Rozmanitá tvorba z různých koutů světa

tipy 11. 3. uvod
Podívejte se společně s námi na romány, které pochází z per rozličných světových autorů. Historie, zajímavé rodinné osudy, ironie, ale i trocha romantické fantasy, to vše vás dnes čeká. Tak do toho!

Vnučka a její babička – dvě obyvatelky jednoho domu, kterých se ostatní straní. Mají pro to snad zvláštní důvod, nebo ženy prostě jen žijí ve vlastním světě?

Všechny domy uchovávají historii těch, kteří v nich žijí. Tenhle stojí na kraji zapadlé španělské vesnice a jeho stěny vyprávějí o hlasech, jež se ozývají pod postelí, a o zmizeních, která se možná nikdy nevysvětlí. Sousedé se obou obyvatelek straní. Babička tráví dny rozhovory se stíny, které přebývají za zdmi a uvnitř skříní. Vnučka se do domu vrací po incidentu s místní nejbohatší rodinou. Při rozplétání tajuplného děje se do mysli vkrádá podezření, že postavy, dům i samotné vyprávění se rozpadají, jako by je rozežíral červotoč. V ohromujícím debutu kombinuje autorka černý humor s folklórem a katolickou tradicí. Babičce s vnučkou propůjčuje silné hlasy, které nám střídavě líčí příběh o odplatě, násilí a třídním boji.

Červotoč

Autor: Layla Martínez
Přeložila: Blanka Stárková

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7637-485-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Červotoč vydalo nakladatelství Paseka.

Ukázka z knihy

Tentokrát jsem s ní třásla hodně silně, až přišla úplně k sobě a řekla jejda, holka, neslyšela jsem tě přijít. Odpověděla jsem jí, že jsem přišla před půlhodinou, ale že celou tu dobu byla mimo. Když si tě svatý odnesou, holt si tě odnesou, řekla, a já se dívala, jak vychází z pokoje a jde dolů po schodech. Skřípaly, jako by měly puknout, a to babka nemá ani padesát kilo. Kam se podíváš, je jen samá kůže a faldy bez masa.

Prolistujte si kompletní ukázku.

O autorce

Layla Martínez (*1987), jak se autorka podepisuje, je španělská intelektuálka, esejistka a spisovatelka. V Madridu vystudovala politologii a sexuální vědy, pravidelně píše články o společnosti a kultuře do španělských médií a v současné době pracuje jako nakladatelská redaktorka. Prozaický debut Červotoč vychází ve více než dvou desítkách zemí.

Zdroj informací: Paseka

————————————————

František žije v sirotčinci a nikdo jej nechce adoptovat. To není veselý příběh. Co když si ale on sám tohle vůbec nepřipouští a vlivem okolností se stává někým, koho bychom označili ne právě lichotivě. O život je ale třeba se umět prát!

Za tuhle knihu by měl jít autor do pekla, tedy kdyby nějaké peklo existovalo a jemu by se chtělo někam jít – to by o románu Filipa Zawady asi napsal jeho hrdina. Malý chlapec ze sirotčince, vedeného jeptiškami. Rodiče ho opustili, adoptovat ho nikdo nechce. Na první pohled velmi smutný příběh. Jenže místo toho se nedokážeme při čtení vypravěčova ironického komentáře vlastního osudu ubránit smíchu. Je to pohled zbavený společenských konvencí a ohledů na to, co se smí nebo nesmí říkat, a zároveň zrcadlo frází, které malý kluk slyší od dospělých a opakuje je. Stačí takové – nenávistné, pokrytecké nebo neupřímné – věty vlastně jen vytrhnout z kontextu a vidíme jejich směšnost a ubohost v celé šíři. Vypravěč románu František ale dokáže slova tím, že se neohlíží na jejich společenské významy, proměňovat a využívat podle svého. A tak o sobě může hrdě říkat: parchant. Černá kočka přináší smůlu jen těm, kteří tomu uvěří.

