Skutečné příběhy v literární podobě

tipy pondeli 15. 1.
Máte-li rádi příběhy skutečných lidí, máme dnes tipy plné knih právě pro vás. Neváhejte a ponořte se do tajů životů zajímavých osobností, které jsou plné lidskosti, odhodlání a mnohdy neuvěřitelné reality.

Zilli byla umístěna v koncentračním táboře a nějakou dobu se jí dařilo alespoň částečně chránit svoji rodinu. V roce 1944 však byla velká část její rodiny vyvražděna a z dalšího tábora se jí samotné podařilo uprchnout. Její příběh byl odkryt až v nedávné době. V knižní podobě si jej teď můžete přečíst i vy…

Cäcilie „Zilli“ Reichmannová, také Zilli Schmidtová (1924–2022), pocházela z rodiny německých Sintů. V „cikánském táboře“ v Osvětimi-Březince se jí v letech 1943–1944 podařilo díky krádežím a kontaktům s kápy chránit své blízké. Avšak v noci na 2. srpna 1944 byla zavražděna její čtyřletá dcera Gretel, její rodiče, sestra se svými šesti dětmi a řada dalších příbuzných. Téhož dne poslaly oddíly SS Zilli na nucenou práci do tábora Ravensbrück. Zilli se však odtamtud podařilo uprchnout. Když válka skončila, shledala se pouze se svými dvěma bratry. O svém příběhu začala hovořit teprve před několika málo lety. Příběh Cäcilie Reichmannové není jen pietním dokumentem vydávaným z úcty k obětem romského holocaustu, ale líčí i život německých Sintů na základě osudů jedné rodiny. Je zároveň ojedinělým seznámením s duší a myšlením výjimečné osobnosti, kterou Cäcilie Reichmannová byla.

Bůh se mnou měl nějaký plán!

Vzpomínky německé Sintky
Autorka: Zilli Schmidtová
Přeložil: Ruben Pellar

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 147×206 mm
ISBN: 978-80-7553-563-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Bůh se mnou měl nějaký plán! vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Můj otec byl předváděč, měli jsme kočovnou živnost a kino – a v prvních letech za Hitlera jsme měli ještě klid. Ještě jsme dostávali povolení stát někde pár dní s maringotkou a otec promítal fi lmy ve vesnicích, kde žili sedláci. K tomu potřeboval projektor, plátno a filmy. Byly to němé filmy, Laurel a Hardy a podobné. Měli jsme několik filmů a promítali jsme je pořád dokola. A potřebovali jsme sál. Otec si kvůli tomu pronajal velký sál místní hospody – a pak jsme pobíhali po vesnici a dělali jsme reklamu: „Bim, bim, bim, dnes v 19 hodin, ten a ten fi lm, v hospodě té a té.“ Lidé si to pak sdělovali dál a večer přišli, mladí i staří, zaplatili vstupné a pak to začalo. Otec seděl za projektorem a otáčel klikou. Tak to tehdy fungovalo. Projektor byl na ruční pohon. I můj starší bratr pomáhal, když tam byl, a mladší bratr Hesso se to také brzy naučil a přiložil ruku k dílu. Kino bylo pro lidi atrakce, protože v minulosti na vesnicích nic takového nebylo.

Můžete si přečíst celou ukázku.

O autorce

Zilli Schmidt (1924–2022) pocházela z rodiny německých Sintů. V „Zigeunerlager“ v Auschwitz-Birkenau se jí v letech 1943/44 podařilo zachránit své příbuzné krádeží a kontakty s vězeňskými funkcionáři. Ale v noci 2. srpna 1944 byla zavražděna její čtyřletá dcera Gretel, její rodiče, její sestra se šesti dětmi a řada dalších příbuzných. Téhož dne vyslali SS Zilliho do Ravensbrücku na nucené práce. Zilli se podařilo uprchnout. Na konci války znovu našla jen své dva bratry. Po pohnutém životě začala o své historii mluvit teprve před pár lety.

Zdroj informací: European Holocaust Memorial Day for Sinti Roma

————————————————

Lidské zlo by mělo být potrestáno… Děje se to ale i ve skutečnosti a dojde každý svému spravedlivému trestu i když třeba po mnoha letech? Přečtěte si dva zajímavé příběhy z pera českého autora.

