Boj o život na Tišině

tizive-ticho-perex
Před pár hodinami se spolu láskyplně rozloučili a Maggie nastoupila službu v nemocnici. Když pak v jednom ze smrtelně raněných pacientů pozná svého manžela Willa, nevěří svým očím: vždyť Will by si na život nesáhl!

Slovensko-britský autor Robert Bryndza zaujal čtenářskou obec především svými thrillerovými sériemi detektivek s hlavními hrdinkami Erikou Fosterovou (Dívka v ledu, Noční lov, Temné hlubiny, Do posledního dechu, Chladnokrevně, Smrtící tajnosti a Osudné svědectví) a Kate Marshalovou (Kanibal z Nine Elms, Mlha nad Shadow Sands, Propast smrti a Ďáblova cesta). Kromě krimi žánru píše i lehké romance, z nichž je v češtině dostupná série o Coco Pinchardové. Jak se však zdá, nemá ženských ústředních postav dost a v mezičase, než přivede na svět nový díl některé ze sérií, vytvořil v románu Tíživé ticho „jednorázovou“ postavu lékařky Maggie Kendallové.

Je jí již sedmačtyřicet a zcela ji naplňuje lékařské poslání. V manželství s Willem je šťastná až do chvíle, kdy její muž místo doma v posteli leží se zkrvavenou hlavou na lůžku na akutním příjmu nemocnice, v níž Maggie pracuje, a aniž dostane možnost promluvit, umírá. Co se stalo? Opravdu spáchal sebevraždu? Proč? Po počátečním ohromení se Maggie rozhodne odhalit pravdu. Jaké tajemství Will ukrýval? A nemůže pátrání ohrozit i samotnou Maggie?

„Nevím, proč to udělal,“ vydechla jsem.
„Ví vůbec někdo z nás, vedle koho spí?“ (str. 34)

Psychologický thriller se nese v napínavém duchu. Maggie neví, komu může věřit, a několikrát málem přijde o život. Zjišťuje, že tajemství, které si Will odnesl s sebou do hrobu, je velmi nebezpečné pro každého, kdo by se k němu i jen nachomýtl. Neboť ti, jenž jsou pověřeni jej střežit, se neštítí ničeho.

Klid se mění v akci, která se střídá s tichem před bouří. Horovou úlohu v příběhu sehrává i technologicky vyspělý dům na pobřeží chorvatského ostrůvku Tišina. Brr, dokonale mi stačí jen číst o tom, jak se moderní domy vymykají kontrole, a mám husí kůži na zátylku. Když se k tomu ještě přidá souboj sympatické hrdinky s neviditelným protivníkem, je o napětí postaráno.

Robert Bryndza se opět ukázal jako zdatný vypravěč, který si dokáže své čtenář podmanit. Nicméně je místy cítit nejistota – nemůže se zde opřít o celý pracovní tým, vše stojí a padá s Maggie – a občas přichází ke slovu vypravěčská zkratka. Trochu jsem se i bála, že zlo zůstane nepotrestáno a celý příběh tak vyšumí. Naštěstí kouzelník autor vylovil včas svůj další trumf z klobouku nepřeberných možností a moje čtenářská duše se upokojila.

Každopádně ženské hrdinky jsou asi Robertu Bryndzovi souzené. Muži okolo nich padají jako mouchy, ale ony zůstávají jako neochvějné pilíře zachovány pro budoucnost… A já už se těším na další příběh s Erikou Fosterovou.

Román Tíživé ticho vydalo v českém překladu Kateřiny Elisové nakladatelství Cosmopolis.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTíživé ticho

Bryndza, Robert

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář