Ze života (ne)obyčejné rodiny

planata_audiokniha
Dnes potěšíme fanoušky české literatury a také fanoušky audioknih: poslechněte si novinku oblíbené spisovatelky Petry Dvořákové! Její román Pláňata už vyšel i v audiopodobě. Nahlédněte do života jedné (ne)obyčejné rodiny i vy!

Žádný lidský život není při pohledu zblízka obyčejný…
Pavlína vyrůstá v domácnosti, kde to každý myslí dobře, a přesto se všichni dennodenně hádají. Otec nesnese matčiny nářky, ona v něm vidí opilce, prarodiče vědí všechno nejlíp, ségra má svůj svět. První roky na základce tráví ještě pod dohledem soudružky učitelky papouškující komunistickou propagandu, se strachem vyhlíží déšť, který může obsahovat radioaktivní spad z Černobylu, a ze spánku ji budí děsivé obrazy třetí světové války rozpoutané imperialisty. Očekávanou změnu do života zakomplexované puberťačky a jejích věčně nespokojených rodičů ovšem nepřinese ani revoluce – lidé jsou stále stejní, jediným měřítkem úspěchu se stávají peníze a nůžky mezi schopnějšími spoluobčany (nebo těmi, co mají lepší startovní pozici) a zbytkem národa se nemilosrdně rozevírají. I Pavlína by si pro sebe chtěla urvat kousek štěstí, jenže pořád neví jak. A vztahy uvnitř její rodiny jsou den ode dne horší a pokřivenější…

Pláňata (audiokniha)

Autorka: Petra Dvořáková
Interpreti: Marie Černochová, Robert Mikluš, Lucie Valenová

Délka: 9 hodin 55 minut
Vazba: CD
EAN: 8594169486024
Doporučená cena: 389 Kč

Audioknihu Pláňata vydalo nakladatelství OneHotBook. Poslechněte si ukázku.

O autorce

Petra Dvořáková (* 1977), rodačka z Velkého Meziříčí, strávila čtyři roky v klášteře, souběžně vystudovala SZŠ a až do synovy vážné nemoci pracovala jako zdravotní sestra. Od absolutoria filozofie na brněnské Masarykově univerzitě se věnuje literární tvorbě. Čtenáře upoutala už debutovým souborem rozhovorů Proměněné sny (2007) o vztahu Čechů k víře, oceněným Magnesií Literou za publicistiku. V knize Já jsem hlad (2009) popsala svůj zápas s mentální anorexií. Děti a mládež poprvé oslovila knihou Julie mezi slovy (2013, rozšířeno 2020), za niž získala výroční Zlatou stuhu, a nejmladšímu publiku věnovala poté i kancelářskou historku Flouk a Líla (2015) a florbalový román Každý má svou lajnu (2017). Její scenáristická tvorba zahrnuje mj. přípravu pořadů pro kanál ČT D:). Ve výrazově sevřených novelách Dědina (2018), Chirurg (2019) a Vrány (2020), které patří k nejžádanějším titulům současné české prózy, líčí sociální dramata odehrávající se mimo ostrá světla velkoměst. Všechny tři tituly vyšly také v audio verzích.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

O interpretech

Studentka posledního ročníku hudebně-dramatického oddělení Pražské konzervatoře Marie Černochová vyrůstala na malém městě nedaleko Berouna, než se s rodinou přestěhovali do české metropole. Svůj herecký talent osvědčila na půdě školy v Divadle na Rejdišti, kde zaujala například přesvědčivým ztvárněním postavy C ve hře Crave z pera kultovní britské dramatičky Sarah Kane. Zkušenosti úspěšně sbírá i před kamerou a také v dabingu – jejím hlasem dokonce mluví jedna z hlavních postav (Tsireya) velkofilmu Jamese Camerona Avatar: The Way of Water. Mezi své další oblíbené aktivity řadí zpěv, jízdu na koni nebo střelbu z luku.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

Lucie Valenová, rodačka z české metropole, pocházející z rodiny výtvarníků, scénografů a loutkářů, vystudovala herectví na Katedře alternativního a loutkového divadla na pražské DAMU. Divadlu se ovšem věnuje od raného dětství – už v sedmi letech se stala členkou souboru Ty-já-tr v divadle Radar a účinkovala v divadle Říše loutek. V letech 2016–2020 působila v českobudějovickém Malém divadle a spolupracovala s činohrou Jihočeského divadla. Poté přijala angažmá v Divadle A. Dvořáka v Příbrami, současně se však podílela na projektech VOSTO5, Divadla Letí nebo Českého rozhlasu. Dnes spolupracuje mimo jiné se souborem Geisslers Hofcomoedianten či Studiem Damúza a hostuje v Činohře Národního divadla v Praze. Role Lady Jane Roxton v inscenaci Ztracený svět na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově jí v roce 2018 vynesla Jihočeskou Thálii. Televizní diváci ji mohou znát z Ordinace v Růžové zahradě 2, objevila se rovněž v minisérii TBH nebo ve filmu Hany a od roku 2019 dabuje postavičku Mufa v dětském pořadu Studio Kamarád.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

Robert Mikluš vystudoval činoherní herectví na JAMU a výrazněji na sebe upozornil na prknech brněnského divadla Husa na provázku, kde působil do roku 2012. O dva roky později přesídlil do Prahy a účinkuje v řadě pražských divadel. Zahrál si také v několika filmech (Muži v říji, Největší z Čechů, Sráči, Roznese tě na kopytech, Dědictví aneb Kurva se neříká, Dukla 61) a pravidelně se objevuje na televizních obrazovkách – v seriálech Četnické humoresky, Žrouti, První republika či Doktor Martin, kde ztvárnil roli Tomáše Topinky, který se posléze stal hlavní postavou seriálu Strážmistr Topinka.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook


Nakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePláňata (audiokniha)

Dvořáková, Petra

OneHotBook, 2023

Napsat komentář