Otazníky pravdy

clovekApravda
Páteční tipy se opět nesou ve znamení detektivek. Představíme vám rovnou pět příběhů s napínavou zápletkou, ve kterých se hlavní hrdinové snaží dopátrat pravdy a odhalit vraha. A nezapomeneme ani na fanoušky audioknih.

Začneme knihou, která osloví příznivce českých detektivek. Pokud do této skupiny patříte i vy, přečtěte si Tajemství hradu Klamorná od Martiny Novotné.

Vojslav z Újezdu požádá ujkovického pána Vícka o pomoc v případě vraždy svého bratra, ale netuší, jak těžké bude dobrat se pravdy. Vyšetřováním je pověřen Martin, jenž má na starosti bezpečnost, a jeho panoš Bohdan. Hlavními podezřelými jsou sice místní lapkové, ale stopy záhy vedou na daleké panství plné podivných tajemství, která případ velice zkomplikují.

Tajemství hradu Klamorná

Autorka: Martina Novotná

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-024-5
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Tajemství hradu Klamorná vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Děje se něco?“ zeptal se Bohdan. Podivné chování jeho přítele ho znervózňovalo. Martin se kolem sebe neustále nejistě rozhlížel. Oči doslova přilepené na zem, jako by měl obavu, kam jeho kůň, jdoucí pravidelným krokem odlesněným údolím, šlape.
„Co by se mělo dít?“ odpověděl Martin otázkou. Snažil se, aby jeho hlas zněl bezstarostně, příliš se mu to ale nepovedlo.
„Na to se právě ptám.“ připomněl Bohdan.
„Tak se neptej!“ odsekl Martin, aniž by zvedl oči od země. „Nezapomínej, že už nejsi panoš Bohdan, urozený mladý pán z Pěčic, který má nad námi, obyčejnými lidmi navrch! Jsi obyčejný poddaný jako já nebo kdokoli jiný na Ujkovicích. Už ti nemusím prokazovat žádnou úctu! Teď jsem naopak já nad tebou!“ zaútočil nečekaně. Bohdan sebou trhl jako by dostal ránu do obličeje. „Nevšiml jsem si, že bys mně kdy prokazoval nějakou úctu!“ řekl tiše a přitáhl koni otěže. Tím zpomalil jeho krok, a zaostal tak za Martinovým hřebcem o dobrou délku. Schoulil se do sebe, pohled upíral kamsi do prázdna. Bylo jasné, že o další rozhovor ztratil zájem. (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Martina Novotná (1983) se narodila v Karlových Varech. Vystudovala česko-španělské gymnázium a následně absolvovala Policejní akademii, obor Bezpečnostně právní studia a kriminalistika. Rok působila na katedře kriminalistiky jako odborný asistent. Vyučuje cizí jazyky, zejména angličtinu a španělštinu. Její literární tvorbu ovlivňuje především zájem o historii a historický šerm, který provozuje aktivně, a studium psychologie. Věnuje se psaní knižních recenzí, pravidelně přispívá např. na server databazeknih.cz. V současné době žije v Praze, kde spolu s manželem vychovává tři syny.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Lucie Bechynková, jedna ze zakladatelek podcastu Opravdové zločiny, napsala další knihu – první detektivní román! Hlavního hrdinu – policistu Marka Tenglera – čeká těžký úkol…

Debutový detektivní román od zakladatelky podcastového fenoménu Opravdové zločiny.
Ve spletitých pavučinách virtuálního světa se pohybuje přitažlivý muž, který vstupuje do života mladých žen. Když má ale dojít k osobnímu setkání, nikdy se na schůzce neobjeví. Je možné, že to nějak souvisí s vraždou, která tak otřásla Prahou? To musí zjistit policista Marek Tengler. Ten už za svou kariéru zažil ledacos, ale teď je čas proti němu. Zdá se totiž, že pachatel si vyhlíží další oběť… Svět online seznamek a sociálních sítí otevírá své brány – a toho, kdo jimi projde, může pohltit navždy.

Neodpovídej

Autorka: Lucie Bechynková

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-264-4959-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Neodpovídej vydalo nakladatelství CPress.

Ukázka z knihy

„Hm, nevadí, když zavolá, dám hned echo! A ty se seber a rozhýbej ho trochu, dneska je úterý, tak mu napiš nějaký ultimátům, já nevím, třeba do konce týdne?“
„Asi bych měla, viď, já vím…“ Kristýna najednou ztrácela odhodlání, ale věděla, že má kamarádka pravdu. Vzala telefon, který před ní ležel na stole, odemkla ho a otevřela zprávy a chvíli něco vyťukávala, načež se ozval zvuk, oznamující odeslání textové zprávy. „A je to. Napsala jsem mu, že se buď sejdeme do konce týdne, nebo že na to kašlu…“
„To je moje holka!“ pozvedla Markéta sklenici s latté. Oběd strávily s Kristýnou v krásné restauraci s vyhlídkou na Vltavu a teď jako by si chtěla připít na zdraví. (str. 144)

Nezapomeňte si stáhnout celou ukázku.

O autorce

Lucie Bechynková je nejen moderátorka, ale také velká milovnice zločinu. V jeho pasivní podobě, samozřejmě. Aby mohla využít svoji vášeň, rozhodla se příběhy šířit dál a s kamarádkou Bárou založila podcast Opravdové zločiny. Její další cesta tak logicky vedla k napsání stejnojmenné knihy o zločinu. Sama s oblibou říká: „Zůstaňte na svobodě a naživu!“

Zdroj informací: nakladatelství CPress

————————————————

S. A. Cosby zpracoval ve svém nejnovějším díle jedno z důležitých témat: homosexualitu a s ní spojené předsudky vůči gayům. Co myslíte, podaří se hlavnímu hrdinovi – bývalému kriminálníkovi – pomstít smrt svého syna, který se stal obětí vraždy?

Bývalý vězeň Ike Randolph už patnáct let seká latinu, a trávníky. Poté co vyšel z vězení naposled, založil si zahradnickou firmu a dodržuje zákony, jak to jen jde. Když ale černochovi zaklepe na dveře policie, tuší, že to nic dobrého nevěstí. Na to, co přijde, ale připraven nebyl. Jeho syn Isaiah se spolu svým manželem Derekem stal obětí úkladné vraždy. A i když se Ike se synem po svatbě nikdy pořádně nesmířil, teď je zdrcen žalem. Derekův otec Buddy Lee se za synovu homosexualitu styděl skoro stejně, jako se Derek styděl za otce kriminálníka. Díky svým kontaktům v podsvětí teď ale Buddy hodlá vypátrat, kdo má jeho syna na svědomí. Ike s Buddym nemohou být rozdílnější, krom zkušeností z kriminálu je spojuje jen dlouho potlačovaná láska k synům, jejichž smrt chtějí pomstít. Než si to s viníky vraždy vyřídí, budou čelit nejen vlastním předsudkům vůči světu gayů, ale i vůči sobě navzájem.

Dva zavraždění synové. Dva otcové, jeden černoch, druhý běloch. Jak bude chutnat jejich pomsta?

Slzy ostrý jak břitva

Autor: S. A. Cosby
Přeložil: Martin Urban

Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-4251-8
Doporučená cena: 488 Kč

Knihu Slzy ostrý jak břitva vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Dvojice stála na kusu betonu před zápražím, ruce drželi na opascích poblíž služebních odznaků a zbraní. Odznaky se na ranním slunci leskly jak zlaté valouny. Na těch poldech by se daly studovat protiklady. Jeden vysoký, šlachovitý Asiat. Samé ostré úhly a hrany. Druhý růžolící běloch, stavěný jako vzpěrač, s obří hlavou usazenou na širokém krku. Oba v bílé košili s kravatou přichycenou sponou. Vzpěračovi se od podpaží táhly skvrny potu, které vzdáleně připomínaly jedna mapu Anglie, druhá mapu Irska. (str. 11)

Dočtěte si ukázku.

