Magické nedopatření

proklety-polibek
Čarodějnice disponují magickou mocí. Co se stane, pokud o ni přijdou? A mohou ji vůbec získat zpět?

To zjistíte ve druhém dílu série Ex na koštěti od Erin Sterling (publikuje také pod vlastním jménem Rachel Hawkins), který vyšel pod názvem Prokletý polibek. Magie, čarovaní a čarodějnice patří k autorčiným oblíbeným tématům, jimž se ve svých vyprávění věnuje. I čeští čtenáři mohou znát paranormální romantickou trilogii Hex Hall (Čarodějnice z Hex Hall, Démon z Hex Hall, Bitva o Hex Hall), která osloví zejména dospívající dívky. Na dospělé čtenářky pak cílí právě série Ex na koštěti – s tímto názvem vyšel minulý rok pod záštitou nakladatelství Knihy Dobrovský první díl, jehož recenzi si také můžete přečíst. Erin Sterling v něm prostřednictvím hlavní hrdinky Vivienne Jonesové ukázala, že praktikování magie má svá pravidla, které čarodějky musí dodržovat.

Vivienne se po smrti matky přestěhovala ke své tetě Elaine, otevřeně praktikující čarodějce, a její dceři Gwyn. Vivin osud a patálie, do kterých se dostala společně s Rhysem Penhallowem, už tedy dobře znáte a nyní lépe poznáte Vivinu sestřenici Gwyn Jonesovou a také Rhysova nejstaršího bratra.

I magie, která se tváří jako nevinná zábava, se vám může ošklivě vymstít. (str. 23)

Gwyn na rozdíl od Vivi vždy věděla, že je čarodějnice. Navštěvovala univerzitu Penhaven v městečku Graves Glen v Georgii, která měla studijní programy pro normální studenty i pro čaroděje a čarodějnice. Právě tam se seznámila s Llewellynem Penhallowem, řečeným Wellsem. Tehdy se nečekaně objevil ve chvíli, kdy bojovala s důsledky svého nepovedeného kouzla. Pomohl jí, ale zároveň ji zahanbil… I nyní, o mnoho let později, je přesvědčená, že jeho pomoc vůbec nepotřebovala!

Penhallowovi patří k velice mocným a starým čarodějnickým rodům – celé město prakticky řídí, jejich předek totiž Graves Glen i univerzitu Penhaven založil. Není tedy divu, že Wells si (stejně jako jeho bratři) získal sympatie většiny obyvatel města. Ovšem nikoli Gwyniny… Wells však tehdy naštěstí přijel z Walesu do městečka Graves Glen jen na jediný semestr.

Díky bohyni, že už toho debila nikdy neuvidím… (str. 13)

Samozřejmě bylo pošetilé domnívat se, že se jejich cesty už nikdy nezkříží. Nyní se Wells po třinácti letech vrací do Graves Glen, aby zde začal nový život a zároveň posílil rodinný vliv. A nikoli náhodou si otevře obchod hned naproti krámku, který po své matce převzala Gwyn.

Tohle je čarodějnický krámek. Stejně jako ten můj. Lezete mi do zelí. (str. 74)

Dva obchody s podobným zbožím, dva čarodějové disponující silnou magickou mocí. Kdo získá více zákazníků? A kam až jejich obchodní spor zajde?

Já jsem si Gwyn oblíbila už v prvním díle: je sarkastická a impulzivní (ačkoli ona by spíše použila slova vtipná a pohotová) a pro své blízké vždy udělá vše, co může. Co na tom, že občas se něco nepovede úplně podle jejích představ – zatím se se všemi následky přece dokázala vypořádat!

Už jsme čelily kletbě nad celým městem, mluvícímu kocourovi a teď explodujícímu duchovi a poradily jsme si se vším. Co horšího by se asi tak mohlo stát? (str. 30)

Wells se ke Gwyn skvěle hodí. Jejich osobnosti se vzájemně doplňují. Nic ho nevyvede z míry, je inteligentní, klidný a rozvážný. Přesně takového muže Gwyn po svém boku potřebuje.

Jistě vás nepřekvapí, že i druhý díl se nese ve stejném duchu jako první. Jde o romantický příběh pro dospělé ženy, který je vzhledem k tématu obohacen o fantasy prvky. A právě ty příjemně oživují jinak fádní romantickou linku, kterou naleznete ve většině románů. Setkáte se s již známými postavami, zjistíte, jak pokračuje život Vivi a Rhyse, a také poznáte nové hrdiny. Ani zápletka se od předešlého dílu příliš neliší: opět tu máme dvě hlavní postavy (jak jinak než muže a ženu), které se na oko nenávidí, ale zároveň nedokáží odolat vzájemné přitažlivosti. Jenže stejně jako Vivi a Rhys, i Gwen a Wells musí táhnout za jeden provaz, aby společně vyřešili další kouzelnickou šlamastyku…

Obě knihy doporučuji dospělým milovnicím pohádkových příběhů, které rády popustí uzdu fantazii a nechají se přenést mimo realitu. A protože by mělo jít o trilogii, předpokládám, že v dalším vyprávění se blíže seznámíme s prostředním bratrem Penhallowem – samorostem Bowenem. Mohu vám slíbit, že já si závěrečný díl rozhodně nenechám ujít.


Knihu Prokletý polibek vydalo nakladatelství Red a můžete ji zakoupit na webu Knihy Dobrovský.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProkletý polibek

Sterling, Erin

Knihy Dobrovský, 2023

Napsat komentář