Tipy pod stromeček

VanocniStromecek
Vánoce klepou na dveře a zbývá už jen pár týdnů na pořízení dárků pro vaše blízké. A jak už je u nás zvykem, i letos vám přinášíme tipy na knihy z různých žánrů, ze kterých vyberete vhodný dárek pro kohokoli.

Máte ve svém okolí někoho, kdo příliš nerozumí matematice? Takovému člověku by mohl usnadnit život William Hartston. Pomáhá totiž lidem lépe porozumět číslům, která nás všechny denně obklopují.

Ať se nám to líbí nebo ne, našim životům vládne matematika. Každodenní přísun čerstvých zpráv nás zahrnuje statistickými odhady, výzkumy veřejného mínění, posuzováním rizik, výpočty inflací, předpovědí počasí a klimatických pochodů a všemožnými politickými rozhodnutími, která jsou založena na údajně přesných číslech. Většinu z nás obvykle ani nenapadne tato čísla zpochybňovat nebo se ptát, co doopravdy znamenají, a jestli z nich náhodou neplyne víc otázek než odpovědí. Vzápětí všechny cifry pustíme z hlavy – pokud se vůbec dostaly dovnitř. Ve svém jednoduchém průvodci pro všechny, kdo zažívají ochromení z čísel, William Hartston jasně a s humorem vysvětluje, jak bezpečně projít minovým polem matematiky, která nás obklopuje.

Čísla ohromující a ochromující

Jak se nenechat zmást matematikou moderního života
Autor: William Hartston
Přeložil: Lukáš Georgiev

Počet stran: 252
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-4200-6
Doporučená cena: 388 Kč

Knihu Čísla ohromující a ochromující vydalo nakladatelství Dokořán.

Přečtěte si ukázku.

O autorovi

William Hartston (* 1947) je matematik a psycholog. Vystudoval Cambridgeskou univerzitu a patnáct let hrál na špičkové úrovni šachy, této hře věnoval několik knih (a byl také prvním man-želem československé velmistryně Jany Malypetrové). Psal rovněž o číslech, hlavolamech, humoru a vydal několik pozoruhodných souborů s názvy jako Encyklopedie zbytečných informací či Věci, které nikdo neví: 501 tajemství života, vesmíru a vůbec.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Muže i ženy, které zajímá interpretace snů, obdarujte knihou Sny jako řeč duše od Hanse Dieckmanna.

V obrazové řeči snů získává naše vědomé já přístup k oblasti nevědomí. Sny jsou proto nejen fascinujícím objektem zkoumání hlubinné psychologie, ale mohou zároveň významným způsobem provázet a podporovat terapeutické a sebeterapeutické procesy. 

Sny jako řeč duše

Hlubinněpsychologický výklad snů
Autor: Hans Dieckmann
Přeložili: Kristina Černá a Jan Černý

Počet stran: 248
Vazba: brožovaná
Formát: 0jako0 mm
ISBN: 978-80-262-2097-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Sny jako řeč duše vydalo nakladatelství Portál.

Nezapomeňte si prolistovat ukázky.

O autorovi

Hans Dieckmann, klasik na poli hlubinné psychologie, ve své knize předkládá úvod do hlubinně psychologického výkladu snů, který je přístupný jak odborníkům, tak i čtenářům usilujícím o vlastní sebepoznání.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Milovníci cestování vědí, jak obtížné může být najít dobré ubytování. Proto se jim bude líbit Glamping od Julie Shattauer. Sepsala doporučení na výjimečné glampingové příbytky po celé Evropě.

Pokud na svých cestách hledáte výjimečné ubytování, najdete v této knize spoustu nápadů a tipů. Ať romantické, rustikální či dobrodružné – glampingové příbytky po celé Evropě rozbuší srdce každého milovníka přírody. Glamping, nový trend v cestování, vám umožní návrat k přírodě, ovšem bez starostí a s veškerým komfortem. Z terasy v laponské divočině můžete obdivovat polární záři, nebo si vychutnat kulinářské lahůdky v sudu na víno v Portugalsku. Zažijte příjemná dobrodružství, která vám dovolí vypnout a relaxovat!

Glamping

Luxusní kempování na nejkrásnějších místech Evropy
Autorka: Julia Shattauer

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-271-5126-4
Doporučená cena: 549 Kč

Knihu Glamping vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

Julia Schattauer proměnila své dvě vášně v kariéru: věnuje se psaní a cestování. Studovala v Mnichově, žila v Berlíně, procestovala kus světa. Píše do časopisů a na svůj blog „Bezirzt“ – nejen o malých dobrodružstvích z blízkého okolí,  ale také sdílí příběhy z celého světa.

