Ženy píší o ženách

tipy zeny pondeli (1)
Pondělními tipy potěšíme zejména ženské čtenářské publikum. Jedná se totiž o romány především pro ženy a navíc pochází z pera žen. Přečtěte si je!

Těžkosti života (je-li vám zrovna pětatřicet) se někdy snáší mnohem lépe, když si člověk dokáže udržet nadhled, humor, sarkasmus, nebo třeba láhev vína. Najít toho pravého totiž není jen tak a někdy se to zdá skoro nemožné…

Příběh jedné pětatřicetileté, sarkastické, láskou a životem znavené ženy, která prožívá další ze svých katastrofálních vztahů.
Onoho listopadového večera si na tramvajové zastávce jedna pětatřicetiletá, sarkastická a životem znavená žena uvědomí, že chlapů v jejím životě už bylo příliš. Výčet jejích „životních omylů“ je tak bohatý, že nás jimi baví celou knihu. Jak už to v knihách bývá, potká hrdinka dalšího muže. Zamiluje se (překvapivě). On ji zklame (jak nečekané). Ona se rozhodne změnit život a odjede na druhý konec světa a tam (světe, div se) potká dalšího chlapa. Kolik životních omylů může jedna žena udělat?

Pětatřicítka

Autor: Petra Karina Kamas

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 130×198 mm
ISBN: 978-80-7691-213-7
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Pětatřicítka vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka z knihy

Přesně taková superžena jsem měla být já. Místo toho jsem už pěkných pár let sama. Vlastně od velké lásky s panem Energetikem, tehdy jsem ztratila iluze o mužích. Byla to tehdy neskutečná jízda. Sedm báječných měsíců plných smíchu, lásky a milování. Trávili jsme čas ve wellnes hotelích, v jeho apartmánu na horách, na chalupě v Jižních Čechách, nákupy, společné večeře, spousty dobrodružství, a hlavně božskej sex několikrát denně.

Prolistujte si celou ukázku.

O autorce

Petra Karina Hloušková je takový balíček 2 v 1. Jedna její část je věčný snílek a naivka. Druhá část je velmi praktická a racionální. Dlouho se hledala. Odletěla do Indonésie, zamilovala se do jógy, mandal a meditací. Když si myslela, že ví, kdo je a za čím jde, začala pracovat ve stavebnictví a studovat vysokou školu. A takhle je to s ní pořád. Pro něco se rozhodne a jde za tím. Napsat knížku chtěla dávno, ale nějak nebyla ta správná inspirace. Až přišla Pětatřicítka. No a teď, světe, div se, už je jen kousek od splnění tohoto snu. Vždyť o čem jiném by měl život být, když by nebyl o plnění snů?

Zdroj informací: Pointa

————————————————

Ačkoliv knižní příběhy často končí romantickou svatbou, tady je to trochu jinak. Cleo a Frank se poznají, a než se nadějeme, je tu svatební den. Tím to ale nekončí, ba právě naopak! Teprve teď hlavní hrdiny příběhu (a s nimi i čtenáře) čekají všechny trable, které vztah mezi mužem a ženou může přinášet.

Román Kleopatra a Frankenstein, knižní debut britské autorky Coco Mellorsové žijící v USA, hned po vydání v r. 2022 vzbudil pozornost na obou stranách Atlantiku. Jeho hlavní postavy, mladá britská malířka Cleo a Američan Frank, šéf reklamní agentury, který už dosáhl středního věku, se na prvních stránkách setkávají na Silvestra v New Yorku a zdá se, že mezi nimi okamžitě přeskočila jiskra jako z romantické komedie. Hned v následující kapitole, odehrávající se o půl roku později, se dokonce ocitáme na jejich svatbě. Sama autorka však v rozhovorech přiznává, že začátkem knihy čtenáře úmyslně klame – o oddechovou romantiku zde rozhodně nejde. Kromě složitého vztahu hlavních hrdinů sledujeme i osudy jejich příbuzných a přátel a způsoby, jimiž se navzájem ovlivňují. Postavy románu, který se opírá především o svižné dialogy a nepostrádá humor, pocházejí z nejrůznějších prostředí a zázemí. Navzdory lehkému peru, které nám je přibližuje, mezi jejich problémy patří i ty opravdu vážné jako závislost, deprese a další duševní poruchy, neopětovaná či nedovolená láska a touha, kulturní, společenská i genderová identita.