O autorovi

S. A. Cosby je americký autor z jihovýchodní Virginie, v jehož knihách se bravurní literární styl prolíná s drsnou realitou amerického Jihu. Po knize My Darkest Prayer (Má nejtemnější modlitba), v níž vyšel ze svých zkušeností zaměstnance pohřební firmy, na sebe v roce 2020 strhl pozornost kritiky i čtenářů díky adrenalinovému trháku Asfaltová pustina (Blacktop Wasteland), po němž následovaly stejně tak ceněné Razorblade Tears (Slzy ostré jak břitva). Cosbyho psaní je přímočaré a vrstevnaté zároveň, jeho vyostřený smysl pro vnitřní dilemata postav, jež balancují na hraně zákona, dává jeho postavám nečekanou psychologickou hloubku a věrohodnost. Cosby patří k výjimečným autorům, kteří jsou s každou další knihou lepší a lepší.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Máte-li chuť pustit se do thrilleru, zkuste Dívky ve sněhu od Stacy Green. Hlavní hrdinka agentka FBI Nikki Huntová se po dvaceti letech vrací do rodného města. Čeká ji složité vyšetřování vraždy dvou dívek, během kterého bude čelit i vlastní minulosti…

Ne všechna monstra se schovávají ve skříni… V odlehlých polích nedaleko minnesotského městečka Stillwater byste mohli křičet celé dny, ale nikdo by vás neslyšel. Když jsou ve sněhu náhodně nalezena těla patnáctiletých dívek Madison a Kaylee, šerif Hardin je přesvědčen, že jde o dílo sériového vraha přezdívaného Mráz. Agentka FBI Nikki Huntová však nepochybuje, že za vraždami stojí někdo z místních. Někdo, kdo věděl, kam oběti schovat, aby je nikdo nenašel. Nikki se do rodného města vrací po dlouhých dvaceti letech. Poprvé od doby, kdy jako šestnáctiletá usvědčila Marka Todda, spolužáka ze školy, z vraždy svých rodičů. Skutečnosti, které čerstvě vypluly na světlo, by však mohly stav věcí zvrátit. Mark žádá o obnovení procesu a jeho bratr Rory naléhavě prosí Nikki, aby prošla nové důkazy. Nikki ví, že vražda dívek je důležitější, ale Rory ji zviklá natolik, že začne pochybovat, zda kdysi věřila těm správným lidem. Může existovat spojitost mezi smrtí Madison, Kaylee a jejích rodičů? A dokáže se Nikki vypořádat se svou minulostí dřív, než zemře někdo další?

Dívky ve sněhu

Autorka: Stacy Green
Přeložila: Markéta Jansová

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7588-526-5
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Dívky ve sněhu vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Nikki se brodila závějemi. Silně zateplenou bundou jí profukoval štiplavě ledový vítr a do kozaček jí padaly hrudky sněhu. V duchu nadávala jako špaček. I za polárním kruhem bylo jistě větší teplo než tady v Minnesotě.
Ve sněhové pokrývce zely šlápoty od vysoké zvěře, které vedly až k drátěné ohradě pár set metrů vpravo. Poblíž stála křiklavě žlutá cedule s nápisem „NEVSTUPOVAT“. Jednalo se o prostor obecně vyhrazený honitbě, ale v tuhle roční dobu to s úlovky valné nebylo. Kéž by stejně jako zvěř mohla ladně přeskočit plot a schovat se mezi stromy; namísto toho však čelila vichru na otevřeném kukuřičném poli.
Připojil se k ní muž ve vlněné čepici a po bradu zazipované parce úřadu šerifa okresu Washington. „Agentka Huntová?“

Stáhněte si celou ukázku v presskitu.

