Nenechte si ujít v týdnu od 18. do 24. března 2024

nenechte_si_ujit
Březen se přehoupl do druhé poloviny a vy se opět můžete těšit na mnoho literárních akcí. Třeba na besedu s překladatelkou Jitkou Jeníkovou, autorské čtení Lucie Huškové, křest knihy Záliby císařovny Sisi či křest čtvrtého románu Daniely Šafránkové.

Začneme v Brně, kam můžete v úterý 19. března dorazit na představení knihy s názvem Appolo a Marsyas: Příběh o umění na Moravě. Do Knihovny Jiřího Mahena totiž přijal pozvání její autor Michal Konečný. Společně nahlédnete do světa umění a poznáte umělce, kteří rozhodovali o podobě umění na Moravě od dob Věstonické venuše až po naši současnost. Buďte v ústřední knihovně na Kobližné v 17.00.

V Městské knihovně v Praze se v úterý 19. března koná křest knihy Záliby císařovny Sisi, kterou napsala Dagmar Beňáková. Jak je zřejmé z názvu, zabývá se zálibami a koníčky rakouské císařovny Sisi. Autorka má na svém kontě mnoho dalších knih, které se císařovně také věnují (např. Dopisy od SisiZa sluncem po stopách císařovny SisiToulky po stopách císařovny Sisi). Seznamte se s její tvorbou v ústřední knihovně v 17.00.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně připravila na středu 20. března autorské čtení spisovatelky Lucie Huškové. Představí vám svůj román o touze po lásce rodiče a odhodlání jí dosáhnout, ať to stojí cokoliv, který vyšel pod názvem Símka. Začátek je na pobočce Královo Pole v 17.00.

Ve stejný den, tedy ve středu 20. března, dorazí na besedu do Městské knihovny v Praze překladatelka arabských a anglických knih Jitka Jeníková. Poví vám, co je na překládání nejtěžší, jak vlastně překladová kniha vzniká, proč arabistku živí angličtina a jaké to je překládat třeba paměti prince Harryho či manuály k počítačovým hrám. Beseda začíná na pobočce Petřiny v 17.00.

V Knihovně Jiřího Mahena v Brně samozřejmě nezapomínají ani na malé čtenáře: ve čtvrtek 21. března si děti mohou užít zábavné odpoledne v knihovně. Tématem budou knihy Eduarda Petišky, který by příští rok oslavil 100 let. I mnoho dospělých si jistě vzpomene na jeho leporela O jabloňce či Kam se schoval nůž. Tak přijďte na pobočku Lesná ve 13.00.

V pátek 22. března si v Praze nenechte ujít křest čtvrtého románu Daniely Šafránkové Za čárou. Věnuje se česko-německým vztahům a zavede vás do 80. let 20. století – připomene vám vzrušující atmosféru podzimu 1989. Vypráví o tom, co se stane, když se hlavní hrdina Miloš žijící v malé vesnici u německých hranic jedné noci náhodou ocitne na druhé straně – za čárou… Křest začíná v Knihovně Václava Havla v 19.00.

A v Praze ještě zůstaneme, protože v pátek 22. března bude v našem hlavním městě uvedena kniha Těžké duše spisovatelky Ivy Hadj Moussa. Vypráví o životních přešlapech, muzice a střetu boomerů s mladou generací. Těšit se můžete i na spisovatelku Petru Dvořákovou, která knihu pokřtí. Buďte v klubu Za školou na ulici Uralská v 19.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář