Převážně napínavé Očima

ocima-nahled
Na začátku roku není příliš mnoho novinek na recenze, nakladatelé se po předvánočním maratonu jen pomalu rozehřívají. Proto je čas dočíst to, nač zatím nebyl čas. A tak v dnešním recenzním přehledu najdete knihy i audionahrávky z loňského roku. Navíc kromě napínavých detektivních záhad zbyl čas i na lehkou romantiku.

Občas mívám chuť na rychlé romantické čtení. Tentokrát jsem k uspokojení své nálady využila knihu Láska v běhu z nakladatelství Alpress. Napsala ji Suzie Tullett, britská autorka a scenáristka, jejíž doménou jsou romantické komedie.

Pokud se vám líbil český film Ženy v běhu, pak vás potěší i tento román. Tři kamarádky se přihlásí do charitativního běhu, jenže Hannah nikdy neběhala a ke sportu jako takovému má odpor. Navíc matka patnáctiletých dvojčat po rozvodu neměla vlastně ani čas na svůj život. Teď má dvojčata na dovolené s jejich otcem, tak má prostor na přemýšlení, co dál. Matka jí přivedla na čas do domu ovdovělou tetu, a právě pohled na ni jí ukázal, že ve čtyřiceti život nekončí! Osud jí navíc přihraje okouzlujícího trenéra, takže kdo ví, možná je právě ideální čas na nový začátek!

Nasmála jsem se a současně i trpěla s hlavní hrdinkou, neb si dovedu představit, jak krušný je jakýkoli začátek pohybu pro člověka, který nikdy nesportoval. Samozřejmě nechybělo romantické jiskření, komplikace a závěrečný happy end. Takže jsem opravdu spokojená a mohu knihu doporučit všem příznivkyním romantických jednohubek.

————————————————

Audioknih podle románů Agathy Christie není nikdy dost, tak jako ani „v česneku není dost česneku“. Miluju zaposlouchat se do jejího vykonstruovaného detektivního případu. Přestože se občas ztrácím ve jménech postav, vím, že stačí držet se Hercula Poirota a ze všeho se zase vymotám. Nebylo tomu jinak ani v nahrávce příběhu Nástrahy zubařského křesla. Titul vydalo nakladatelství OneHotBook v interpretaci Lukáše Hlavici. Pokud jde o Poirotovy případy (a vůbec o audioknihy), je Lukáš Hlavica můj oblíbený hlas, takže jsem si jeho přednes osmihodinové četby opravdu užila.

Sebevražda zubaře, který se zastřelí chvíli po tom, co Poirot odejde z jeho ordinace, se ukázala jako záhada hodná Poirotova mozku. Stopy vedou k dalším mrtvým, několika nezdařeným atentátům a do špionážních kruhů. Zkrátka, jak je někde Poirot, nic není jasné na první pohled, a vyřešení si vyžádá notné námahy „malých šedých buněk“.

Milujete-li vše z pera královny detektivky, pak nesmíte vynechat ani tento zubařský případ. Můžete si jej stáhnout například z webu Audiolibrix.com jako já.

————————————————

Americkou autorku Bradeigh Godfrey jsem dosud neznala a není se co divit, protože její román Moje sestra lže, který vydalo nakladatelství Mystery Press, je její první knihou přeloženou do češtiny. Z počátku se román jeví jen jako příběh, který líčí velkou rodinnou tragédii. Sestry, jež se po několika letech odcizení snaží znovu navázat kontakt, ve sněhové bouři havarují. Obě utrpí zranění – starší Lilian jen otřes mozku, ale u mladší Rosie lékaři bojují o její záchranu. A poté, co je z nejhoršího venku, to vypadá, že Rosie sestru a svého přítele vůbec nepoznává…

Lilian začne pátrat po původci havárie, protože má pocit, že nešlo o náhodu. Druhá půlka knihy se tak obrací v napínavý thriller, v němž se situace mění každou novou stránkou. Uf, úplně mi běhal mráz po zádech, jak dokonale to autorka upletla a kolik překvapení přineslo samotné vyvrcholení příběhu.

Bradeigh Godfrey není jen spisovatelkou, která má schopnost vyprávět děj se stupňovaným napětím, ale současně také lékařkou, která své znalosti a zkušenosti z praxe dokáže využít. Moje sestra lže tak nejen potěší duši čtenáře, ale také rozšíří jeho znalosti a ukáže, co všechno se může stát… Psychologický thriller si proto nenechte ujít!

————————————————

Na oddělení vražd v Našem Městě už řešili kdeco, ale aby jim na stole přistály případy staré až padesát let, to se stalo poprvé. Od Ústavu pro vyšetřování zločinů komunismu k nim přišel k prošetření obsáhlý seznam vražd, jichž se dopustili pohraničníci na těch, jež chtěli opustit republiku v rozpětí let 1949–1989. Vlastně mají jen dokázat, že s takovým odstupem se nic vyšetřit nedá. Ale Richard Krauz neumí pracovat jen tak na oko. Proto se opět (viz Rudý kapitán) zaplete do velmi nebezpečného utkání s bývalou Stb. A je neuvěřitelné, jak tajné kliky stále pracují na tom, aby jejich praktiky zůstaly utajené…

Ze zajímavé exkurze do časů, v nichž nebylo snadné žít, se vyklubal opravdu napínavý a nebezpečný aktuální případ. Až z něj běhal mráz po zádech. Pokud jako já milujete knihy Dominka Dána, pak neváhejte a novinku Reminiscence vydanou nakladatelstvím Slovart si také pořiďte!

————————————————

Sedmý díl krimi série z pera Camilly Läckberg s názvem Strážce majáku zavede čtenáře na další místo v okolí Fjällbacky – na ostrůvek Gråskär. Přezdívá se mu „Ostrov duchů“, protože prý z něj duše zemřelých nikdy neodejdou.

Erika Falcková a Patrik Hedström mají plné ruce práce, aby ustáli narození dvojčat a Patrikovy potíže se srdcem, ale to neznamená, že je mine vyšetřování smrti ekonoma Matse. Stopy vedou do motorkářského gangu i na tajemný ostrůvek…

V audiopodobě si nyní můžete stáhnout celou tuto krimi sérii (mimo poslední část Kukačka) v podání Dany Černé. I nahrávku Strážce majáku vydalo nakladatelství SAGA Egmont a tudíž ji trápí mnou již dříve zmíněné neduhy: chybějící předěly, rychlé přechody od jednoho vypravěče k druhému, z času do času, z prostředí do prostředí, nevhodné střihy. A protože chybí vizuální možnost odlišení, může to při poslechu dlouhém více než třináct hodin dělat potíže. Proto bych poslech nedoporučila pro neznalé, ale jen pro ty, kteří knihu znají a chtějí si ji připomenout.


Máte na začátku roku čas na čtení? Nebo se více věnujete poslechu audioknih? Které tituly udělali radost vám? Napište nám v komentářích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLáska v běhu

Tullett, Suzie

Alpress, 2023

zobrazit info o knizeNástrahy zubařského křesla (audiokniha)

Christie, Agatha

OneHotBook, 2023

zobrazit info o knizeMoje sestra lže

Godfrey, Bradeigh

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knizeReminiscence

Dán, Dominik

Slovart, 2023

zobrazit info o knizeStrážce majáku

Läckberg, Camilla

SAGA Egmont, 2023

Napsat komentář