Tak střílej! přináší dva jen těžko uvěřitelné příběhy z konce druhé světové války, které napsal sám život. Kdo byl muž, který ve druhé polovině čtyřicátých let vystupoval v Karlových Varech pod jménem Jiří Skomarovský, patřil ke koloritu našeho největšího lázeňského města, zároveň však představoval výraznou figuru jeho kriminálního podhoubí? Došel trestu za své zločiny, které v Karlových Varech a okolí spáchal? Kam se v roce 1950 „ztratil“?
Kdo a proč zavraždil v únoru roku 1955 v bavorských Alpách ženu a malého chlapce? Sahají snad kořeny této tragédie až do válečných časů? A co se vlastně stalo v roce 1945 s rodinou dr. Herberta Davida, významné osobnosti sudetoněmecké nacistické scény? Dva odlišné příběhy, několikero lidských osudů v nelehkých časech. Skutky jsou fatální. Zlo musí být potrestáno. Ale je tomu skutečně tak?

Tak střílej!

Dva příběhy, ve kterých realita porazila na hlavu fantazii
Autor: Emil Hruška

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 135×200 mm
ISBN: 978-80-278-0127-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Tak střílej! vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

Literatura faktu pracující s reáliemi sine ira et studio (pokud možno!) má tu nevýhodu ve srovnání s beletrií, jež má možnost bezbřehého fabulování, že dílo zdánlivě uzavřené, dokončené a po případném vydání a přečtení do knihovny uložené, se po nějaké době na polici zatřese a možná z ní i vypadne, aby upozornilo na to, že na jeho definitivní uzavření byl ještě čas. Že se tak či onak, tam nebo jinde, objevily relativně nové informace, o kterých autor dříve nevěděl, a nemohl je tedy použít. Ne, že by byl snad pohodlný, líný, povrchní (byť by to snad i byla pravda); ale proto, že ony informace byly dobře (a ještě lépe) zasuté, ukryté, nedostupné, třeba jak se říká „z technických důvodů“. V tomto ohledu literatura faktu vlastně stále sama sebe může dohánět, i když STOP lze také autoritativně (ovšem zbytečně) říkat. Případ od případu se samozřejmě různí.

K dispozici máte kompletní ukázku.

O autorovi

Emil Hruška (*1958) vystudoval práva (s pozdější specializací na právo průmyslového vlastnictví) a žurnalistiku. Po léta působil jako novinář a podnikový právník (mimo jiné v plzeňském holdingu ŠKODA). V rámci své profese pobýval v řadě zemí včetně Mongolska, Ruska, Srbska či Bulharska. Od roku 2004 se specializuje na problematiku Evropské unie a působí jako poradce některých českých poslanců Evropského parlamentu. Literární činnost a publicistika se často překrývá s jeho profesním zájmem. Je mimo jiné autorem knih Akce ZeppelinPohoří divočákůSudetoněmecké kapitoly, Konrad Henlein – Život a smrtPřevedu vás… Na onen svět!Nacisté a české poklady, ale také povídkových sbírek My, hoši ze Sudet a Muž dvou rakví či například Pán protektorátuMy, hoši z pohraničíPublikoval také velké množství článků v českém a německém tisku.

Zdroj informací: Epocha

————————————————

Coco Chanel! Kdo by neslyšel o této módní ikoně, jejíž odkaz přetrval až do dnešní doby a její „malé černé“ se staly milovaným módním trendem snad po celém světě. Spisovatelka a novinářka Justine Picardie dlouze pátrala po tom, jaká byla SKUTEČNÁ Coco. Sami můžete posoudit, zda se jí podařilo zachytit vše co nejvěrněji.

Revoluční módní návrhářka nahradila korzety z velrybích kostí námořnickými halenkami a volnými kalhotami a okázalé večerní róby vyměnila za malé černé šaty s jedinou šňůrkou perel. Zkrátka oblečením, v němž ženy mohly žít, dýchat a cítit se pohodlně. Obávaná i uctívaná svými současníky zemřela v roce 1971, ale její odkaz žije dál jako trvalá globální značka. Britská spisovatelka Justine Picardie strávila deset let pátráním po skutečné Coco Chanel, skryté pod slupkou legendární módní ikony. Ve své knize odhaluje skutečnost zbavenou nánosů romantiky a mýtů. Seznamuje nás s detaily traumatického dětství, útěku do nekonvenční dospělosti, odhaluje bolestnou minulost, lásky a ztráty, honbu za slávou a bohatstvím a to, jak se Chanel proměnila ve svůj největší výtvor. Biografie doprovázená více než šedesáti dobovými fotografiemi se umístila mezi finalisty Galaxy National Book Awards 2010.

