Temná hůrka

prodlouzeny_vikend
Jak se může zvrtnout naplánovaný prodloužený víkend s přáteli na farmě nacházející se daleko od civilizace? Třeba tak, že někdo z přátel přijde o život!

Kdo a proč? To zjistíte v knize Prodloužený víkend anglické spisovatelky Gilly Macmillan. Fanoušci (zejména psychologických) thrillerů její tvorbu velmi dobře znají. Před lety debutovala psychothrillerem Spálená obloha, který bodoval na žebříčku The New York Times a byl nominován na prestižní Edgar Award. Dále napsala tituly Dokonalá (2016), Vyvrhel (2019), Chůva (2019) a Po pravdě (2021).

Ve svém nejnovějším příběhu Gilly Macmillan vypráví o šestici přátel, kteří se chystají strávit prodloužený víkend na farmě ve stodole Temná hůrka v Northumbrii. Stodolu majitelé opravili a vybavili, aby v ní mohli být hosté pohodlně ubytovaní. Nachází se uprostřed divoké přírody daleko od civilizace i od ostatních budov na farmě. Už od začátku však nic nejde podle plánu: první noc ve stodole nakonec nečekaně stráví jen ženy – Jayne, Ruth a Emily. Jejich manželé za nimi kvůli jiným povinnostem dorazí až o den později.

Od téhle chvíle se životy nás všech zásadně změní. A ty tři nemají ponětí jak. (str. 94)

Nezdá se vám to jako podivná souhra okolností? Všichni tři muži se na poslední chvíli z různých důvodů omluví a nechají své ženy samotné. Vaše podezření se potvrdí ve chvíli, kdy Jayne, Ruth a Emily dorazí na místo pobytu a ve stodole naleznou balíček a zlověstný dopis ukrývající důležitou informaci!

Než si tohle přečtete, zabiju jednoho z vašich manželů. (str. 31)

Jak ženy zareagují? Vyděsí se? Vezmou dopis vážně? Nebo budou přesvědčené, že jde jen o hloupý žert? Nejspíš si říkáte, že řešení je vlastně jednoduché: spojit se s manželi, ověřit, zda jsou živí a zdraví. A případně se okamžitě vrátit domů… Jenže nezapomínejte, že čtete psychologický thriller! I autorka samozřejmě na vše zmíněné myslela a sama předkládá různá vysvětlení, proč nic z toho ženy udělat nemohou… Jak se tedy zachovají?

Pro lidi, které milujete, uděláte, co je třeba udělat. (str. 60)

Jak naznačuje název knihy, děj se odehrává během (podzimního) prodlouženého víkendu. Tomu odpovídá i členění příběhu. Nenajdete v něm žádné kapitoly, ale pouze tři části nazvané dle tří dnů: pátek, sobota, neděle. A dozvíte se, co všechno se v uvedené dny odehrálo.

Autorka do příběhu zapojila mnoho postav. Všechny postupně poznáte: kromě party přátel vás poměrně podrobně seznámí i s majiteli Temné hůrky. Zjistíte, jaké vztahy mezi sebou přátelé mají, jaké řeší problémy a jaká mají tajemství. Celé vyprávění autorka napsala z pohledu různých osob. A nechybí ani pohled vraha! Situaci pozoruje zpovzdálí a působí jako režisér všeho, co se v Temné hůrce semele. Plánuje a organizuje, což v něm vyvolává vzrušení. Půjde vše podle jeho představ? Jaké drama se kvůli němu v Temné hůrce odehraje? A kteří z hrdinů se ocitnou v ohrožení života? Můžete jen hádat…

Chybělo málo a opustil mě klid. Mám na sebe vztek. A může za to tělo v úložném prostoru. Tolik to pro mě znamená. (str. 53)

Gilly Macmillan se dotkla i jednoho velmi citlivého tématu: temných stránek mateřství. Ruth a Toby mají šestiměsíčního syna. Ruth od jeho narození bojuje s pocitem, že ztrácí kontrolu nad svým životem, nic nezvládá, je špatná matka. Připadá si osamělá, navíc změnami přirozeně prochází i její manželství – Toby se jí čím dál víc vzdaluje. A tak začala potají pít. Jen alkohol ji zbavuje tíživého pocitu. Závažnost situace si uvědomuje, ale neví, jak přestat…

Narození Alfieho její roli v manželství zredukovalo. Fyzicky, citově i duševně. (str. 50)

Stejně jako jiní autoři psychologických thrillerů, i Gilly Macmillan si se čtenáři hraje. Už na prvních stránkách naznačuje, kdo odeslal balíček s dopisem pro šestici přátel. Nabízí se jedna zásadní otázka: ukazuje autorka správným směrem, nebo se jen snaží čtenáře zmást? I já jsem chvíli cítila zklamání, že se tak zásadní informaci dozvídám téměř na začátku vyprávění. Mám raději příběhy, ve kterých nevím, kdo za vším stojí a kdy se postupně díky nenápadným indiciím dostávám ke správné osobě. Jen tehdy pociťuji gradující napětí, které mě nutí rozečtenou knihu neodložit. Pokud však budete pozorně pokračovat ve čtení, brzy si všimnete především jedné důležité nesrovnalosti… Bude tedy vrahem někdo jiný? Na kolik osob autorka ukáže? Dokážete přistoupit na její hru? Jedině tak vám nic zásadního neunikne!

Dáváte-li přednost komplikovaným příběhům protkaným napětím od začátku až do samotného konce, nenechte si Prodloužený víkend z nakladatelství Kalibr ujít.


Knihu Prodloužený víkend vydanou nakladatelstvím Kalibr můžete zakoupit v knihkupectví Luxor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProdloužený víkend

MacMillanová, Gilly

Kalibr, 2023

Napsat komentář