Cestujeme do země lochnesské příšery Nessie

skotsko
Láká vás cesta za muži v kostkovaných sukních, jezerem Loch Ness s bájnou příšerou Nessie nebo pravou, v dubových sudech zrající, dozlatova zbarvenou whiskey? Pak si s sebou nezapomeňte přibalit dobrého průvodce.

Žádný kvalitní tištěný průvodce se neobejde bez mapy. Ani ten z řady Rough Guides, který zobrazuje mapu Skotska na čtvrté a páté straně. Protože však nejde o mapu podrobnou, ale spíše orientační (abychom věděli, kde vůbec Skotsko leží a jaká jsou jeho větší města), poslouží nejen neznalým zeměpisu, ale i těm, kteří vyžadují přehled o tom, zdali se právě nachází v nížinaté nebo kopcovité krajině.

Následují doporučená místa k návštěvě, tipy, kdy vyrazit, a také souhrn třiceti míst, která si za žádnou cenu nesmíte nechat ujít. Nechybí ani základní informace o dané zemi, jako je místní doprava, ubytovací služby, co se ve Skotsku konzumuje a jaké restaurace v zemi najdete a mnoho dalších informací.

Samotný průvodce je rozdělen do sedmnácti částí, v jejichž rámci e postupuje od jižních oblastí, jako je Edinburgh, Lothian či Galloway, až k nejsevernějšímu souostroví zvané Shetlandy. Každá oblast nabízí doporučení, jaká místa byste neměli vynechat, něco z historie, mapu, tipy, kde se ubytovat, kde se najíst nebo jak se přepravovat. Samozřejmě nechybí ani informace k jednotlivým turisticky zajímavým místům a užitečné adresy.

Závěr průvodce je tvořen především stručnou historií Skotska a soupisem knih, ať už beletristických nebo odborných, kde se o Skotsku můžete dočíst více. Na úplném konci nechybí zmínka o jazycích, kterými se ve Skotsku mluví, tedy o skotštině a gaelštině.

Přehledný průvodce, ačkoliv na cesty příliš rozsáhlý (676 stran + reklama), opět představuje, jako všechny průvodce z řady Rough Guides, tu nejlepší přípravu, jakou se vám může na cesty dostat. Přečtete-li všechno od začátku do konce nebo si vyberete jen pro vás důležité informace, v obou případech nebudete touto knihou zklamáni. Najdete v ní vše, co turista může potřebovat, nevadí-li mu obsáhlost a s tím i související váha.

Pokud však bazírujete na barevnosti a mnoha ilustracích a fotografiích, pak si nechte zajít chuť. Přestože se v průvodci pár barevných i černobílých fotografií sem tam najde, je zaměřen především na text.

Přestože se vám kniha pěkně pronese, pro náruživé cestovatele, kteří se chystají do Skotska a touží vědět o něm více, než se mohou dočíst v běžných kapesních průvodcích, je tato kniha tím pravým ořechovým.

Knihu Skotsko vydalo nakladatelství Jota v roce 2012.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSkotsko

Humphreys, Rob - Reid, Donald

Jota, 2012

Napsat komentář