Ohlédnutí do historie

historie-ohlednuti-nahled
Ke konci roku pro vás máme knihy mapující historii. Jedná se o takové malé ohlédnutí, v jehož rámci se podíváte do nacistického Německa, do moderní Evropy, na dnešní válečnou Ukrajinu či na českou hudební scénu přelomu tisíciletí… Knihy jsou (nejen) pro nadšence historie!

Zajímá vás historie a problematika eutanázie? Potom by vás mohla také zajímat kniha Orbity smrti od Milana Nováka a Michala V. Šimůnka. V publikaci se dozvíte vše o eutanázii osob s mentálním handicapem, která se stala prvním nástrojem masových vražd nacistického Německa v českých zemích. Mrazivé a strhující čtení pro všechny zájemce o historii.

Práce shrnuje stávající poznatky týkající se plánování a provádění nacistické „eutanázie“ osob s duševním a mentálním postižením, která byla první masovou vraždou nacistického režimu na území českých zemí v letech okupace a druhé světové války (1939–1945). Na základě podrobné heuristiky rekonstruuje její rozdílný průběh v tzv. Říšské župě Sudety a v protektorátu.

Orbity smrti

Nacistická „eutanázie“ a masové umírání psychiatrických pacientů v českých zemích, 1939–1945
Autor: Milan Novák, Michal V. Šimůnek

Počet stran: 580
Vazba: brožovaná
Formát: 157×234 mm
ISBN: 978-80-200-3470-0
Doporučená cena: 595 Kč

Knihu Orbity smrti vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Nacionálně socialistická německá dělnická strana (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei; NSDAP) se zrodila v poválečné reakci na porážku Německa v první světové válce a odmítání podmínek versailleského míru. Byla tak především projevem tohoto protestu a vyznačovala se kombinací jak buržoazních, tak i vojenských elementů. Její členové ji považovali, inspirováni armádou, především za bojovou politickou formaci, jež měla být zaměřena proti vnitřním politickým protivníkům. Strana organizačně ztělesňovala hnutí (Bewegung), které bylo v podstatě jakousi metaforou institucionalizovaného výjimečného stavu. Ve svém sociálně značně širokém zacílení ovšem právě v rámci „hnutí“ vykrystalizovaly skupiny či později, po převzetí moci (Machtübernahme) a prolnutí strany a státu v duální struktuře, mocenské bloky, jež se považovaly a prezentovaly jako jeho avantgarda, tedy ty nejradikálnější z radikálních.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorech

MUDr. Milan Novák (1953) je neurolog. Působil v nemocnicích v Rumburku a Mladé Boleslavi; nyní pracuje jako manažer pro kvalitu, vědu a vzdělávání v PN Kosmonosy. Má za sebou zkušenost publicistickou a beletristickou.

Zdroj informací: knihkupectví Kosmas

Mgr. Michal V. Šimůnek, Ph.D., (1976) působí jako vědecký pracovník v Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, Oddělení dějin idejí a konceptů. Zabývá se dějinami věd o životě v českých zemích v 19. a 20. století.

Zdroj informací: knihkupectví Kosmas

————————————————

Známý historik Timothy Garton Ash se ve své nové knize Evropa, náš domov zabývá utvářením moderní Evropy, pokrývá různé politické změny ve východní i západní Evropě, evropské sjednocení i její následné hroucení. Nebojí se kritiky anti-imigračních politik, rasismu či nebezpečné krajní pravice, a ve své knize tak nabízí komplexní příběh Evropy se všemi jejími vzlety i pády.

Proslulý historik a novinář se již téměř půl století zabývá rolí Evropy při utváření moderního světa a výzvami, jimž musí čelit. Byl svědkem revolucí v řadě „satelitů“ Sovětského svazu a jeho kontakty s inspirátory politických změn mu poskytly cenný materiál pro tuto knihu. Nabízí v ní zasvěcený pohled na proces integrace západní Evropy a na proměnu střední a východní Evropy mezi maďarskou revolucí v roce 1956 a ruskou invazí na Ukrajinu. Autor líčí, jak se Evropa vynořila z válečné zkázy, aby se demokratizovala, sjednotila a posléze zhroutila. Přibližuje období nebývalého pokroku společně s tím, jak se mnohé pokazilo, od finanční krize v roce 2008 až po současný konflikt s Ruskem. Nezastírá korupci a nesnášenlivost, které poznamenaly vstup narůstajícího počtu kandidátských států do EU. A zamýšlí se nad tím, co by mělo případné hranice rozšíření EU definovat. Současně uvádí některá ponaučení z uplynulého půlstoletí, např. neobratný a nehumánní pokus o vytvoření „pevnosti Evropa“ proti imigraci, jenž podpořil oživení rasistické krajní pravice. Kniha Timothyho Gartona Ashe je také jeho osobním příběhem poznávání a chápání Evropy.

