Knižní tipy IV. – Povídky

povídky
Jaké mohou být povídky? Nejspíš vás napadne, že dobré a špatné, krátké a dlouhé, mohly by být i vědecko-fantastické, klasické, romantické, hororové… Možná vás ale nenapadne, že povídky by rovněž mohly být trpké či krutopřísné nebo nahrané na CD samotným autorem… Pojďte nahlédnout, jaké z výše jmenovaných se objevily v poslední době na našem knižním trhu.


Povídky z jedné a druhé kapsy (Karel Čapek)
Tuto sbírku povídek od Karla Čapka jistě není třeba představovat, řada z nich se dočkala i svého filmového zpracování. Zde bych tedy doplnila jen to, že poprvé knižně vyšly už v roce 1929.
Vyšlo v Nakladatelství XYZ s barevnými ilustracemi Cyrila Boudy.

Večeře u mahárádži a jiné povídky (Igor Chaun)
Igora chauna znáte jako filmového režiséra, seznamte se s ním i jako s autorem knihy povídek, který navíc něteré z nich sám namluvil a zdramatizoval. S touto knihou dostanete také 2 CD.
Povídky zaujmou svou poetikou i absurdností. Jedinečná vyprávění doplňují nevšední ilustrace Petra Faltuse.
Kniha vyšla v Nakladatelství XYZ a do 11.11. ji můžete vyhrát u nás v soutěži.

Trpké povídky (Václav Koubek)
Také Václava Koubka znáte zřejmě spíš v jiné roli než jako autora povídek. I tuto knihu doplňují ilustrace Petra Faltuse.
Kromě 70 krátkých povídek s výstižnými převážně jednoslovnými názvy tu najdete také 24 básní tohoto muže mnoha profesí.
Kniha vyšla v Nakladatelství XYZ a do 11.11. ji můžete vyhrát u nás v soutěži.

Krutopřísné povídky (Miloš Čermák)
Miloš Čermák se v jedenácti Krutopřísných povídkách zaměřil na naše politiky bez ohledu na politickou stranu, ke které patří. V lehce absurdních příbězích se dočtete např. o prezidentově zálibě v oblékání ženských šatů, o sázce Jiřího Dolejše s Bohuslavem Sobotkou nebo o tom, jak se Miroslavu Kalouskovi zjevil Bůh.
U každé z povídek najdete černobílou ilustraci Miloše Gašparce.
Vyšlo v nakladatelství Mladá fronta. Do 31.10. je kniha také v aukci.

Zabij/zachrań svého mimozemšťana (sestavil Vlado Ríša)
Sbírka deseti povídek od deseti českých autorek a autorů, kteří se zamýšlejí nad tím, jak by mohlo dopadnout setkání s mimozemšťany.
Vyšlo v nakladatelství Mladá fronta. Do 3.11. je kniha také v aukci.

Oficiální anotace vybraných titulů najdete na našich stránkách – stačí prokliknout název knihy nebo náhled obálky. Na stránce s anotací pak můžete obrázek s náhledem kliknutím zvětšit, najdete tam také odkaz, kde knihu objednat.

Doporučení:
Share

Napsat komentář