Svět minulosti a budoucnosti

Tipy_Statni prevrat_Future on
Prostřednictvím dnešních tipů se spojí svět minulosti a budoucnosti. Zjistěte, jaké podmínky umožňují státní převrat nebo jak se vypořádat s nejistotou pramenící ze života v této chaotické době.

Kniha Státní převrat od Edwarda N. Luttwaka, která analyzuje průběh státních převratů, poprvé vyšla v roce 1968, kdy do naší země vpadla okupační vojska. Roku 2016 autor přišel s aktualizovanou verzí, jež zaujme i čtenáře 21. století. Nově vychází i v roce 2023.

Státní převrat

Praktická příručka
Autor: Edward N. Luttwak
Přeložil: Martin Pokorný

Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-88411-27-7
Doporučená cena: 388 Kč

Knihu Státní převrat vydalo nakladatelství Maraton.

Kniha vyšla poprvé v roce 1968 a způsobila senzaci, protože krok po kroku vysvětlovala čtenářům, jak svrhnout vládu. Autoritářské režimy celého světa začaly v reakci na šíření knihy uvádět v chod preventivní opatření, která by zabránila popisovaným strategiím státního převratu. V roce 2016 vydal autor druhou, přepracovanou verzi, aktualizovanou pro 21. století. Uvažuje v ní například o zranitelnosti i těch nejstabilnějších demokracií západního střihu v období delší ekonomické krize.
V uplynulém půlstoletí se svět sice dramaticky změnil, ale podstata státního převratu zůstala stejná. Luttwak čtenáře provází jeho fázemi, od plánování až po popřevratové přísliby pokroku a stability. Masová podpora obyvatel není podmínkou, stačí pasivní přijetí. Proto musí být převrat pokud možno nenásilný. V dokonalém provedení je rychlý a neteče při něm žádná krev. Krvavé převraty nejsou skoro nikdy úspěšné, a úplně selžou, pokud se jejich následkem rozpoutá drastická občanská válka.
Kultovní kniha, jež se řadí mezi klasické učebnice politologie, analyzuje vojenské, sociální i kulturní podmínky, které pokusy o státní převrat umožňují. Zároveň přináší důležité úvahy a fakta o povaze a budování politické moci.
Pro české vydání autor napsal nové úvodní slovo, v němž vzpomíná na vpád okupačních vojsk v roce 1968, který v Praze na vlastní oči sledoval.

 

Ukázka z knihy

Přestože se termínu „státní převrat“ (coup d’état) užívá více než tři sta let, sama proveditelnost převratu vyplývá z poměrně nedávno uskutečněných změn, totiž z rozmachu moderního státu, vybaveného profesionálním byrokratickým aparátem a stálým vojskem. Moc moderního státu z valné části závisí na této permanentní mašinerii, která díky svým archivům, složkám, záznamům a funkcionářům dokáže podrobně sledovat, a chce-li, také řídit aktivity méně rozsáhlých organizací a jednotlivců. „Totalitní“ státy pouze ve větší úplnosti využívají podrobných a ucelených informací, které mají k dispozici všechny státy, ať sebevíc „demokratické“: nástroj je povětšinou týž, byť se ho užívá odlišně. (str. 33)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Edward N. Luttwak se zabývá vojenskou strategií i taktikou a mezinárodními vztahy. Mnoho let působil jako bezpečnostní poradce ministerstva obrany, Národní bezpečnostní rady a armády Spojených států amerických. Vypracoval vlastní teorii „strategické logiky“, podle které je obvykle v situaci, vyžadující důležité rozhodnutí, nejlepší zvolit nejméně výhodnou a nejnepravděpodobnější cestu, protože tak dojde ke zmatení protivníka a získání zásadní výhody. Jeho knihy, články a eseje čtou jak akademici, tak i novináři, podnikatelé, vojenští představitelé a premiéři států. Pro New York Times píše provokativní sloupky o mezinárodní politice. Živí se tím, že své znalosti z oblasti vojenské strategie poskytuje vládám a institucím po celém světě. Radil prezidentovi Mexika s problémem pouličních gangů, Dalajlámovi ohledně vztahů s Čínou, evropským vládám s vytipováváním členů Al-Káidy na hranicích Unie. Luttwakova nejznámější kniha Státní převrat. Praktická příručka byla od prvního vydání přeložena do pětadvaceti jazyků.

Zdroj informací: Maraton

 

O nakladatelství

Nakladatelství Maraton vzniklo počátkem roku 2020. Vydává kvalitní českou i světovou prózu a vedle toho nonfiction zaměřenou jednak na historii, jednak na závažné problémy současnosti. Zvýšenou pozornost věnuje česko-německým vztahům a totalitním režimům 20. století. Neuzavírá se žádným žánrům, od beletrie přes paměti, biografie, deníky, literaturu faktu, esejistiku až k odbornějším pracím.