Kleopatra a Frankenstein

Autor: Coco Mellors
Přeložila: Barbara Hajná

Počet stran: 364
Vazba: brožovaná
Formát: 130×208 mm
ISBN: 978-80-276-0685-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Kleopatra a Frankenstein vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázky z knihy

Odhadovala, že Frankovi je něco ke čtyřicítce nebo lehce přes. Ze všeho nejdřív ji napadlo, že má laskavé oči. Jakmile se setkaly s jejími, automaticky je přimhouřil. Dlouhé hebké řasy se mu otíraly o čočky brýlí a jeho hranatému obličeji dodávaly překvapivou jemnost. Tmavé kudrnaté vlasy, husté jako jehněčí vlna, muna temeni lehce řídly. Vycítil, že si toho všimla, a rozpačitě si pod jejím pohledem vlasy prohrábl. Pokožku na hřbetu ruky i v obličeji měl pihovatou, i teď v zimě ještě opálenou. Ladila se světlehnědou kašmírovou šálou, zastrčenou do dobře střiženého kabátu. Postavu měl štíhlou a vyzařovala z něj energie jako z bývalého tanečníka, v jeho úsporných pohybech se značil důvtip. Cleo se souhlasně usmála. Oplatil jí úsměv.

Můžete si přečíst kompletní ukázku.

O autorce

Coco Mellors pochází z Londýna a jako teenager se přestěhovala do New Yorku. Po patnácti letech v New Yorku, během nichž získala titul MFA v oboru beletrie na New York University, se v roce 2020 přestěhovala do Los Angeles. Její debutový román Kleopatra a Frankenstein vyšel v únoru 2022 v nakladatelství Bloomsbury v USA a 4th Estate ve Velké Británii. V překladu je také v Německu, Itálii, Francii, Rumunsku, Polsku, České republice, Nizozemsku, Španělsku, Portugalsku, Brazílii, Slovinsku a Dánsku. V současné době vyvíjí televizní pořad se studiem Warner Bros. Její druhý román, Blue Sisters, vyšel začátkem roku 2023 v nakladatelství Ballantine v USA a 4th Estate ve Spojeném království. Pokud ji lidé nemohou najít, pravděpodobně se nachází v knihovně.

Zdroj informací: web autorky

————————————————

Až poetický příběh s prvky magického realismu přinese předposlední kniha dnešních tipů. Na místě, kde je možné prakticky cokoliv a kde konečně můžeme objevit nejenom sami sebe, možná čekají i odpovědi na dlouho hledané otázky. A přitom vše plyne tak pomalu a klidně, právě jako někdy i vodní hladina.

Hlavní hrdinka Kei se snaží vyrovnat s tím, že její manžel Rei před dvanácti lety beze stopy zmizel. Netuší, zda je manžel mrtvý, nebo zda od rodiny utekl. V jeho diáři ji zaujala poznámka Manazuru, což je název malého přímořského letoviska nedaleko Tokia. Kei žije se svou matkou, vychovává dospívající dceru Momo a udržuje vztah se ženatým mužem, ale myšlenky na zmizelého manžela nedokáže dostat z hlavy. Znovu a znovu ji to táhne k moři, do Manazuru. Koneckonců tam, v hluku příboje, můžete najít všechno: ztraceného manžela, zapomenutou minulost i sebe. V Manazuru totiž vstupuje do světa, kde čas se dokáže zastavit i vrátit, zvuky se vytrácejí a věci mizí. Duchové přicházejí a odcházejí, loď na moři hoří, oběšená žena visí nad hladinou. Dějí se tam opravdu podivné věci. Děj se pohybuje jakoby ve vlnách mezi přítomností a minulostí, reálným a neskutečným světem. Plyne pomalu, ale přitom udržuje čtenáře v napětí. Díky poetickému stylu autorky, kterému nechybí prvky magického realismu, tajemno, melancholie ani jemný humor, je z příběhu cítit tichá něha.