Zdroj informací: www.thalia.de

————————————————

Další knihu ocení všichni, kteří se zajímají o vyhynulé druhy či o změny, jimiž prošla naše planeta. Těmito tématy se zabývá mladý paleobiolog Thomas Halliday v Dávných světech.

Pradávná minulost nám zanechala stopy v podobě fosilních záznamů, které odhalují, k jakým změnám v historii Země opakovaně docházelo. Thomas Halliday využil nejmodernější vědecké poznatky k jejich rozluštění. V této knize nechává úplněji než kdykoli předtím na stránkách ožít šestnáct fosilních nalezišť.

Vydejte se na průzkum Země, jaká existovala kdysi, ponořte se do zkoumání změn, k nimž došlo během její historie. Odhalte způsoby, které život našel, aby se náhlým změnám přizpůsobil či důsledky toho, že se asimilace někdy nepovedla. Autor nám v románové próze na pozadí svých výzkumů ilustruje, jak se formují ekosystémy, jak druhy spolupracují, migrují, přizpůsobují se, vymírají a jsou nahrazovány. Je to dechberoucí počin – překvapivě emotivní vyprávění o přetrvávání života, křehkosti zdánlivě stálých ekosystémů a dopadu prehistorických událostí, které nám mají co říci také o naší současné krizi.

Dávné světy

Výpravy do zaniklých ekosystémů Země
Autor: Thomas Halliday
Přeložila: Eva Lee

Počet stran: 496
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7670-116-8
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Dávné světy vydalo nakladatelství Kazda.

Podívejte se na ukázku.

O autorovi

Thomas Halliday se narodil v roce 1989 ve Skotské vysočině. Patří k mladé generaci britských paleontologů, která čerpá z nejmodernějších metod analýzy zkamenělin, a nové poznatky, odborné zkušenosti i vlastní fantazii přetavil do imaginativního díla mapujícího dávno zaniklé „jiné světy“, kterými zeměkoule v průběhu milionů let oplývala. Halliday studoval zoologii na Cambridgeské univerzitě s následnou specializací v paleobiologii, ve které získal doktorát na University College London. Tam také získal Zlatou medaili Linného společnosti za nejlepší doktorandskou práci v oblasti biologie. V současné době provádí výzkum pod hlavičkou University of Birmingham a je také vědeckým pracovníkem Přírodopisného muzea v Londýně. Kdo by chtěl vidět důkaz jeho nadšení do oboru, může si udělat obrázek z videí na YouTube, ve kterých rozebírá autentičnost scén známých prehistorických filmů, jako je třeba Jurský park nebo Doba ledová a Cesta do pravěku.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Milovníky umění a historie určitě zaujme obsáhlá publikace Tvář Británie známého popularizátora umění Simona Schamy.

Simon Schama, známý popularizátor umění, nás zve na procházku po Národní portrétní galerii v Londýně a zároveň po dějinách Velké Británie. Pohlédneme do tváře řady významných osobností – monarchů, šlechticů, umělců a dalších, kteří ve tváři ostrovního impéria zanechali výrazný otisk. Schama jako skvělý vypravěč podniká výpravy do hloubi dějin, koření je barvitými příběhy, každá kapitola je dobrodružnou cestou do vzdálenější i nedávné historie; najdeme v nich odpovědi na otázky, proč se portréty malují a jaký byl jejich význam ať už z uměleckého nebo třeba i z politického hlediska. Kniha je také pobídkou zamyslet se nad osobnostmi, které většinou známe z učebnic, nad jejich osudy, touhami a nad tím, čím se zapsaly do dějin.

Tvář Británie

Příběhy za národními portréty
Autor: Simon Schama
Přeložila: Eva Poskočilová

Počet stran: 568
Vazba: vázaná
Formát: 160×245 mm
ISBN: 978-80-200-3442-7
Doporučená cena: 795 Kč

Knihu Tvář Británie vydalo nakladatelství Academia.

Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Simon Schama (1945) je britský historik, specializující se zejména na dějiny umění. Vystudoval v Cambridgi, kde od roku 1966 přednášel, a poté učil v Oxfordu a na Harvardově univerzitě. Česky vyšly např. jeho knihy Občané: Kronika Francouzské revoluce (2004) a Krajina a paměť (2007).

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

A teď tip (nejen) pro fotbalové fanoušky: neobvyklý pohled na fotbal a fotbalisty nabízí Zdeněk Zikmund ve svém díle Bican proti Čepičkovi.

Objevná, výpravná a v naší literatuře výjimečná monografie provází čtenáře dobou, kdy se nerozhodovalo na hřištích, nýbrž v sekretariátech, prohry se přičítaly nešvarům minulosti a výhry třídnímu uvědomění. Přibližuje osudy fotbalistů v soukolí politických procesů, represí a perzekucí, pátrá v myšlení politruků. Rozebírá hru v područí studené války a ideologie.
Autor zpřístupňuje neznámá fakta z vyšetřovacích spisů, soudních přelíčení a kádrových posudků hráčů, trenérů a činovníků obviňovaných z vlastizrady, špionáže či spolupráce s cizími rozvědkami. Podrobně se věnuje příběhům emigrace, popisuje dramatické útěky, úspěchy i peripetie známých fotbalistů, kteří opustili republiku.
Nepřehlíží však ani pokroky, ke kterým v období 1948–1956 postupně, s řadou nezdarů a slepých uliček ve státní podpoře sportu, v metodice a v sociálním zajištění sportovců došlo. V polovině roku 1956 se v zahraničí shodovali, že nejlepším mužstvem světa je – Československo! Autor vysvětluje, jak ze stalinistického temna, které svedlo kopanou na scestí, ba hranu propasti, vzešla dekáda, která bude v historii našeho fotbalu vůbec nejúspěšnější.
Dílo volně navazuje na autorovu knihu Bican proti Hitlerovi. Fotbal v Protektorátu Čechy a Morava a umožňuje tak srovnání postupu obou totalit, nacismu a stalinismu, při zneužití, politizaci a ideologizaci nejpopulárnějšího odvětví sportu.
Dílo obsahuje bohatou fotografickou přílohu.

Bican proti Čepičkovi

Fotbal ve stalinistickém Československu
Autor: Zdeněk Zikmund

Počet stran: 608
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-7260-580-4
Doporučená cena: 997 Kč

Knihu Bican proti Čepičkovi vydalo nakladatelství Prostor v edici Sport.

O autorovi

Zdeněk Zikmund (1964) vystudoval mezinárodní vztahy a žurnalistiku. Ve svých knihách si všímá politických, ekonomických a společenských souvislostí fotbalu, s využitím dobových zdrojů zkoumá nejpopulárnější odvětví sportu v kontextu idejí, médií a kultury. Učinil tak v monografiích Fotbal ve stínu Duceho. Příběh Zlatých hochů (2004), Na levém křídle Edvard Beneš. Prezident na hřišti a na Hradě (2015) a Bican proti Hitlerovi. Fotbal v Protektorátu Čechy a Morava (PROSTOR 2020), na niž volně navázal knihou Bican proti Čepičkovi. Fotbal ve stalinistickém Československu (PROSTOR 2023).

Zdroj informací: nakladatelství Prostor

————————————————

Dějiny by měl znát každý z nás. Univerzálním knižním dárkem by tedy mohla být kniha Přepište dějiny potřetíMartin Groman a Michal Stehlík se věnují např. některým ze zapomenutých osobností našich dějin.

Proč se neustále vracíme k Mnichovu 1938 jako k traumatu a hýčkáme si pocit, že jsme byli zrazeni? Jak vnímáme historické osobnosti a proč nám například z paměti vypadl F. L. Rieger, který stál u většiny kroků české politiky 19. století? Kdo byli skuteční vítězové února 1948 a jaké byly další osudy těch, kteří se ocitli na vrcholu moci? A jaké dopady mělo krátké období vlády Michaila Gorbačova na život v Československu? Autoři Přepište dějiny potřetí se tentokrát podívají na zoubek zapomenutým či „přepsaným“ osobnostem našich dějin, jako jsou Alois Rašín nebo Antonín Švehla, a událostem Mnichova 1938 a února 1948, kterým budou věnovány samostatné bloky. V knize nebude chybět ani pohled na Východ a česko-ruské vztahy, stejně jako téma hranic a našich sousedů. A protože kniha vychází v roce výměny na Pražském hradě, závěr bude věnován všem našim dosavadním prezidentům. Spíše než na jejich zevrubné životopisy se však autoři zaměří na výkon jejich prezidentského úřadu, a to pěkně od T. G. Masaryka až po Miloše Zemana. To všechno ve více než třiceti kapitolách.

Přepište dějiny potřetí


Autoři: Martin Groman, Michal Stehlík

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7689-308-5
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Přepište dějiny potřetí vydalo nakladatelství Jota.

Nahlédněte do ukázky.