————————————————

Jak v dnešní vědecké a technologické době, která je zároveň plná nejistot a strachu, čelit vlastní budoucnosti? A jak na to, co přijde, připravit naše děti? O tom pojednává kniha Future ON! od Bohumila Kartouse.

Future ON!

Jak zkrotit šelmy digitální džungle
Autor: Bohumil Kartous
Ilustrace: Jáchym Kartous

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 150×220 mm
ISBN: 978-80-88268-78-9
Doporučená cena: 428 Kč

Knihu Future ON! vydalo nakladatelství 65. pole.

Budoucnost vzbuzuje ve světě turbulentních změn a nejistot obavy. Přesto ji držíme ve svých rukou. Přepněme z Future OFF na Future ON! Bob Kartous navazuje na úspěšnou prvotinu No Future a knihu završuje rozhovory s vybranými osobnostmi. Společně předpovídají budoucnost nikoliv esoterickým, ale racionálním způsobem. Chtěli byste znát svou budoucnost? Zřejmě ano. Mnoho lidí doslova touží dozvědět se o své budoucnosti něco podstatného. Esoterika zažívá i ve 21. století, v éře pokročilého vědeckého poznání a technologického pokroku, nebývalou konjunkturu. Proč? Protože tato éra je nejen významně vědecká a technologická, ale také nejistá. Nejistota je stav, v němž se budoucnost stává mlhavou, neurčitou, a tedy špatně snesitelnou představou. A s tím se nám lidem těžko žije.
Z evolučního hlediska stále existují dva způsoby, jak se s takovým stavem vypořádat: buď se mu budeme snažit uniknout, nebo čelit. Pod tlakem nejistoty a z toho vyvěrající úzkosti pojímá rostoucí počet lidí svůj život jako „únikovou hru“. Únik do minulosti, do neskutečnosti virtuálna, únik ze života. To je varovné.
Metaforický Achilles technologického pokroku přitom pádí dál, hlava nehlava, a želva lidské adaptace jen pomalu otáčí hlavou a ztěžka se rozkoukává, nemajíc často kloudnou představu o tom, kde je nahoře, kde je dole, kde vlevo či vpravo. Takhle se možná dá přežívat, ale ne žít. Tato kniha pojmenovává změnu evolučních podmínek života člověka v digitální džungli. Ale nejen to. Pojmenovává také, jakým způsobem uchopit vlastní budoucnost, abychom před ní nemuseli v obavě utíkat. A aby do ní bez obav mohly vstupovat i naše děti.
Hosté v rozhovorech v závěru knihy: Jiří Horáček, Anna Šabatová, František Tichý, Angelika Kartous Sbouli, Honza Vojtko, Ota Foltýn.

 

Ukázka z knihy

V roce 2021 ohlásila společnost Facebook, že mění „svou vizi“ (v korporacích rádi vzletnost), tedy business koncept. Místo rozvoje oblasti sociálních sítí postavených na rozpoznávání obličeje (face recognition) se současná nejmocnější sdílecí a chatovací platforma světa soustředí na vytvoření metaversa. Metaversum, tedy něco, co dosahuje „za“ (meta) ten náš běžný svět fyzický (universum), posléze svět s oddělenou fyzickou a digitální vrstvou bytí, kdy vstupujeme do digitální dimenze jako ploché, dvourozměrné profily reprezentované textem, zvukem a obrazem. V metaversu se toto významně mění. Z pohledu světa fyzického se naše já bude moci přesunout do smyslové, emočně a kognitivně dokonalé simulace skutečnosti, v níž bude možné jednat a naplňovat tak potřeby a touhy, které donedávna bylo možné uspokojovat pouze ve světě fyzickém. (str. 17)

Přečtěte si další ukázky.

 

O autorovi

Bob Kartous je český politický aktivista, vysokoškolský pedagog a publicista, dlouhodobě se zaměřující na téma inovace vzdělávání.

Zdroj informací: 65. pole

 

O nakladatelství

Nakladatelství 65. pole bylo založeno v roce 2007. Sídlí v Praze na Palmovce. Vydává českou i překladovou beletrii, naučné knihy, životopisy a dětskou literaturu. Zaznamenalo mimořádný úspěch s knihou Tomáše Sedláčka Ekonomie dobra a zla, která daleko překročila hranici svého žánru, dočkala se zahraničních ocenění, divadelního zpracování a byla přeložena do 16 jazyků.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás tipy zaměřené na minulost i budoucnost? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStátní převrat
Praktická příručka

Luttwak, Edward N.

Maraton, 2023

zobrazit info o knizeFuture ON!
Jak zkrotit šelmy digitální džungle

Kartous, Bohumil

65. pole, 2023

Napsat komentář