Osudová láska

děti
Kdo by nechtěl potkat člověka, který pro něj bude jako stvořený? Někoho, s kým si bude ve všem rozumět a bude cítit, že to, že jsou spolu, je ta nesprávnější věc na světě?

Láska je nejkrásnější cit, který může člověk cítit. Umí být mocná, ale i zákeřná a nepřející. Kniha, kterou napsala Nataša Drágnić, vypráví o té osudové. O takové, která vám navždy změní život. Dílo, které nese název Každý den, každou hodinu, vyšlo v nakladatelství Mladá Fronta v roce 2012.

Autorka se narodila v chorvatském Splitu. V Záhřebu vystudovala germanistiku a romanistiku, a poté ještě diplomacii. V současné době žije v německém Erlangenu, kde přednáší cizí jazyky a literaturu.

Výše zmíněné dílo je její prvotinou a hned po prvním vydání v roce 2011 dosáhlo světového úspěchu. Bylo totiž přeloženo do 30 jazyků.

Hlavními hrdiny jsou Luka a Dora, kteří se potkali ve školce, v malé chorvatské rybářské vesničce. Vyrůstali spolu, poznávali svět a nikdo nevěřil, že malé děti si mohou tak dokonale rozumět. Byli pro sebe vším. Nejlepšími kamarády, kteří si svěřovali svá nejtajnější přání a navzájem si hodně důvěřovali. Jejich životy se ale musely rozdělit.

Po šestnácti letech se pak nečekaně potkají v Paříži, kam se Dora s rodinou odstěhuje, a kde Luka vystavuje své obrazy. Hned jak se setkají, naleznou znovu své city, které k sobě chovali, a doufají, že tentokrát jim už jejich vztah vyjde a budou moci být navždy spolu. Milují se tak, až je to neuvěřitelné.

Ale osud si s nimi zahrává a rozhodně nechce, aby spolu zůstali. Proto musí znovu a znovu bojovat za své štěstí a lásku. Jak nakonec příběh dopadne, se dozvíte, když si přečtete tuto skvěle napsanou knihu.

Autorčin příběh o lásce je jiný než běžné romány pro ženy. V síle emocí, které se odehrávají v hlavních hrdinech, v jejich životních bojích, výhrách i prohrách. Navrch úžasné nadání autorky, která vypráví opravdu s citem a elegancí. Vše dohromady tvoří skvělou knihu, která donutí člověka přemýšlet o jeho vlastním osudu.

Opravdu má člověk život předurčený a nemůže s ním nic udělat? Nezbývá nám nic jiného, než se mu podřídit? Myslím si, že člověk musí bojovat a snažit se za každou cenu. Ať jde o cokoliv. Je to náš život a bojovat za něj rozhodně stojí.

V životě je těžké vůbec se zamilovat. Na světě je mnoho lidí, ale nikdo vám nezaručí, že natrefíte na toho pravého. A když už na něj narazíte, on se ještě nemusí zamilovat do vás. Láska je složitý cit, který nám rozhodně život obohatí, ale zároveň ho umí pořádně zkomplikovat. Opravdu stojí za to, aby si člověk „zničil“ doposud spokojený život jen pro to, aby vše podřídil jinému člověku?! Já si myslím, že určitě ano. Láska sice vyžaduje oběti, ale stokrát vám to vynahradí. Zamilovat se je skutečně krásná věc. Na to můžete vzít jed.

Knihu vřele doporučuji. Je sice smutná, protože osudu se člověk asi neubrání, ale zároveň je nádherná ve své opravdovosti a síle lásky, kterou prožívají Luka s Dorou. Oni dva se totiž nevzdávají a rozhodnou se proti osudu bojovat. Boj není snadný a výhra nejistá, ale vzájemně jsou si vším a rozhodně stojí za všechnu vynaloženou námahu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKaždý den, každou hodinu

Dragnićová, Nataša

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář