Vyúčtování se životem

Diky_grazie_merci_nahled
V pětaosmdesáti vyhrála jackpot v kasinu a rozhodla se, že peníze využije k cestě proti proudu času. Pochopí její jednání okolí? A stihne to vůbec? Kolik času jí zbývá?

Svéráznou Pařížanku Ginu ve vysokém věku konečně potkalo štěstí ve hře, které jí před dvaceti lety předpověděla věštkyně. Jenže s touto věštbou vyřkla také, že Ginu „brzy poté zasáhne smrt“. Kolik jí tedy zbývá času a jak naloží s astronomickou výhrou?

Román Díky, grazie, merci francouzského spisovatele Juliena Sandrela (*1980), který v češtině vydalo nakladatelství Metafora, však není jen líčením bláznivého road tripu stařenky, která se rozhodla osobitým způsobem zúčtovat se životem.

A je nejvyšší čas. Je mi pětaosmdesát let a teprve teď si uvědomuju, že převzít zodpovědnost za svá rozhodnutí, za své touhy i nedostatky, za svůj osud, to všechno člověka dělá šťastnějším. (str 147)

Je to také historický román zvýrazňující bolestné snahy imigrantů začlenit se v nové domovině. Odhaluje pogromy, které vždy zasahovaly menšiny, i děsivé podmínky v imigračních táborech. Na životě jedné obyčejné ženy líčí nelehký osud těch, kteří si jen chtěli žít vlastní život. Vzdává tak svým způsobem hold i vlastním předkům, kteří stejně jako Gina měli kořeny v Itálii a odešli za snazší obživou do Francie.

V roce 1960 nesměly ženy bez svolení manžela pracovat, dokonce si ani nesměly založit bankovní účet. Vůči svobodným, jako jsem byla já, které jinou možnost neměly, existovala jakási tolerance. Ale většinou jsme byly omezeny na jisté druhy zaměstnání. (str. 111)

Nemusíte se však bát nějakého tragicky vážného čtení, naopak – každou těžkou situaci autor vyváží humorem. Dokonce jsem se místy při představě absurdních situací, do nichž se Gina či její přítelkyně Olga dostaly, smála nahlas.

Aby román nebyl jen cestou zpět časem, má dvě hlavní vypravěčky. Samozřejmě Ginu a také její čtyřiadvacetiletou vnučku Chloe. Ta se musí vypořádat se ztrátou obou rodičů i náhlou babiččinou touhou odcestovat do Ameriky. Jak moc Ginu zná? Co ví o jejím životě? A naopak, co tají Chloe před celým světem? Co ji užírá a nenechá ji spát?

Prostřednictvím Chloe autor zase otvírá ryze současné otázky a problémy, jež řeší mladé ženy, a přidává lehce romantický motiv.

Román Díky, grazie, merci je originálním návodem, jak zúčtovat se svým životem. Jak poděkovat všem, kteří měli pozitivní vliv na jeho směřování, a otevřít se svým blízkým. Možná právě naši potomci najdou v našich dávných omylech a chybách recept na to, aby se nebáli čelit svým vlastním výzvám. I když nevyhrajete jackpot, schopnost mluvit otevřeně a upřímně o všem, co nás potkalo, může být tím pravým bohatstvím.

Knihu Juliena Sandrela se vám nebude chtít odložit a určitě vás přiměje vylovit z paměti vzpomínky na osudy vlastních předků. Užijte si nostalgickou i bláznivou jízdu a zamilujte si potrhlou Ginu, která se ve svém věku už nenechá nikým a ničím omezovat a bude si žít po svém, aby si užila beze zbytku každou minutu, jež jí ještě zbývá…


Knihu Díky, grazie, merci vydalo nakladatelství Metafora a zakoupíte ji na webu Grada.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDíky, grazie, merci

Sandrel, Julien

Metafora, 2024

Napsat komentář