Evropa, náš domov

Od vylodění v Normandii po válku na Ukrajině
Autor: Timothy Garton Ash
Přeložili: Veronika Maxová, Jaroslav Veis

Počet stran: 392
Vazba: brožovaná
Formát: 138×215 mm
ISBN: 978-80-7260-583-5
Doporučená cena: 597 Kč

Knihu Evropa, náš domov vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Sedím v nevelkém obývacím pokoji, voní tu gauloisky a silná černá káva, na což nejsem zvyklý, a s rodinou mých francouzských hosti- telů se díváme na obrazovku malé černobílé televize. Je mi čtrnáct, jsem na výměnném studijním pobytu a pomáhám překládat: „Armstrong il dit: un petit pas pour moi, un grand pas pour l’humanité!“ Krátce nato těžko rozeznatelná postava v kosmickém skafandru beztížně poskakuje po povrchu Měsíce, což dobře znám z Tintinových dobrodružství První kroky na Měsíci.
Jen těžko si lze dnes představit, jak vzdálená byla kontinentální Evropa v roce 1969 školákovi z Anglie. Tím nechci říct, že Francie by pro něj byla tak odlehlá jako Měsíc, ale patřila do toho, čemu Angličané odjakživa říkají „cizina“. To je tam, kde se jedí žáby, jezdí na skútrech a pořád souloží. Za žádných okolností tam nepijte vodu. Když se měl člověk dostat do města La Rochelle na pobřeží Atlantiku, znamenalo to podniknout zdánlivě nekonečnou pouť autobusem, metrem, vlakem, trajektem (s pořádnou mořskou nemocí) a znovu vlakem a autobusem. Můj zbrusu nový, ještě tuhý a velmi tmavomodrý britský pas na obou hranicích pečlivě prozkoumali a orazítkovali. V kapse jsem si nervózně pohrával s několika čisťounkými a hrozně velkými francouzskými bankovkami. Zatelefonovat domů byla složitá procedura, při níž bylo mimo jiné nutno bojovat špatnou francouzštinou se spojovatelkou na druhém konci praskající telefonní linky („Peut on reverser les charges?“).

O autorovi

Timothy Garton Ash (1955), britský historik a spisovatel, je profesorem evropských studií na Oxfordu a působí rovněž na Stanfordu ve Spojených státech.
Svými esejemi pravidelně přispívá do magazínu The New York Review of Books a do Guardianu píše sloupky o současných mezinárodních událostech. Česky vyšly jeho knihy Svobodný svět (2006), úvaha nad krizí Západu, rozděleného postojem k válce v Iráku, a nad variantami dalšího vývoje v západní společnosti, Dějiny přítomnosti. Eseje, črty a zprávy z Evropy devadesátých let (2003) a Svazek (1998), k jehož napsání ho inspirovalo seznámení s jeho osobními záznamy z archivu východoněmecké státní bezpečnosti. Jeho nejpřekládanější knihou, a to celkem do dvaceti jazyků, se stal Rok zázraků. Časopis Time ho zařadil v roce 2005 mezi sto nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj informací: nakladatelství Prostor

————————————————

Jste-li nadšení do hudby, rozhodně by vám neměla uniknout kniha Dekáda naplno od plzeňského rodáka Radka Diestlera. Publikace se věnuje vývoji české hudební scény po roce 1989, festivalům, koncertům, folku, metalu či vzniku indie. Kniha detailně pokrývá euforickou atmosféru devadesátek a přelomu tisíciletí, kterou dokreslovala populární hudba, a přibližuje tak čtenářstvu dobu hudební odvahy a volnosti.

První komplexní kniha o české hudební scéně po listopadu 1989. V třinácti kapitolách líčí vytváření klubové a festivalové sítě, budování gramoprůmyslu a koncertní agentáže, proměny vnímání a prodeje hudby, osudy metalu a folku, vznik české indie a taneční scény…

Svoboda, radost, euforie. Rozlet, svět dokořán. Nové možnosti, obzory, zážitky, zvuky, ba i vůně (od marihuany po přepálený olej z fritovacího hrnce, zapomenutého symbolu té dekády). Devadesátá léta v České republice.

Byla to výjimečná doba plná výjimečných zážitků. A populární hudba v nich hrála významnou roli, možná naposledy ve své historii.

Dekáda naplno je důkladnou (ale ne akademicky koženou) zprávou o proměnách pop music v Československu, resp. České republice v posledním desetiletí minulého století. V období, které se už nikdy nebude opakovat a které už je tak vzdáleno, že je načase je popsat a reflektovat. Pokud možno bez nostalgie: protože nostalgie, to jsou zrádný brejle.

