Thrillerový úvod týdne

thrillery pondeli (1)
Na pondělí jsme pro vás dnes připravili pět knižních novinek ze světa thrillerů. Užijte si výborně načasované momenty překvapení, pořádnou dávku napětí a nebezpečí i komplikované pátrání po tom, kdo je v příběhu ve skutečnosti oběť a kdo hrdina.

Ani když máte v podstatě dokonalý život (jako Emma), nemůžete si být jisti tím, že jste v bezpečí. Nebezpečí navíc může někdy přijít ze strany, odkud byste jej čekali nejméně!

Emma má vše, co si kdy přála – úspěšného manžela Charlese, dvě krásné děti, vlastní firmu a luxusní dům v dobré čtvrti. Její dcerka Kiki jednoho rána před odchodem do školy umístí na svůj YouTube kanál video, ve kterém na pozadí nevědomky zachytila vraždu sousedky. Bezpečný život právě skončil. Charles sbalí rodinu a donutí je uprchnout na jachtě. Obává se, že vrah teď půjde po nich? Nebo ví o celé věci mnohem víc? Jejich zoufalý útěk vyvolává jen další pochyby a otázky. Dobrodružná plavba skončí na soukromém ostrově, kde se dějí hodně podivné věci. A Emma si uvědomí, že se i s dětmi ocitla v pasti uprostřed oceánu…

Mělčina

Autorka: Holly Craigová
Přeložil: Jiří Chodil

Počet stran: 344
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-3973-6
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Mělčina vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Když se nastěhovali do sousedního domu, stála jsem několik minut za záclonou okna ložnice a novou sousedku pozorovala. Její zahrada a jakoby i celý život vypadaly tak idylicky. Slunce se jí zamilovaně opíralo paprsky do kůže, zalévalo svou září svěží trávu a terasu, která přímo křičela, jak skvělé by to bylo, kdyby mě na ni pozvala. Představovala jsem si, jak mi ta báječná žena vypráví o tom, jak báječně se jí žije bez dětí. O svém báječném manželovi, který báječně líbá, jako by spolu teprve chodili. Dům byl celý uplynulý rok prázdný, zahrada tudíž zanedbaná a holá.

K dispozici máte kompletní ukázku.

O autorovi

Holly Craig žije na pobřeží západní Austrálie. Dětství strávila na lodích a na ostrově Rottnest, což inspirovalo její druhý román The Rip , který vychází v roce 2024 s Thomas & Mercer. Pláž a řeka byly jejím hřištěm a utvářely prostředí jejích románů. Holly je učitelkou angličtiny a nyní učí dospělé, jak psát své romány, a připravuje jejich rukopisy k publikaci. Je také spolumoderátorkou podcastu Off The Page , který se zaměřuje na vrcholy a pády autorského života. Více o její tvorbě si můžete přečíst na webu hollycraig.com.

Zdroj informací: freshfiction.com

————————————————

Knihy Cormaca McCartyho patří mezi literární klasiku. Dnes se můžete seznámit s novým románem, v němž se hlavní hrdina stává zcela nechtěně svědkem událostí, které i pro něj představují jasnou hrozbu.

Po dlouhých šestnácti letech, jež uplynuly od vydání světového bestselleru Cesta, nedávno zesnulého klasika americké literatury Cormac McCarthyho, vychází nový román Pasažér. Odehrává se v roce 1980 a sleduje osudy záchranáře Bobbyho Westerna, který se z člunu pobřežní hlídky vrhá k potopenému vraku letadla. V něm nachází těla devíti lidí, stále ještě připoutaných ke svým sedadlům. Chybí pilotova taška, černá skříňka a hlavně desátý pasažér. Jako někteří dřívější hrdinové McCarthyho románů se i Bobby Western stává nechtěným svědkem událostí, které se pro něj nakonec ukážou hrozbou. McCarthyho román Pasažér v sobě pozoruhodným způsobem propojuje meditaci nad mravností, vědou a dědičným hříchem s prvky thrilleru, a činí tak s příznačně rafinovaným, oslňujícím stylem, jenž autorovi vysloužil reputaci jednoho z největších současných amerických prozaiků.