Coco Chanel

Legenda a skutečnost
Autor: Justine Picardie
Přeložila Markéta Jansová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-7260-581-1
Doporučená cena: 997 Kč

Knihu Coco Chanel vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Produkce Ruských baletů zároveň odrážela tvůrčí propojenost Paříže a Riviéry. To se promítlo zejména do opony z Picassovy dílny, jež znázorňovala dvě ženy běžící podél moře v bílých tunikách, které z nich padají a odhalují nahá ňadra, to vše s blankytně modrou oblohou na pozadí. Kostýmy od Chanel byly naopak inspirované sportovními oděvy, které proslavila v rezortech v Cannes, Deauvillea Biarritzu: pruhované trikoty a jednodílné plavky s nohavičkami, plážové sandály a golfové boty, tenisové úbory a kraťasy.

O autorce

Justine Picardie (*1961) je britská spisovatelka a novinářka a je autorkou šesti knih včetně mezinárodního bestselleru Coco Chanel, biografie francouzské módní návrhářky, která vyšla v patnácti jazycích. Byla šéfredaktorkou prestižního módního časopisu Harper‘s Bazaar, psala pro The Sunday Times, The Telegraph a Observer. V loňském roce vyšla také její kniha Miss Dior.

Zdroj informací: Prostor

————————————————

Na závěr jsme dnes vybrali příběh skoro ze současnosti. Realita, ovlivněna epidemií covidu se totiž dotkla každého z nás, stejně jako hrdinů dnes vybrané poslední knihy.

Tři sestřenice. Dva kontinenty. Jedno strašlivé tajemství. Píše se rok 2020 a třináctiletý Matthew je během covidové pandemie uvězněný doma, jeho táta trčí ve Francii a maminka přestěhuje chlapcovu stoletou prababičku k nim domů, aby ji ochránila před nemocí. V domácnosti proto platí dvojnásob přísná pravidla a Matthew se může ukousat nudou. Zoufalá situace se změní, když hrdina najde v prababiččiných věcech, které dostal za úkol uspořádat, fotografii dvou holčiček. Prababička se zpočátku odmítá o své dávné minulosti bavit. Matthew ví jen to, že se narodila na Ukrajině a uprchla odtamtud. Co všechno nechala za sebou a obětovala, však zjišťuje až nyní, když pročítá její deníky, dopisy i novinové články z dětství a mládí. Z nich vyvstává nejen příběh tří ukrajinských sestřenic během hladomoru na Ukrajině na počátku 30. let minulého století, který uměle vyvolal Stalin a jemuž za oběť padly miliony lidí, ale taky jedno velké tajemství. Autorka bestselleru Kluk odnikud se ve svém novém románu inspirovala osudem své ukrajinské babičky.

Ztracený rok

Autorka: Katherine Marshová
Přeložila: Barbora Puchalská Punge

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-4235-8
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Ztracený rok vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Planeta Země bylo to poslední místo, na kterém jsem chtěl být. Skončil jsem v podstatě v domácím vězení s mámou a prabábinkou. Nevykládejte si to špatně – mám prababičku moc rád. Když jsme za ní s mámou do pečovatelského domu jezdili, vždycky mi nenápadně podstrkovala čokoládové tyčinky 3 Musketeers. Nikdy toho moc nenamluvila, ani předtím, než měla mrtvici, ale to mi bylo fuk; usmívali jsme se na sebe, zatímco máma kladla pečovatelkám milion otravných otázek, aby se ujistila, že je o prabábinku dobře postaráno. Po přestěhování k nám nebyla prabábinka o nic upovídanější a přestala se usmívat. Trávila hodně času v posteli, koukala na televizi nebo hleděla se zasmušilým výrazem do prázdna.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Katherine Marshová je bývalá americká novinářka a editorka se nyní na plný úvazek věnuje psaní knih pro děti a mládež. Její prvotina The Night Tourist získala Cenu Edgara Allana Poea. Také další její knihy, Jepp, Who Defied the Stars a The Door By The Staircase, se setkaly s velmi příznivými ohlasy čtenářů i literárních kritiků. Marshová žije ve Washingtonu, ale tři roky strávila s rodinou v Bruselu. Uprchlická krize prožívaná přímo v epicentru ji inspirovala k sepsání příběhu Kluka odnikud.

Zdroj informací: Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCoco Chanel
Legenda a skutečnost

Picardie, Justine

Prostor, 2023

zobrazit info o knizeTak střílej!
Dva příběhy, ve kterých realita porazila na hlavu fantazii

Hruška, Emil

Epocha, 2023

zobrazit info o knizeBůh se mnou měl nějaký plán!
Vzpomínky německé Sintky

Schmidtová, Zilli

Triton, 2023

zobrazit info o knizeZtracený rok

Marshová, Katherine

Argo, 2023

Napsat komentář