O autorce

Americká bestselleristka Stacy Green se narodila v Iowě a už jako malá propadla lásce k televizním detektivkám. Fascinace tajemnem a záhadami se u ní projevila i v četbě, jelikož s chutí hltala všechno od Stop zločinu po romány Agathy Christie. Ačkoliv se psaní začala věnovat již v mládí, první kniha jí vyšla až o mnoho let později. Nejprve stihla vystudovat žurnalistiku a sociologii na Drake University, získat práci v reklamě a založit si rodinu. Touhu psát znovuobjevila na mateřské, poté co začala přispívat do místních novin. Její autorský debut, psychologický thriller Do temnot, si v roce 2012 vysloužil nadšené přijetí u kritiky i čtenářů. Díky jeho úspěchu má dnes Stacy Green na kontě na dva tucty románů v šesti sériích. Když nepíše, tráví čas se svou dcerou, manželem a třemi otravně roztomilými psy.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

A na závěr tu máme slíbený tip pro milovníky audioknih: poslechněte si závěrečný díl detektivní trilogie Josefa Škvoreckého a Jana Zábrany. V detektivní kanceláři Ostrozrak se bude pátrat po dalším vrahovi! Kdo otrávil šéfredaktora kolaborantských novin?

Závěrečná část detektivní trilogie Josefa Škvoreckého a Jana Zábrany se odehrává v roce 1941. Doktor Pivoňka z detektivní kanceláře Ostrozrak tentokrát pátrá po vrahovi šéfredaktora kolaborantských novin. Ten byl během večírku otráven cyankáli z ampulky, které se přidělují jen význačným nacistickým pohlavárům…

Kdo otrávil šéfredaktora kolaborantského deníku? A jak s tímto případem souvisí záhadný inzerát, tajná schránka s kompromitujícími materiály a známá herečka s nevalnou pověstí?

Československo v období protektorátu. Všudypřítomný strach, nedůvěra a podezíravost, neboť za každým rohem může číhat potenciální udavač. V této dusivé atmosféře se odehrává Vražda v zastoupení – třetí případ doktora Pivoňky a zároveň závěrečná část detektivní trilogie Josefa Škvoreckého a Jana Zábrany. Napínavý příběh se odehrává v roce 1941.
Detektiv Pivoňka ze soukromé kanceláře Ostrozrak má za úkol vypátrat vraha šéfredaktora kolaborantských novin, který byl otráven během večírku.
Jak se záhy zjistí, šlo o cyankáli pocházející z ampulky, které se přidělují jen význačným nacistickým pohlavárům. S pátráním detektivovi pomáhá jeho přítelkyně Boženka, swingová zpěvačka, která už si získala renomé na pražské jazzové scéně a je zároveň velmi zdatnou luštitelkou hádanek, křížovek a hlavolamů. S případem souvisí jeden záhadný inzerát, tajná schránka na neznámém místě a také známá česká herečka, která se kvůli kariéře zaprodala nacistům.
I přes složitost doby ani tento díl oblíbené detektivky nepostrádá humor a ironický nadhled. Podle knihy byla v roce 1987 natočena televizní inscenace se Zdeňkem Černínem a Natálií Mukařovskou v hlavních rolích, podle celé trilogie (Vražda pro štěstí, Vražda se zárukou a Vražda v zastoupení) v roce 2000 natočil režisér Karel Smyczek televizní seriál Případy detektivní kanceláře Ostrozrak s Ondřejem Vetchým a Barborou Srncovou v hlavních rolích.

Vražda v zastoupení (audiokniha)

Autoři: Josef Škvorecký, Jan Zábrana
Interpret: Lukáš Hlavica

Délka: 5 hodin 33 minut
Vazba: CD
EAN: 8590236119420
Doporučená cena: 349 Kč

Audioknihu Vražda v zastoupení vydalo nakladatelství Radioservis. Poslechněte si ukázku.