Omylem jsem rozšlápl černou kočku

Autor: Filip Zawada
Přeložila: Lucie Zakopalová

Počet stran: 140
Vazba: vázaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-257-4315-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Omylem jsem rozšlápl černou kočku vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Cisterny lásky. Z mlíkárny vždycky dostáváme bandasku mlíka zadarmo, abychom z toho života něco měli. Nosíme ji s Blažejem, protože je velká a těžká, ačkoli jsme hodně silný, jenže mlíko je zatím silnější. Nesnáším ho, ale piju ho, protože když ho do sebe naleju dost, uzvednu třeba i cisternu. Když se to povede, přinesu ji do paláce našeho Pána a všichni mě budou milovat ještě dvakrát víc, ačkoli já i tak nepotřebuju lásku, protože život zvládám sám a vím, že život je věc velmi křehká. Musíte ho chytit za krk tak, jak to kočka dělá s malým kotětem. Abyste ho neudusili. Jednou se mi to nepodařilo a dlouho jsem bulel, protože s mrtvou kočkou se už nedá nic udělat, zvířata nejdou do nebe. Od tý doby se koček bojím, ale pořád se míň bojím smrti, která nás všechny stejně překvapí. Smrt je vždycky náhodná.

Můžete si přečíst kompletní ukázku.

O autorovi

Filip Zawada (*1975) je všestranný polský umělec, který píše knihy a dramata, hraje v různých kapelách a sám skládá hudbu, fotí a režíruje nezávislé filmy. Je autorem šesti básnických sbírek, čtyř próz a jednoho povídkového souboru nominovaných na prestižní ocenění Silesius nebo Literární cena Gdyně a Nike – v ní se do finále dostal i román Omylem jsem rozšlápl černou kočku. Vystudoval chemii a kulturologii ve Vratislavi a fotografii na Slezské univerzitě v Opavě, střílet z luku se učil u Tomáše Hanuše, sám se stal mistrem Polska v lukostřelbě.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Hlavní hrdinka dalšího románů chce původně jenom obstarat dědictví po babičce. Nakonec to ale nebude to jediné, co musí udělat a Ivy nezbyde nic jiného, než se společně s praktickými věcmi poprat i s těmi emočními.

Ivy se vrací do rodného města, aby se postarala o dědictví po milované babičce Ruth. Musí se vypořádat nejen se vzpomínkami z dětství, ale i se vztahy, které před lety zpřetrhala. Spolu s ní se do městečka přižene i bouře a z moře se vynoří dávno ztracená loď. Na povrch začnou vyplouvat stará tajemství, která se přímo týkají také Ivy. Rozhodne se proto zjistit pravdu – o životě babičky Ruth, o historii hotelového rezortu, který její rodina kdysi vlastnila, ale i o sobě samé.

Světlo nad oceánem

Autor: Marry Ellen Taylor
Přeložila: Michaela Klevisová

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 153×201 mm
ISBN: 978-80-271-5106-6
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Světlo nad oceánem vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Nabrala si plnou hrst hranolek a po cestě je jedla. Pokračovala po hlavní silnici dalších osm mil a u sloupku s číslem 8 za obchodem s matracemi zahnula na odbočku k pobřežní silnici. Očekávala, že ujede půl míle na jih a spatří rezort Na Pobřeží, ale holá, rovná krajina ji zmátla. Ivy se neměla podle čeho orientovat a babiččin dům přejela. Svou chybu si uvědomila až po další polovině míle a auto otočila do protisměru.

Stáhněte si kompletní ukázku.

O autorce

Mary Ellen Taylor se narodila ve Virginii a láska k rodnému kraji je zřejmá i v jejích současných ženských beletriích, včetně knih Staré sídloDům v zátoce či Domek u lesa. Prostor věnovala také městu Alexandrii a jeho bohaté historii, a to ve svých knihách The Union Street Bakery, Sweet Expectations, At the Corner King Street a The View z Prince Street. Stejně jako mnoho lidí i její hrdinové hledají své místo ve světě, řeší otázky rodiny, domova, lásky a sounáležitosti. Příběhy Mary Ellen se nevyhnutelně prolínají s příběhy o místech, kde se odehrávají, a záhady v jejich jádru zahrnují minulost i současnost. Mary Ellen je také známá jako autorka thrillerů, které vydává pod jménem Mary Burtonová. Dohromady vydala čtyřicet pět románů a pět novel.

Zdroj informací: web autorky

————————————————

Máte-li rádi fantasy příběhy a trochu toho upírského života, poslední kniha bude to pravé pro vás! Alchymistky, upíři, dhampýrky, to vše najdete na stránkách knihy už oblíbené autorky.

Ponořte se do dalších dechberoucích příběhů ze světa Vampýrské akademie! Sydney je alchymistka, a patří k tajemné skupině smrtelníků, kteří koketují s magií a slouží jako most, jenž přemosťuje světy lidí a upírů. Poslední kontakt s upíry jí však zkomplikoval život. Její oddanost alchymistickému poslání je zpochybněna a její budoucnost nejistá. Když Sydney uprostřed noci vytáhnou z postele, je přesvědčena, že ji chtějí potrestat za její problematické spojenectví s dhampýrkou Rose. Skutečnost je však mnohem složitější. Jill Dragomirová – sestra morojské královny Lissy – je ve smrtelném nebezpečí a Morojové ji musí ukrýt. Sydney se má stát její strážkyní a vydávat se za spolubydlící v internátní škole pro lidi v Kalifornii. Velmi brzy se ukáže, že ani tam nejsou dívky v bezpečí…

Pokrevní pouta

Autor: Richelle Mead
Přeložila: Katrin Mekki

Počet stran: 392
Vazba: brožovaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-276-0923-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Pokrevní pouta vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

Ukázka z knihy

V místnosti byli ještě tři další alchymisté, samí muži. Otec mi je představil jako Barnese, Michaelsona a Horowitze. Barnes a Michaelson byli zhruba stejně staří jako můj otec a Stantonová. Horowitz byl mladší, asi tak kolem pětadvaceti. Zrovna si rozkládal nástroje na tetování. Všichni byli oblečení podobně jako já, v obyčejném decentním oděvu neurčitých barev. Naší zásadou bylo vždycky vypadat dobře, ale nepřilákat na sebe pozornost. Alchymisté si hrají na Muže v černém už po staletí, dávno předtím, než lidé začali vůbec snít o životě v jiných světech.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Richelle Mead se narodila roku 1976. Je autorkou mezinárodního bestselleru Vampýrská akademie, na kterou volně navazují Pokrevní pouta. Velký ohlas získala také série Sukuba. Richelliny knihy v češtině vydalo nakladatelství Domino. Nová vydání Vampýrské akademie nyní vydává #BOOKLAB. Autorčina láska k fantasy a sci-fi začala už v raném věku, když jí otec četl řeckou mytologii a bratři ji nutili sledovat Flashe Gordona. Pokračovala studiem folkloru a náboženství na vysoké škole. Když zrovna nepíše, tráví čas pitím kávy, sledováním reality show a nakupováním šatů. Přečíst si můžete ukázky z jejího samostatného románu Neslyšno, z prvního dílu série Třpytný dvůr se setejnojmenným názvem, či z druhého dílu Půlnoční klenot.

Zdroj informací: web autorky


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČervotoč

Martínez, Layla

Paseka, 2024

zobrazit info o knizeOmylem jsem rozšlápl černou kočku

Zawada, Filip

Argo, 2024

zobrazit info o knizeSvětlo nad oceánem

Taylor, Ellen Mary

Cosmopolis, 2024

zobrazit info o knizePokrevní pouta

Mead, Richelle

#BOOKLAB, 2024

Napsat komentář