Na závěr si své řeknou v anketě Jedenáctka dekády i přizvané osobnosti: Blanka Šrůmová, Miroslav Wanek, Petr Fiala, Zdeněk Suchý, Jakub Skalický, Petr Choura, Petr Zelenka, Mardoša, Radim Špaček, Jiří Neumann a Jaromír Švejdík. Kniha obsahuje přes 200 fotografií.

Kniha je prvním výstupem projektu s názvem 90ky, který inicioval filmový producent Petr Koza. Kromě knihy zahrnuje hraný celovečerní film (režie Radim Špaček, scénář Lukáš Csicsely) a televizní dokumentární cyklus (režie Jakub Skalický).

90ky jsou poctou svobodnému duchu a imaginaci. Jsou svědectvím o živelné proměně hudby a hudební scény v éře charakteristické volností, odvahou a pravidly vytvářenými za pochodu.

Dekáda naplno

Kniha proměn české populární hudby 90. let 20. století
Autor: Radek Diestler

Počet stran: 400
Vazba: brožovaná
Formát: 55×225 mm
ISBN: 978-80-88268-77-2
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Dekáda naplno vydalo nakladatelství 65. pole.

Ukázka z knihy

Koncerty, o kterých tady mluvíme, nebyly ovšem pouze doménou hlavního města. Mnohé si k tématu řekli v Ostravě. Některé koncerty sem situoval Pragokoncert, včetně prvního vystoupení Deep Purple (k lítosti mnoha staromilců s náhradním zpěvákem Joe Lynn Turnerem). Další se dařilo pořádat ve spolupráci s polskou firmou Metal Mind Productions. Některá jména jsou v kontextu té doby a dnešního pohledu dost neuvěřitelná. Sepultura, Kreator a Death v Ostravě? Slayer v Havířově? Obě party na vrcholu sil (byť Death, pravda, tehdy bez hlasu a mozku kapely Chucka Schuldinera)? Ano, to všechno se stalo! Touž cestou nejspíš dorazil do Chacharovska i hardrockový ta- tík Ian Gillan, toho času ve při s rodnými Párply. V souvislosti s Gillanem se dodnes vypráví o vyčuraném promotérovi, který od Poláků koupil Gillana za tolik a tolik, a v Ostravě ohlásil částku tolik a tolik krát tolik. Tratili všichni, protože nepřišlo moc lidí.
Většina koncertů z tohoto ranku je opředena úžasnými mýty: jako například tím, v němž Udo Dirkschneider z německých metalistů Accept po koncertu v Jihlavě navštívil se svou kumpačkou U.D.O. tancovačku místní zábavovky Major Major a po domluvě s celou partou vylezl před šokovanými bramboráři na pódium.

hudba

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorovi

Radek Diestler se narodil v roce 1972 v Plzni. Vystudoval historii a archivnictví na FF UK v Praze a občas na tomto poli působí dodnes. V roce 1991 začal přispívat do hudebních časopisů a vzniklé schizofrenie se už nezbavil. Je zakládající člen pražského Popmusea, dokumentátor a kurátor výstav tamtéž (občas i výrobce občerstvení). Pro chebské Retromuseum připravil (s Alešem Opekarem) expozici populární hudby. Pro Radio Beat připravuje pořad Depozitář Popmusea a newsletter Beatová rozhledna. Je autorem biografií skupin Tři sestry (2000, 2010, 2015) a Našrot (2011), almanachů plzeňských klubů Pod lampou (2006, 2015) a Zach‘s Pub (s Petrou Kosovou, 2005), knihy o historii rockové hudby v západních Čechách Marshally nadoraz (2019) a průvodce po rockové Praze (Praha beatová, 2023). Další publikace o dějinách průmyslu, o plzeňském hokeji, pivu a vlastivědě českých zemí si zájemci, budou‑li mít potřebu, dohledají ve svém volném čase. Jako scenárista spolupracoval na dokumentárním cyklu o historii české populární hudby PopStory. Živí se tím, co ho baví, i když je to občas o zdraví (a o nervy).

Zdroj informací: nakladatelství 65. pole


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOrbity smrti
Nacistická „eutanázie“ a české země, 1939–1945

Novák, Milan – Šimůnek, Michal V.

Academia, 2023

zobrazit info o knizeEvropa, náš domov
Od vylodění v Normandii po válku na Ukrajině

Ash, Timothy Garton

Prostor, 2023

zobrazit info o knizeDekáda naplno
Kniha proměn české populární hudby 90. let 20. století

Diestler, Radek

65. pole, 2023

Napsat komentář