Pasažér

Autor: Cormac McCarthy
Přeložil: Ladislav Nagy

Počet stran: 416
Vazba: flexi
Formát: 120×198 mm
ISBN: 978-80-257-4209-9
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Pasažér vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Odkudsi vytáhl velký hedvábný čtverec, vyhodil do vzduchu, chytil, roztáhl a otočil, aby si ho mohla prohlédnout z obou stran. Podržel ho před ní a zatřepal s ním. Pak ho rychle schoval. Na vyplétané židli seděl starý muž v zaprášeném fraku. V pruhovaných kalhotách a šedé vestičce. Černé kotníkové boty z kozinky, moleskinové psí dečky s perleťovými knoflíky. Kluk se uklonil, ustoupil a prohlédl si ho od hlavy k patě. Nuže. Kde jsme ho vyhrabali, co? Fujtajbl.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Cormac McCarthy (1933–2023) se narodil v rhodeislandské Providence na východním pobřeží Spojených států jako třetí ze šesti dětí. Roku 1937 se jeho rodina přestěhovala do Knoxvillu. Krajina, kultura a povahopis východního Tennessee a Appalačských hor mladého spisovatele výrazně ovlivnily a odrážejí se zejména v jeho prvních čtyřech románech: Strážce sadu, Vnější tma, Dítě Boží a Suttree. V následujících dílech se už autor zabývá americkým Jihozápadem, kam se na konci sedmdesátých let přesunul: své opus magnum Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě tvořil čtyři roky v texaském El Pasu. Poté přišla „Hraničářská trilogie“: Všichni krásní koně, Hranice, Města na planině, a s ní i zájem médií, čtenářstva a mohutný komerční úspěch. Pozici stěžejního amerického romanopisce stvrdil Cormac McCarthy svými dalšími dvěma romány, „thrillerem“ Tahle země není pro starý a postapokalyptickým podobenstvím Cesta, za nějž získal Pulitzerovu cenu za literaturu.

Zdroj informací: Argo

————————————————

O tom, že nájemnými vrahy mohou být i ženy, pojednává kniha americké autorky. Pětice přítelkyň dlouho pracovala pro síť nájemných vrahů, avšak teď se zdá, že jejich neobvyklé dovednosti už nebudou třeba. Až na poslední chvíli dámy pochopí, že jejich „odchod“ neznamená zasloužený odpočinek, ale spíše cílenou likvidaci…

Billie, Mary Alice, Helen a Natalie pracovaly čtyřicet let pro Muzeum, elitní síť nájemných vrahů a vražedkyň. Teď je jejich talent považován za přežitek a v době, která spoléhá spíše na technologie než na lidské schopnosti, už nikdo neocení, co mohou nabídnout. Když je čtveřice žen při příležitosti odchodu do důchodu vyslána na all inclusive luxusní dovolenou, stane se terčem útoku jednoho ze svých vlastních kolegů. Nařídit odstranění terénního agentka či agentky může pouze nejvyšší orgán Muzea a ženy si uvědomí, že byly odsouzeny k smrti. Aby vyvázly živé, musí se obrátit proti vlastní organizaci, spoléhat na své zkušenosti a především jedna na druhou. Tajemstvím jejich přežití je spolupráce a jsou odhodlány poučit své nadřízené o tom, co skutečně znamená být dámou na zabití.

Dámy na zabití

Zabij, nebo budeš zabit. To je oč tu běží
Autorka: Deanna Raybourn
Přeložila: Diana Rykrová

Počet stran: 320
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7625-288-2
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Dámy na zabití vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Billie se nakloní vpřed a přimáčkne nos na sklo. Bodyguardi mají prázdné ruce pro případ, že by museli vytáhnout zbraně. S hustým plnovousem a objemnými kadeřemi vypadají jako medvědi, na rozdíl od asistenta, který je pečlivě oholený a vlasy má dokonale ulíznuté dozadu. V rukou nese pouzdro z telecí kůže a svým štíhlým tělem se nad ním hrbí, aby ho uchránil před lehkým deštěm, který se právě spustil. Samotný X chová v náručí malého pejska, pudlíka zrzavé barvy s chomáčem chlupů sepnutým do drdolu hedvábnou mašlí.

Můžete si stáhnout kompletní ukázku.

O autorce

Deanna Raybourn je nejprodávanější spisovatelka New York Times a USA Today. Vystudovala dvouoborový obor angličtina a historie na Texaské univerzitě v San Antoniu. Raybourn, je provdaná za svou lásku z vysoké školy a matku jednoho z nich, žije ve Virginii. Její romány byly nominovány na řadu cen včetně Edgara, dvou cen RT Reviewers‘ Choice, Agatha, dvou Dilys Winns a Posledního smíchu. Vydáním A Curious Beginning z roku 2015 zahájila novou viktoriánskou mysteriózní sérii , ve které je neohrožená lovkyně motýlů a amatérská detektivka Veronica Speedwell. Knihy ze série Veronica jsou nasmlouvány do roku 2024. Deannin první současný román se čtyřmi vražedkyněmi, které se musí spojit, aby zlikvidovaly svého nepřítele, když se připravují na odchod do důchodu vyšel v září 2022.

Zdroj informací: web autorky

————————————————

Předposlední příběh bude spojen nejenom s napětím, ale také s kariérou. Mickey Halleri usiluje o zajímavé místo, avšak jeho kariérní postup zbrzdí nový, nejasný případ. Až mnohem později mu dochází, že ne vždy stojí spravedlnost na té správné straně.

Mickey Haller rozehrává smrtelně nebezpečnou hru – jde mu o místo okresního prokurátora. Jeho kariérní rozlet však komplikuje nový případ: obhajuje klienta obviněného z vraždy a zároveň vyšetřuje smrt prostitutky Glorie Daytonové, které pomohl začít nový život. Postupně však zjišťuje hořkou pravdu: někteří zločinci jsou chráněni lépe než kterýkoli z jeho klientů. Pro Mickeyho dostává pojem „bohové viny“ zcela nový rozměr. Nejsou to jen porotci u soudu, ale i ti, kterým v životě pomohl, a ti, kterým někdy ublížil.

Bohové viny

Myslel si, že ji zachránil… Ale mýlil se
Autor: Michael Connelly
Přeložil: Jiří Kobělka

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-276-0803-4
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Bohové viny vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Vesměs se však jednalo o pouhá tvrzení, která závisela na tom, zda někdo označí Leonarda Wattse za pachatele přímo před porotou. Proto byla Claire Weltonová mimo-řádně důležitá a představovala klíčového svědka procesu. Z trojice obětí totiž pouze ona ukázala před porotci na Wattse a jednoznačně tvrdila, že ji přepadl on, že to on je pachatelem. Byla v pořadí sedmá ze svědků, které obžaloba během dvou dnů předvolala, ale z mého pohledu byla svědkem jediným. Vnímal jsem ji jako kuželku číslo jedna a předpokládal jsem, že pokud ji srazím ve správném úhlu, všechny ostatní kuželky spadnou spolu s ní.

Můžete si prolistovat celou ukázku.

O autorovi

Michael Connelly (*1956) se narodil ve Philadelphii. Když mu bylo 12 let, přestěhoval se s rodinou na Floridu. Michael se rozhodl stát se spisovatelem poté, co během studia na Floridské univerzitě objevil knihy Raymonda Chandlera. Jakmile se rozhodl pro tento směr, zvolil si hlavní obor žurnalistika a vedlejší obor tvůrčí psaní – studijní plán, ve kterém byl jedním z jeho učitelů romanopisec Harry Crews. Po promoci v roce 1980 Connelly pracoval v novinách v Daytona Beach a Fort Lauderdale. V roce 1986 on a dva další reportéři strávili několik měsíců rozhovory s lidmi, kteří přežili havárii velké letecké společnosti. Michael je nejprodávanějším autorem třiceti osmi románů  a jednoho díla literatury faktu . S více než osmdesáti pěti miliony výtisků jeho knih prodaných po celém světě a přeložených do pětačtyřiceti cizích jazyků je jedním z nejúspěšnějších spisovatelů současnosti. Čtenáři mohou znát jeho knihy Pád, Hořící pokoj, Černá ozvěna, Pátý svědek, Pouštní hvězda, Advokát a další.

Zdroj informací: web autora

————————————————

V poslední knize se dnes zaměříme na vítězství a prohry. Kdo však nakonec bude stát na straně vítězů a kdo zůstane poražený při objevování ztracených měst?

Vítězstvím ve Velkých hrách uvedl Jack všechna čtyři legendární království v neslýchaný zmatek. Aby odvrátil nebezpečí enormních rozměrů, musí Jack splnit nemožný úkol: objevit tři ztracená města opředená legendami, a to dříve, než se sám stane kořistí nelítostných nepřátel.

Ztracená města

Autor: Matthew Reilly
Přeložil: Jan Mrlík

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-951-4
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Ztracená města vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Horský chrám, v němž probíhal starodávný ceremoniál, napadla bojová helikoptéra. Vlastní synové krále Háda hodlali svého otce zavraždit. Hádova čtyřtisícová armáda minotaurů, ztracená populace neandertálců s býčími přilbami na hlavách, se o jejich plánu dozvěděla a vzbouřila se. Hordy černých podsaditých neandertálců se vydaly na zteč palácové hory. Když osobní strážci dvou prchajících králů zcela idiotsky začali po minotaurech střílet, vykoledovali si tím smrt pro sebe i své pány.

O autorovi

Matthew Reilly se narodil v Sydney v roce 1974 a celosvětově prodal přes 7,5 milionu výtisků svých románů. Je autorem více než desítky románů a novel. V češtině vyšly už jeho romány Čtyři legendy, Turnaj, Střežená zóna, Pekelný ostrovStrašák a Armáda zlodějů.

Zdroj informací: web autora


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMělčina

Craigová, Holly

Cosmopolis, 2023

zobrazit info o knizePasažér

McCarthy, Cormac

Argo, 2023

zobrazit info o knizeDámy na zabití

Raybourn, Deanna

Metafora, 2023

zobrazit info o knizeBohové viny

Connelly , Michael

Slovart, 2023

zobrazit info o knizeZtracená města

Reilly, Matthew

Alpress, 2023

Napsat komentář