O autorech

Michal Stehlík (*1976) je historik-slovakista, začínající s tématem česko-slovenských vztahů, postupující přes zákruty komunistického Československa až k obecnému mudrování o dějinách. Autor knih a výstav. Učí již druhou dekádu za katedrou univerzity. Svůj svět dělí mezi katedru a muzeum – kdysi dávno řídil Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy, aktuálně je součástí vedení Národního muzea. Svět s údivem objevuje mimo jiné i očima osmi potomků.

Zdroj informací: Jota

Martin Groman (*1976) je novinář, publicista a doktor přes staré noviny. Už na škole sveden ke čtení zaprášených novinových svazků v knihovnách, protože se v nich najdou věci vydané, ale i nevídané. Jinak též předseda Společnosti Ferdinanda Peroutky, autor textů a knih o starých, původních komunistech a jejich zmařených iluzích. A aby se z toho nepomátl, druhou nohou stojí v rybníku obsahového marketingu, editování a copywritingu.

Autoři společně vydali již předchozí knihy Přepište dějiny a Přepište dějiny podruhé.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Ženy a dívky, které chtějí mít přehled o svých každodenních plánech, potřebují diář. Co třeba A Cup of Style 2024 od bloggerek Lucie Gránové a Nicole Sestak?

S diářem pro rok 2024 od Lucie a Nicole z oblíbeného blogu A Cup of Style si naplánuješ všechny své aktivity hezky přehledně. Týdenní plánovač s prostorem na vlastní poznámky ti pomůže zorganizovat každodenní povinnosti i zážitky. Kromě toho v něm najdeš motivační plánovače, „to do“ listy i místo na uchování vzpomínek. Diář doprovází ilustrace od Anny Vančurové a obálku jako vždy doplňuje praktická gumička.

A Cup of Style: Diář 2024 (A5)

Autorky: Lucie Gránová, Nicole Sestak

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-276-0881-2
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu A Cup of Style: Diář 2024 (A5) vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

Nezapomeňte se podívat na ukázky.

O autorkách

Sestry Lucie Gránová a Nicole Sestak odmalička dělají všechno spolu. Když před víc než desetiletím objevily možnost založit si blog, nenapadlo je, že by se mohly dostat takhle daleko. Tehdy psaly internetový deníček pro pár lidí z okolí. Jak dospívaly a měnily se jejich zájmy, promítalo se to i na jejich blogovacích aktivitách. V roce 2009 se rozhodly zkusit psát blog o svém osobním stylu v oblékání. Lucka založila A Cup of Style a Nicole vlastní blog s názvem Let it inspire you. Po chvíli se ale rozhodly spojit síly a blogovat společně. Ukázalo se to jako skvělý nápad, protože to mnohem víc baví jak je, tak čtenáře. V létě roku 2014 ke svým článkům přidaly videa a založily si YouTube kanál. K módním tématům se přidalo i cestování, jejich zážitky, a celkově se více vyprofilovaly do A Cup of Style, jak ho znáte nyní. Jejich hlavním cílem je předávat sledovatelům pozitivní energii, inspirovat je k tomu, aby šli za svými sny, zkoušeli nové věci a byli sami sebou. Zní to možná trochu jako klišé, ale podle nich je i to někdy potřeba! Kromě diářů stojí například za knihou Móda, krása a životní styl či Deset let se ségrou.

Zdroj informací: acupofstyle.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČísla ohromující a ochromující
Jak se nenechat zmást matematikou moderního života

Hartston, William

Dokořán, 2023

zobrazit info o knizeSny jako řeč duše
Hlubinněpsychologický výklad snů

Dieckmann, Hans

Portál, 2023

zobrazit info o knizeGlamping
Luxusní kempování na nejkrásnějších místech Evropy

Shattauer, Julia

Grada, 2023

zobrazit info o knizeDávné světy
Výpravy do zaniklých ekosystémů Země

Halliday, Thomas

Kazda, 2023

zobrazit info o knizeTvář Británie
Příběhy za národními portréty

Schama, Simon

Academia, 2023

zobrazit info o knizeBican proti Čepičkovi
Fotbal ve stalinistickém Československu

Zikmund, Zdeněk

Prostor, 2023

zobrazit info o knizePřepište dějiny potřetí

Groman, Martin – Stehlík, Michal

Jota, 2023

zobrazit info o knizeA Cup of Style: Diář 2024 (A5)

Ehrenbergerová Gránová, Lucie – Ehrenbergerová Šestáková, Nicole

#BOOKLAB, 2023

Napsat komentář