Manazuru

Autorka: Hiromi Kawakamiová
Přeložil: Jan Levora

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4313-3
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Manazuru vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Natáhnu se vyčerpaný na tvrdou postel, ale nedokážu usnout, protože jsem neklidný. Od doby, kdy jsem vyrostl, jsem žádné dětské „rituály na usnutí“ nepoužíval, ale teď, když často přespávám v práci, se k nim zase vracím. Představuju si sebe, jak pluju ve vodě, ne napůl ponořený, jak bych byl ve skutečnosti, ale celým tělem ležím přímo na vodní hladině, natažený klidně na nehybné vodě, od zátylku přes záda, zadek, až po zadní části nohou, vůbec se nehýbu a čekám, a když se části mého těla, které se dotýkají vody, začínají postupně zahřívat, usínám.“ Při těch slovech Seidži znovu pobaveně pozvedl koutky úst.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Hiromi Kawakamiová (*1958) patří k nejvydávanějším představitelkám současné japonské prózy. Na literární scéně se prosadila v r. 1996 povídkou Šlápnout na hada (Hebi o fumu), za kterou obdržela Akutagawovu a také Naokiho cenu. Stala se tak první spisovatelkou, která získala obě tyto prestižní literární ceny zároveň. Jejím prvním opravdovým bestsellerem se stala v r. 2001 novela Aktovka pana učitele (Sensei no kaban), za kterou získala Cenu Džuničiróa Tanizakiho. Autorka používá krátké, jednoduché, až průzračné věty, a aniž by některé věci přímo vyslovila, mistrně splétá pavučinu napohled prostého příběhu a nevyhýbá se ani jemnému humoru a ironii. Svět jejích příběhů, které nikam nespěchají, je plný očekávání, rozchodů, náhodných setkání, iluzí, snů, nadějí a ztrát. V češtině už vyšly také její knihy Vetešnictví pana Nakana a Podivné počasí v Tokiu.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Oblíbenou slovenskou autorku snad není třeba představovat. Její příběhy jsou plné zdánlivě obyčejných příběhů, které mohou často připomenout život každého z nás.

Olívie
Olívie, mladá hrdinka tohoto příběhu, miluje housle a svou rodinu. Touží po klidném životě, v němž by se mohla věnovat hudbě a sama sobě. Život je však složitý a ne vždy se nám podaří splnit si své sny. Olivie se potácí v problémech, které ji připravují o úsměv, ale situace, které ji hřejí u srdce, jí dodávají víru a sílu pokračovat. A protože osud je nevyzpytatelný, připlete se jí do cesty někdo, kdo ji zasype laskavostí a pochopením.
Olívie a On
Oliviin život se krásně naplnil. Kromě milované hudby se součástí jejích dnů stala i Sofie, stará dáma, kterou si nesmírně zamilovala, a Oliver. Ten vstoupil do jejího života nečekaně. A stejně nečekaně ji jeho přítomnost hřeje a těší. Její srdce je plné lásky. Tito dva lidé jí usnadňují snášet problémy doma, které neberou konce. Ale v životě je jen málo věcí snadných. Ztráta a bolest si k nám pokaždé najdou cestu. Neobcházejí ani Olivii. Jak se s tím vším vyrovná? Naštěstí život nejen bere, ale i dává, a tak Olívia na své cestě potkává nové lidi, kteří léčí její bolavou duši a vrací jí úsměv na tvář.

A teď vám něco řeknu. Když jsem Olivii dopsala, zůstalo mi po ní smutno. Měla jsem ji ráda a v něčem mi byla velmi blízká… Mluvila jsem o svých pocitech s manželem a on mi okamžitě, bez váhání, řekl, že se s ní nemusím loučit, že můžu psát dál… A měl pravdu. Hezké čtení, moji milí. Doufám, že vás pokračování Oliviina života potěší. Psaní se mi líbilo, a to velmi.
Taňa Keleová-Vasilková

Olívie

Dva příběhy v jedné knize
Autorka: Táňa Keleová-Vasilková
Přeložila: Draha Smutná

Počet stran: 554
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-8111-630-8
Doporučená cena: 474 Kč

Knihu Olívie vydalo nakladatelství Noxi.

Ukázka z knihy

Olívie se ale neobávala ničeho. Prostě věděla, že tohle je její cesta a musí se po ní vydat. Když jí rodiče vezli do internátu, měla zrovna narozeniny. Patnáct let. Připadala si dospělá a rozumná, i když ani jedno z toho neplatilo. Byla jen vytáhlá zrzavá holka se zelenýma očima a pubertálními pupínky, které se jí mísily s pihami. Holka plná odhodlání pilně studovat.

O autorce

Táňa Keleová-Vasilková je úspěšná slovenská spisovatelka. Vystudovala žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského a poté pracovala v redakcích několika časopisů. Na svém kontě má již celou řadu čtenářsky úspěšných románů. Zmínit můžeme knihy Druhá, Touhy, Co to bude?, Kouzlo všednosti, Slzy a smích, Zrcadlo nebo román Tichá bolest, který rovněž vyšel v roce 2023.

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePětatřicítka

Kamas, Karina Petra

Pointa, 2023

zobrazit info o knizeKleopatra a Frankenstein

Mellors, Coco

Slovart, 2023

zobrazit info o knizeManazuru

Kawakamiová, Hiromi

Argo, 2024

zobrazit info o knizeOlívie

Keleová-Vasilková, Táňa

Noxi, 2023

Napsat komentář