Nenechte si ujít v týdnu od 27. května do 2. června

nenechte_si_ujit
Už víte, jak strávíte poslední květnové a první červnové dny? Co navštívit některou z literárních akcí? Koná se třeba přednáška o samizdatové literatuře, beseda s Petrem Horáčkem a křest knihy Mami, pocem! či Lež má krátké nohy. 

Nejprve se podíváme do Prahy, kde se v pondělí 27. května můžete zúčastnit přednášky (spojené s diskuzí) na téma Samizdat a undergroundová literatura v zemích V4. Dozvíte se, co vše se skrývá pod pojmem samizdat, a společně s diskutujícími se zamyslíte, jaké materiály lze zařadit do kategorie samizdatu, jaké byly nejdůležitější samizdatové iniciativy v Maďarsku a jak byly propojeny s polským a československým undergroundem. Zároveň bude představena kniha Gábora Danyiho nazvaná Psací stroj a cestovní taška. Samizdatová literatura v Maďarsku v letech 1956–1989. Pokud vás toto téma zaujalo, buďte v Knihovně Václava Havla v 19.00.

V úterý 28. května můžete dorazit do Prahy na křest zábavné knížky Mami, pocem! od Ireny Hejdové. Autorka vypráví příběh o dvou sourozencích, kteří se mamince snaží překazit nástup do práce po rodičovské dovolené. Budete se divit, co vše je napadne! Součástí knihy jsou i zábavné úkoly, počítání, doplňování a dokreslování. Křest začíná v 16.00 v pražském knihkupectví 2veverky.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně připravila na středu 29. května další čtení pro děti od 4 let: přijďte si poslechnout pohádku o medvídkovi Pú a jeho kamarádech ze Stokorcového lesa! Určitě už tuto partičku velmi dobře znáte, ale pokud ne, díky knize Medvídek Pú – Pohádky před usnutím se se všemi seznámíte. Čtení začíná v 15.00 na pobočce Černá pole.

Vrátíme se do Prahy, kde bude ve středu 29. května pokřtěna kniha Lež má krátké nohy. Jde o rozhovor známého novináře Karla Hvížďaly s vrchním zemským rabínem Karolem Sidonem o slově „lež“ v Bibli, v literatuře, v politice a v životě. Začátek je v Knihovně Václava Havla v 19.00.

Do Knihovny Jiřího Mahena v Brně zavítá ve čtvrtek 30. května oblíbený autor a ilustrátor dětských knih Petr Horáček. Žije a pracuje ve Velké Británii, kam se přestěhoval po studiích. Jeho díla byla přeložena do několika jazyků a vyhrála řadu mezinárodních cen. Znát můžete např. O zajíčkoviPapuchalk PetrHusa LízaO myšce, která se nebálaNejkrásnější místo na světě, Do pelíšku aj. Nenechte si setkání s tímto autorem ujít: buďte v ústřední knihovně na Kobližné v 17.00.

Ve stejný den, tedy ve čtvrtek 30. května, navštíví Brno také režisér desítek dokumentárních filmů, polárník a spisovatel Petr Horký. Představí vám svou knihu Hausbot – Rozhovory o životě a spokojenosti. Jde o soubor rozhovorů, které vedl s českými i světovými osobnostmi o jejich přístupu k životu. Chcete-li se dozvědět víc, dorazte do Moravské zemské knihovny v 18.00.

Na závěr tu máme pozvánku pro děti: přijďte v sobotu 1. června oslavit svůj svátek do Knihovny Jiřího Mahena v Brně. Přesvědčíte se, že knihovna může být kouzelným místem plným různých překvapení! Začátek je v ústřední knihovně na Kobližné v 10.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář