Kotrmelce života

tipy pondeli
Na dnešní pondělí jsme pro vás vybrali pět knih, které jsou plné zajímavých životů, rozhovorů i cestovatelských zážitků. Zdánlivě jsou určeny zejména mužskému publiku, ale užijí si je jistě i zapálené čtenářky, které mají rády dobrodružství.

Začneme tím nejrychlejším. Vždyť co může být rychlejšího než Formule 1… Své o tom ví i Guenther Steiner, který je jednou z velmi významných osobností motoristického sportu vůbec.

„Hodně se toho namluví o tom, pod jakým tlakem jsou fotbaloví trenéři. Věřte mi, to nic není. Tlak je, když sledujete, jak auto s vaším závodníkem naráží do bariéry v rychlosti 300 km/h a exploduje vám před očima…“
Guenther Steiner je jedna z nejvýraznějších postav motoristického sportu. Miliony diváků jej znají jako úřadujícího šéfa stáje Haas z dokumentárního seriálu Netflixu F1: Touha po vítězství. V napínavém záznamu celé sezony 2022 zavádí Steiner čtenáře do zákulisí formule 1 a umožňuje jim nahlédnout doslova „pod kapotu“. Je to vůbec poprvé, kdy některá stáj F1 dovolila svému aktivnímu šéfovi, aby nezakrytě informoval o zvratech, najímání i vyhazování závodníků, o financích, přípravách na sezonu, konstruování, prezentaci a testování vozu a samozřejmě o kalendáři závodů. O tom všem Steiner vypráví svým nenapodobitelným stylem – poutavě, přímočaře a upřímně.

Přežít a závodit

Jeden rok šéfa stáje F1
Autor: Guenther Steiner
Přeložil: Pavel Dufek

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 150×235 mm
ISBN: 978-80-276-0894-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Přežít a závodit. Jeden rok šéfa stáje F1 vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Všichni jsme soutěživí a každý, kdo pracuje v libovolném týmu ve startovním poli, si samozřejmě přeje, aby se jeho stáji dařilo. Budiž, moc závodů v dohledné době nejspíš nevyhrajeme. Přitom v roce 2018 Haas jakožto nejmenší stáj na startovním roštu zaznamenal devadesát tři body a v Poháru konstruktérů obsadil pátou příčku. Na tým, který v té době působil v F1 teprve tři roky, to není špatná bilance. Nejsme žádní blbci.

Prolistujte si celou ukázku.

O autorovi

Guenther Steiner začal svou profesionální kariéru v rallye, kde v roce 1986 nastoupil do Mazda Rally Team Europe jako mechanik. Pro bruselský tým se sídlem v Belgii to byl klíčový rok, protože organizace skočila ze závodění s Mazdou RX-7 ve skupině B mistrovství světa v rallye do skupiny A, kde se připravovala na provoz nové Mazdy 323 s pohonem všech kol. auto. V roce 1987, ve své druhé sezóně ve skupině A, dovedl Steiner a jeho tým finského jezdce Tima Salonena k jeho prvnímu vítězství ve Švédské rally, která byla teprve druhým závodem sezóny. Steiner se změnil z mechanika na asistenta manažera týmu, když nastoupil do Top Run Srl v lednu 1989. Po sezóně 2001 Steinerův manažerský a technický talent upoutal pozornost šampiona Formule1 Nikiho Laudy, který ho přijal do Jaguar Racing jako výkonného ředitele týmu. Další příležitost ve Formuli1 se Steinerovi naskytla v únoru 2005, kdy nastoupil do Red Bull Racing jako technický provozní ředitel. Steinerovy rozsáhlé zkušenosti s řízením lidí byly znovu podrobeny zkoušce, když řídil všechny technické aspekty týmu Formule1. Steiner opustil tým Red Bull v dubnu 2008, ale zůstal v Mooresville. V lednu 2009 založil společnost FibreWorks Composites, kde se společnost zabývající se designem a výrobou špičkových uhlíkových kompozitů specializuje na vývoj závodních vozů. Sezóna 2022 přinesla novou naději a motivaci v týmu, se Steinerem v čele comebacku.

Zdroj informací: HaasF1Team

————————————————

Život ale není jenom tělo, ale i duše. I té je třeba se věnovat. Další kniha nás zavede za psychiatrem, pedagogem a knězem Maxem Kašparů, který se se čtenáři dělí o zážitky ze své mnohaleté praxe.

Renomovaný psychiatr, pedagog, katolický kněz a esperantista se v rozhovoru s Janem Paulasem ohlíží za svou padesátiletou psychiatrickou praxí. Vzpomíná na dobu studií i začátky své profesní dráhy v dobách ateistického marasmu. Mluví o své konverzi, sleduje proměny naší společnosti po pádu komunismu a nabízí svůj neotřelý pohled i na věci budoucí. Kniha je protkána humornými i méně veselými příběhy z autorova života. Dvojí role psychiatra a duchovního zprostředkovává čtenářům jedinečný pohled na svět zdravých i nemocných, kněží i laiků, zpovědníků a psychoterapeutů, církve i společnosti. Max Kašparů s úlevou vzpomíná na primáře, který nové pacienty vítal slovy: „Blázinec je před branou. U nás je klid a pohoda.“ A v tom je i hlavní přínos této knížky: nejen otevřeně poukazovat na problémy naší roztříštěné společnosti, ale také nabídnout radu, jak dobře žít, abychom se nezbláznili.

Blázinec je před branou

Zpověď lékaře zlomených duší
Autor: Max Kašparů, Jan Paulas

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7566-512-6
Doporučená cena: 314 Kč

Knihu Blázinec je před branou vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Ukázka z knihy

Nepochybně tu odjakživa existovala snaha duševně nemocným pomáhat. Důkazem, že to bylo a je občas pěkně těžké, je to, jaké stigma kolem duševních chorob panuje. Edward Shorter ve svých Dějinách psychiatrie píše, že až do konce 18. století nic jako psychiatrie neexistovalo. Jako samostatný obor se začala profilovat na přelomu 18. a 19. století. Tehdy přišel Němec Johann Christian Reil s termínem psychiatrie a označil duševní léčebné metody za součást lékařských postupů. Z dnešního pohledu to ovšem nebylo nic, co bychom podstupovali rádi či dobrovolně: točení v odstředivce, podávání opia nebo proslulé skotské střiky – silný proud teplé a studené vody ze vzdálenosti několika metrů.

K dispozici máte kompletní ukázku.

Autoři

Jaroslav Maxmilián Kašparů, píšící pod jménem Max Kašparů (*1950), je český řeckokatolický kněz, psychiatr, pedagog, premonstrátský terciář, autor duchovní literatury a esperantista. Na kněze řeckokatolické církve byl vysvěcen v roce 2015, předtím byl jáhnem římskokatolické církve. K jeho odborným zájmům patří pastorální medicína a vztah mezi spirituální teologií, psychiatrií a psychologií. Je autorem knih Kristnaskaj demandoj kaj paradoksoj, Malý kompas víry, Po provaze ke Kristu, Věroměr či Člověk má věřit celým tělem.

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství

Jan Paulas je editorem a kulturním redaktorem Katolického týdeníku. Jako novinář začínal v Jihlavě coby šéfredaktor křesťanského měsíčníku Zuzana. Je autorem a spoluautorem knižních rozhovorů (s opatem Vítem Tajovským, Anselmem Grünem, Tomášem Špidlíkem, Maxem Kašparů, Jaroslavem Medem, Petrem Příhodou aj.) a edičně připravil k vydání např. knihy Padá mi to z nebe – Pintířová Angelika, Po cestách kamenitých nebo To ostatní nechávám na Pánu Bohu, pravidelně připravuje také Cyrilometodějský kalendář.

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství

————————————————

Chybět nebude ani troška cestování. Igora Brezovara už nejspíš znáte a v jeho nové knize si můžete užít další dávku zážitků i dobrodružství, které prožívá na svých cestách.

Velká jízda pokračuje navazuje na velmi úspěšnou prvotinu slovinského cestovatele žijícího u nás, Igora Brezovara. V první knize Velká jízda začíná jsme se dočetli, jak u malého kluka žijícího v malebné slovinské vesnici Žužemberk vznikla touha cestovat, poznávat a objevovat svět. Pak jsme s ním procestovali kus Evropy, Afriku a Asii, poznávali život a zvyky lidí v exotických končinách… Velká jízda pokračuje navazuje životním příběhem již zkušeného cestovatele, který si plní sen procestovat svět, alespoň jeho „sjízdnou“ část. V knize se společně s Igorem budeme brodit mongolskými řekami, utopíme motorku, projedeme se po transsibiřské magistrále a zúčastníme se jurta párty. Dostaneme se do Japonska, budeme spát v parcích, ochutnáme mořské řasy, ryby a sashimi, projedeme se kolem hory Fuji a podíváme se do legendárního Nagana. Po cestovatelské pauze po narození druhého dítěte se přesuneme do USA, Anchorage na Aljašce, a prožijeme americký sen, nádherné národní parky, Route 66, americké choppery a country muziku, jazz a blues. Přes Mexiko budeme pokračovat Střední a Jižní Amerikou, kde žijí nejkrásnější ženy světa (Kolumbie), projedeme Ekvádor, Peru a vysokohorské silnice v Bolívii, kde potkáme indiánky v pestrobarevném oblečení s typickými kloboučky a děti pracující v uranových dolech. Vyspíme se na solném jezeře Ujuni a setkáme se s kmenem Uru na plovoucích ostrovech jezera Titicaca. V Buenos Aires se budeme učit tančit tango a cestu kolem světa zakončíme v nejjižnějším městě na světě Ushuaia. Po Carretera Austral, nejkrásnější cestě v Patagonii, se pak zase vrátíme do Buenos Aires, odkud odletíme domů. Tato kniha je věnována všem, jejichž vášeň je cestovat, i těm, kteří ji v sobě hledají. Jejím poselstvím je odhodit strach, vzbudit touhu poznávat, cestovat po světě a na vlastní oči zjistit, jak je pestrý, barevný a krásný.

Velká jízda pokračuje

Na motorce po šesti kontinentech
Autor: Igor Brezovar

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 175×245 mm
ISBN: 978-80-7689-260-6
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Igor Brezovar. Velká jízda pokračuje vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Času jsem měl málo a neměl jsem tušení, jak zvládnu vyřídit všech jedenáct víz. Chtěl jsem vyjet za teplého léta, abych někde na podzim netvrdnul zmrzlý na Sibiři. Vzhledem k tomu, že Vesna kojila, nemohla se mnou jet, ale Maxim už byl větší, navrhla mi, že to sama zvládne a ať zase vyrazím. Přemýšlel jsem pár dní a dostal skvělý nápad. Protože jsem nechtěl jet sám, řekl jsem si, že s sebou vezmu kamarádku Alenku, která vždy toužila po dobrodružství. Alenka je Slovinka. Věčně vysmátá, s dobrou náladou a pozitivní energií. Pravá společnice na náročnou a dlouhou cestu.

Přečíst si můžete kompletní ukázku.

O autorovi

Igor Brezovar (*1973) se narodil v malebné vesnici Žužemberk ve Slovinsku. V 16 letech se s celou rodinou odstěhoval do tehdejšího Československa. Za to, že bude muset opustit kamarády, mu jeho táta slíbil novou stopětadvacítku. A tím to všechno začalo. Od krátkých projížděk Prahou po vyučování přes návštěvy sousedních států až po cestu kolem světa. S hercem Martinem Písaříkem nyní společně točí pro Českou televizi pokračování cestopisného seriálu Po jedné stopě. V březnu letošního roku vyšla jeho kniha Velká jízda začíná.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Český milovník rybolovu Milan Rozsypal se s vámi ve své knize podělí o dopisy, jež mu kdysi pomáhaly překonat odloučení od bratra. A navíc v nich odhalíte i jeho vášeň, kterou pro něj rybolov skutečně je.

Rybářské dopisy vznikly kdysi, před desítkami let, jako lék na bolest z odloučení od bratra, který odjel na vojnu. Líčení dobrodružství při lovu ryb pomohlo oběma překonat těžký čas a zůstat ve spojení prostřednictvím krásného koníčku, který dokáže skutečný zázrak – zastavit rozjetý vlak našich životů a přenést nás do klidu říčních meandrů a zadumaných rybníků plných kaprů, cejnů, plotic, štik a okounů. Nechejte se i vy unášet na vlnách starých rybářských příběhů, zaposlouchejte se do šumění řek i ticha noční hladiny a možná odhalíte tajemství tichých bláznů. S milovníky rybářského sportu se autor, známý rybář, podělí o vzpomínky na rybaření v našich revírech i zkušenosti s oblíbenými typy nástrah.

Rybářské dopisy

Jak se z nadějí rodí příběhy
Autor: Milan Rozsypal

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7684-210-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Rybářské dopisy vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knih

Konečně stojím u rozlehlé vodní plochy. „Tady někde už musí být ta stará ramena,“ zašeptám. Batoh věším na pevnou haluz a vybaluji udice. Nepatrně prokrmuji strouhankovým těstem. Vzápětí do těch míst nahazuji plavačkovou udici s dikobrazím splávkem. Druhou udici plánuji nastražit na dravce. Mám tušení, že by zde mohla číhat veliká štika. Jako trumf vytahuji z bedničky pěkného perlína. Je opravdu veliký, a tak si říkám, že jestli ho nesežere nějaký obrovský dravec, nechám si ho k večeři. Největší štikový splávek proplouvá silnou vrstvou okřehku. Drtí ho jako ledoborec a za ním už zůstává jen volná vodní cesta.

Můžete se podívat na celou ukázku.

O autorovi

Milan Rozsypal je jedním z nejuznávanějších rybářů v České republice. Ryby loví jak na své oblíbené řece Svitavě, tak po celém světě. Navštívil například JAR, Mongolsko, Aljašku, Sibiř nebo Skandinávii. O své zážitky se podělil třeba v brněnské onkologické nemocnici na Žlutém kopci. Letos vyšla jeho kniha Rybářské dopisy.

Zdroj informací: vodarenstvi.cz

————————————————

A na cestu se vydáme i v posledním knižním kousku. Tentokrát půjde o cestu na Yukon, avšak ani tady nebude nouze o rozličné příhody a zážitky, protože ne vždy jde všechno tak, jak si naplánujeme.

Cesta Iana Czecha na Yukon se snad v ničem nevyvíjela podle původního plánu. Nevinný sjezd řeky Yukon za účelem dokumentace života tamních bobrů se náhle proměnil ve zlatokopecké expedice ve společnosti jedné z nejslavnějších prospektorských ikon na Yukonu. Buldozerem vytvářeli nové cesty v divočině a odstřelovali skály za účelem prozkoumání nových nalezišť zlata. V důsledku dalších neočekávaných událostí se však Ian přemístil na Aljašku, kde absolvoval letní a zimní sezonu lovu královských krabů. (Podle vyjádření časopisu National Geographic se jedná o nejnebezpečnější povolání na světě.) Pak pokračoval na Floridu, kde zrenovoval čtrnáctimetrový škuner, se kterým přežil hurikán poblíž ostrova Key West. Spolu s přítelem z Aljašky a novým členem posádky, odvážnou dvacetiletou dívkou z Quebeku, která svým šarmem dokázala přikouzlit do běhu událostí další výjimečný rozměr, absolvovali plavbu do Nassau se zastávkami na neosídlených karibských ostrovech. Po cestě zachránili život ztroskotaným utečencům z Kuby a prožili spoustu dalších těžko uvěřitelných dobrodružství.

Cestovatel je pták letící nad všemi ploty

Autor: Ian Czech

Počet stran: 596
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7530-438-4
Doporučená cena: 390 Kč

Knihu Cestovatel je pták letící nad všemi ploty vydalo nakladatelství Malvern.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřežít a závodit. Jeden rok šéfa stáje F1

Steiner, Guenther

Slovart, 2023

zobrazit info o knizeBlázinec je před branou
Zpověď lékaře zlomených duší

Kašparů, Max – Paulas, Jan

Karmelitánské nakladatelství, 2023

zobrazit info o knizeIgor Brezovar. Velká jízda pokračuje
Na motorce po šesti kontinentech

Brezovar, Igor

Jota, 2023

zobrazit info o knizeRybářské dopisy
Jak se z nadějí rodí příběhy

Rozsypal, Milan

Triton, 2023

zobrazit info o knizeCestovatel je pták letící nad všemi ploty

Czech, Ian

Malvern, 2023

Napsat komentář