobaví svým nadhledem a humorem. Ostatní příručky už nebudete potřebovat.

Renata Petříčková (*1978 v Hradci Králové) žije v Pardubicích s manželem, dvěma malými dětmi a kočkou. Několik let píše články pro časopisy a weby pro ženy. V současnosti se věnuje recenzím a článkům o dětské literatuře a píše své vlastní knihy. Jsem těhotná, ne nemocná je její prvotinou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJsem těhotná, NE nemocná!
Rady, které vám jinde neprozradí

Renata Petříčková

XYZ

Jsem těhotná, ne nemocná! - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Lenka napsal:

    Perfektní knížka. Nejlepší rady, co se týče přípravy na těhotenství, početí, těhotenství, porod i šestinedělí. Navíc psaná věcně, s humorem, a co oceňuji nejvíce, bez zbytečného strašení! Provází mě již druhým těhotenstvím a čtu ji pořád dokola :-)

Napsat komentář