I sukuba může milovat

956215_girls
Muži jí padají k nohám, ale ona přesto není šťastná. Toho, koho miluje, nesmí ani políbit, protože by z něj vysála několik let života. Jak může dopadnout vztah mezi nesmrtelnou svůdnicí z povolání a introvertním smrtelným spisovatelem?


Nakladatelství Domino v roce 2011 vydalo v pořadí druhé pokračování příběhů o sukubě Georgině pod názvem Na vrcholu. Richelle Mead, autorka knihy, napsala kromě této série Vampýrskou akademii, která se stala bestsellerem v mnoha zemích světa.

Georgina Kincaidová již nějaký ten pátek (popravdě spíše nějaké to století) vykonává povolání sukuby, s nímž však není příliš spokojena. Sukuba je žena, která jakmile nějakého muže byť jen vášnivěji políbí, vysaje z něj několik let života. To jí poněkud kazí vztah se Sethem, slavným spisovatelem, který ji navzdory jejímu osudu upřímně miluje.

Na pozadí tohoto osobního milostného dramatu se odehrávají další problémy. Komplikace číslo jedna přichází společně s Bastienem, inkubem a Georgininým dávným přítelem. Hrozí mu přeložení z jeho původního působiště do absolutní „díry“, pokud se z toho nevyvlékne tím, že by svedl zarputilou a velice konzervativní bojovnici za práva rodiny, Danu Daileyovou. Bohužel se mu zrovna nedaří a očekává, že Georgina mu v jeho snažení vypomůže.

Druhý problém spočívá v tom, že Georginin kolega a jeho spoluhráči z kapely se začínají chovat velmi divně. Jako by jim nějaká podivná síla znásobovala talent a dodávala energii. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby ona podivnost nebyla nebezpečně návyková. Georgina se rozhodne vypátrat, kdo za tím vším stojí a co svým jednáním vlastně sleduje.

Zřejmě největším kladem knihy je její vtipnost a v jistém smyslu i absurdita. Kde jinde se člověk dočte o démonovi, který se přátelí s ne zrovna ctnostným andělem, nebo o vampýrovi, který si vybral práci v oboru plastické chirurgie? Na zábavnosti knize dodává i prostořeká hlavní hrdinka, která dokáže okořenit každý dialog svým sarkasmem a oduševnělými poznámkami. Ústřední postava knihy se zároveň stará o zpestření děje svými vzpomínkami na doby, kdy byla ještě smrtelnou bytostí.

Naopak Seth, Georginin přítel a slavný spisovatel, je osobností poněkud rozporuplnou. V jednu chvíli se zdá být introvertním stydlivkou, o něco později se jako zázrakem promění ve svůdného rošťáka. Tyto dvě Sethovy osobnosti se střídají tak znenadání, že jsem nevěděla, jestli je to záměr a vývoj postavy, nebo jestli si autorka Setha modeluje k obrazu svému podle situace, jak se jí to zrovna hodí. Další věcí, co mi na Sethovi nesedí, je jeho nepříliš reálný vztah k Georgině. Jejich partnerství mi přijde jako jeden velký nesplnitelný sen, ve kterém se oba partneři chovají úplně jinak, než by dle zákonů logiky a zdravého rozumu měli.

Přestože se mi kniha líbila, i když oproti prvnímu dílu akcí zrovna nepřekypuje, konec mne poněkud zklamal, a to jak z hlediska vygradování problému inkuba Bastiena, tak rozřešení záhady s nadměrně energickými hudebníky. Oboje autorka vyřešila poněkud jednoduše. Na jedné stránce záhady zlomila a bylo po všem. Více by se mi líbilo dramatičtější rozřešení, po kterém bych si nepřipadala jaksi „okradená“ o čtenářský zážitek. Takto jsem měla pocit, že hlavním tahounem příběhu je vztah Georginy a Setha, zatímco ostatní zápletky jsou tam jaksi mimochodem, aby kniha nebyla pořád o tom samém.

Kniha Na vrcholu není nic pro čtenáře, kteří touží po pořádné akci (které je v knize doopravdy minimum), spíše bych ji doporučila těm, kteří chtějí u četby na pár hodin vypnout, příliš nenamáhat svou mysl a užít si trochu neobvyklé romantiky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSukuba 2: Na vrcholu

Mead, Richelle

Domino, 2011

Napsat komentář