O autorech

Josef Škvorecký (1924–2012) byl česko-kanadský spisovatel-prozaik, esejista, překladatel a exilový nakladatel. Dětství prožil v Náchodě. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy – obor angličtina a filosofie. Pracoval jako redaktor angloamerické redakce Státního nakladatelství krásné literatury a umění (SNKLU, pozdější Odeon) a jako redaktor dvouměsíčníku Světová literatura. Po politickém skandálu následujícím vydání jeho prvního románu Zbabělci roku 1958 musel redakci opustit, ale mohl se vrátit do angloamerického oddělení SNKLU. V roce 1958 se oženil se svou přítelkyní Zdenou Salivarovou. Spisovatelem z povolání se stal roku 1963. V lednu 1969 se stal předsedou redakční rady měsíčníku Plamen. Ještě v témže roce odjel přednášet do USA. Po zastavení příprav vydání knihy Tankový prapor v Československu se spolu s manželkou Zdenou rozhodl zůstat v exilu a usadil se v Torontu, kde mu byla nabídnuta profesura. V letech 1969–1990 na tamější univerzitě vyučoval. V roce 1971 společně s manželkou Zdenou založil nakladatelství ’68 Publishers, které se zařadilo mezi přední československá, nejen exilová, nakladatelství. V něm do počátku 90. let vydával české exilové autory a v Československu zakázaná díla (do roku 1993 vyšlo celkem 227 titulů). Roku 1990 byl společně se Zdenou Salivarovou poctěn Řádem Bílého lva za zásluhy o českou literaturu ve světě. Napsal např. Konec nylonového věkuPříběh inženýra lidských duší, MiráklPrima sezóna či Lvíče.

Zdroj informací: Kosmas

Jan Zábrana (1931–1984) byl český básník, prozaik, esejista a překladatel z ruštiny a angličtiny. Ani politická perzekuce a vyloučení ze studia, ani vynucená práce na pozici pomocného dělníka a další proskripce, dokonce ani chronické deprese, samota či nemoc neochromily Zábranův celoživotní vztah k literatuře. Pod záštitou Kruhu překladatelů profesně překládal moderní anglickou a ruskou poezii a vedle vlastní tvorby básnické a prozaické přispíval do literárních časopisů výstižnými eseji a recenzemi. Kritickými komentáři a studiemi také doprovodil řadu antologií a výborů. Jeho básnické sbírky a nedokončený soubor „samomluv“ vyšly pod názvem Básně a povídky.

Zdroj informací: Kosmas

O interpretovi

Lukáš Hlavica je český herec, dabér, režisér a také pedagog. Pochází z umělecké rodiny. Sám studoval DAMU, kde v současné době také předává své zkušenosti dalším generacím herců. Na obrazovkách jste jej mohli vidět v různých rolích ve filmech i seriálech, ale mnohem častěji jste slyšeli jeho příjemný hlas, který propůjčil více než stovkám filmových postav. Ve světě audioknih patří mezi nejoblíbenější narátory a na výběr je v jeho podání mnoho příběhů: historických, romantických, děsuplných i napínavých. Nejvíce si jej asi milovníci detektivek spojují s postavou geniálního Belgičana s majestátním knírkem – Herculem Poirotem.

Zdroj informací: Audiolibrix


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemství hradu Klamorná

Novotná, Martina

Alpress, 2023

zobrazit info o knizeNeodpovídej

Bechynková, Lucie

CPress, 2023

zobrazit info o knizeSlzy ostrý jak břitva

Cosby, S. A.

Argo, 2023

zobrazit info o knizeDívky ve sněhu

Green, Stacy

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knizeVražda v zastoupení (audiokniha)

Škvorecký, Josef - Zábrana, Jan

Radioservis, 2023

Napsat komentář