Prokletý čaroděj

ex_na_kosteti
Vodka a kouzla se nikdy nemíchají! Toto rodinné motto Vivienne dobře zná. Jenže se jím nedokáže řídit ve chvíli, kdy má zlomené srdce a svůj žal utápí právě v alkoholu…

Román o čarodějnici plný lásky a kouzel Ex na koštěti pochází z pera Erin Sterling. Jde o pseudonym americké autorky Rachel Hawkins. Není to poprvé, co v jejím příběhu vystupuje čarodějnice. I čeští čtenáři mohou znát paranormální romantickou trilogii Hex Hall (Čarodějnice z Hex Hall, Démon z Hex Hall, Bitva o Hex Hall), která osloví zejména dospívající dívky. Ex na koštěti z produkce nakladatelství Knihy Dobrovský pak cílí na dospělé čtenářky.

Vivienne Jonesová si ve svých devatenácti letech prošla ošklivým rozchodem. V té době randila s čarodějem Rhysem Penhallowem. Jenže jeho otec mu zrovna domlouval sňatek s nóbl čarodějkou, o čemž Rhys velmi dobře věděl. I Vivi se o námluvách brzy dozvěděla. S Rhysem se bez váhání rozešla a ve snaze ulevit svému bolavému srdci se dopustila činu, kterého následně velmi litovala…

Vivi totiž není obyčejná dívka, ale čarodějka. A jako čarodějka disponuje kouzelnou mocí. Tehdy pro ni však vše spojené s čarodějnictvím bylo nové. Viviina máma svou čarodějnou moc skrývala, takže i samotná Vivienne poznala tuto svou stránku osobnosti až po její smrti, když se nastěhovala k mámině sestře Elaine, otevřeně praktikující čarodějce, a její dceři Gwyn.

Znamenalo to, že neměla tušení o čarodějích ani o tom, jak setkání s jedním z nich může být zároveň to nejlepší i nejhorší, co ji kdy mohlo potkat. (str. 11)

Vivi společně se sestřenicí Gwyn ve snaze ulevit bolavému srdci provedly čarodějný rituál, během kterého seslaly na Rhyse kletbu. Netušily však, že se svým neuváženým činem se budou muset vypořádat o devět let později!

Jediné skutečně mocné kouzlo, na které se kdy zmohla, a všechno jím zpackala. (str. 102)

Po devíti letech od rozchodu s Vivienne se Rhys vrací do města, v němž Vivi a její rodina žije. Právě uplynulo sto let od jeho založení. A protože město založil jeden z Rhysových předků, někdo z rodiny Penhallowových nesmí u oslav chybět. Volba padne na Rhyse, kterému se od příjezdu do města lepí smůla na paty… A dokonce mu několikrát jde i o život! Jenže jak se zbavit kletby, kterou na něj před lety seslaly dvě nezkušené čarodějky?

Autorka vám ukáže, že život čarodějnice může být plný nečekaných výhod. Vždyť kdo z nás někdy nesnil o kouzelné moci? Alespoň občas by bylo příjemné ulehčit si život nějakým kouzlem. Zároveň však uvidíte, jak mocná magie může být, a přesvědčíte se, že skutečně není radno si s ní zahrávat.

Líbilo se mi, jaké hlavní hrdiny autorka zvolila. Nikdo není dokonalý, což platí i o Vivi a Rhysovi. Oba se dopouští (stejně jako běžní smrtelníci) chyb, ze kterých se však snaží poučit, což i ve vás jistě vzbudí sympatie. Někdy ovšem napravování vzniklých škod přináší řadu dalších nečekaných příkoří… Jak si Vivi a Rhys se vším poradí?

Celý příběh autorka napsala z pohledu obou hlavních postav, dovolí vám tedy nahlédnout do jejich myšlenek a pocitů. Některé věci zůstávají mezi hrdiny nevyřčeny, ale nebojte se, vy se o všem dozvíte.

V knize naleznete románové i fantasy prvky. Mezi Vivi a Rhysem to i po letech jiskří, ovšem oba by se měli soustředit na řešení zcela jiných problémů než na vlastní milostnou eskapádu. Dokáží jeden druhému odolat? Těšit se můžete také na čarodějnické artefakty jako tarotové karty, krystaly, svíčky, kouzelnické lexikony… Nechybí ani lektvary, přízraky, duchové či univerzita pro čaroděje i smrtelníky, kde Vivienne vyučuje historii.

Překvapilo mě, že v některých knihkupectvích najdete knihu zařazenou mezi dívčími romány. Vzhledem k tomu, že hlavní hrdinka brzy oslaví třicáté narozeniny, neřekla bych, že teenageři patří k cílové skupině čtenářů. Důvodem takového zařazení bude nejspíš fakt, že příběh se pohybuje na hranici románu a fantasy. Ačkoli hlavní hrdinové řeší mimo jiné i problémy, se kterými se potýkají běžní smrtelníci, kniha nemá reálný základ a jde zkrátka o takovou pohádku pro dospělé. Proto bych Ex na koštěti doporučila vzhledem k romantické zápletce především dospělým ženám (ideálně samozřejmě ve věku hlavní hrdinky), které mají rády romantické komedie s čarodějnickou tematikou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEx na koštěti

Sterling, Erin

Knihy Dobrovský, 2022

Napsat komentář