Pes – nejlepší přítel člověka

lilly_leti_rogalo
Dnes potěšíme malé i velké milovníky psů: představíme vám totiž knihu Jaroslava Kovandy s názvem Lilly, letí rogalo! Najdete v ní mnoho historek ze života psů a přesvědčíte se, že pes skutečně může být nejlepším přítelem člověka.

Básník chodí denně po ránu venčit psa do nedalekého parku nebo do lesa a vypráví mu zábavné historky ze života psů, které kdy vlastnil, svých životních parťáků před Lilly. Příběhy v komiksových stripech jsou prokládány básničkami, které starý muž spolu s Lilly při venčení sepisují, veršují o tom, co je ten den cestou potkalo. Jednou o slimákovi, jednou o pulcích v louži, o rudých třešních v korunách stromů nad hlavou nebo o rogalu letícím vysoko nad nimi a všechno naplno prožívají tady a teď. Při vší rozvernosti i hravé ironii básní, zaznívají v podtextu tóny o lásce k přírodě, o lidské neopakovatelnosti, o malých zázracích, které „s pomocí slov“ člověk denně prožívá:

… sedáváme spolu
u kulatého stolu
za dětským hřištěm
u písku
Lilly Marlén dává pozor
já zas žmoulám propisku

Když začneme kňourat
poručíme větru dešti
a jdeme domů jak dva
věrozvěsti
připoutaní k jednomu vodítku.

Vtipné a hravé komiksové ztvárnění básníkova textu Nikolou Hoření čtenáře znovu ubezpečí, že nejlepší přítel člověka je jeho pes.

Lilly, letí rogalo!

Hovory se psem jménem Lilly Marlén, fenkou neznámého původu
Autor: Jaroslav Kovanda
Ilustrátorka: Nikola Hoření

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 238×298 mm
ISBN: 978-80-7558-129-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Lilly, letí rogalo! vydalo nakladatelství Meander.

Ukázka z knihy

lilly_leti_rogalo_ukazka

 

Nezapomeňte si prohlédnout i další ukázky.

O autorovi

Jaroslav Kovanda vystudoval jedenáctiletku ještě v Gottwaldově a uměleckou průmyslovku v Uherském Hradišti. Dnes žije zas už ve Zlíně. Svůj první román pro mládež začal psát ve druhé třídě obecné školy. Dílo se žel nedochovalo, stejně jako pohádka po letech napsaná a věnovaná synovi. Až teprve s přibývajícími lety, hlavně co učitel výtvarné a dramatické výchovy na zuškách, začal psát a vydávat básně pro svoje žáky a vnuky. Kromě dětské poezie napsal 19 knih pro dospělé (román Gumový betlém, Torst, 2010, byl nominován na Škvoreckého cenu) a řadu básnických sbírek. V letech 1997 až 2006 byl šéfredaktorem a vydavatelem časopisu Psí víno pro současnou poezii. Krom toho byl i kulisákem, jevištním mistrem, scénografem, malířem, typografem i topičem a tím vším byl rád. V Meandru vyšly jeho knihy Cirkus Bruno a Lilly, letí rogalo! Dále napsal např. Za oknem Mitterrand.

 Zdroj informací: nakladatelství Meander

O ilustrátorce

Nikola Hoření po SPŠG Hellichova studovala krátce na UJEP/FUD v Ústí nad Labem v ateliéru Grafický design II. Po roce studia odešla na UMPRUM v Praze do ateliéru Tvorby písma a typografie. Poslední ročník bakalářského studia strávila v ateliéru Ilustrace a grafiky, kde pokračovala i v magisterském studiu.
Ilustrovala například knihy pro nakladatelství Meander, Host, Maťa nebo Volvox Globator. V roce 2015 vyšel v nakladatelství Take take take její autorský komiks The School Trip, a roku 2016 „hýbací“ autorská kniha Kéž by aneb Kniha tužeb v nakladatelství Bylo nebylo. Nejvíc ze všeho ji aktuálně baví tvorba animovaných gifů.

Zdroj informací: nikolahoreni.cz


Meander je nezávislé nakladatelství, které se s velkou péčí věnuje originální umělecké tvorbě pro děti a mládež, zejména původní tvorbě a autorské knize, klade přitom velký důraz na výtvarné pojetí titulů. Snaží se vydávat knihy, z nichž bude dětem a mladým lidem jasné, proč se vůbec říká „krásná literatura“. S Meandrem spolupracovali nejen respektovaní autoři (od Violy Fischerové přes Jiřího Stránského, Ludvíka Vaculíka až po Václava Havla), ale také začínající literáti, kteří v Meandru debutovali (například Petr Nikl, z něhož časem vyrostl autor Knihy roku v soutěži Magnesia Litera).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLilly, letí rogalo!
Hovory se psem jménem Lilly Marlén, fenkou neznámého původu

Kovanda, Jaroslav

Meander, 2020

Napsat komentář