Biografické zastavení

pondeli biografie uvod (1)
V dnešních tipech se opět ponoříme do životopisných příběhů. Chybět nebude ani audiokniha s příběhem slavné Agathy Christie. Ty další si užijete v klasickém tištěném formátu. O zajímavé životní příběhy nebude nouze ani v jednom z nich. Tak s chutí do toho!

Kdo by neznal Agathu Christie… Dnešní audiokniha nabídne působivý náhled do jejího života i přesto, že autorka velmi nerada osobní život stavěla na odiv veřejnosti.

Královna detektivek vydala pod pseudonymem Mary Westmacott literární obraz části svého života. Na postavě Celie líčí své bezstarostné dětství, sňatek, narození dcery, rozpad manželství, psychické zhroucení i pokus o sebevraždu.
Když v roce 1934 vyšel Nedokončený portrét jako druhý psychologický román autorky
Mary Westmacott , nikdo netušil, že se za tímto jménem skrývá světoznámá Agatha Christie. Pod rouškou anonymity si dovolila do tohoto románu vložit velké množství autobiografických prvků a snad doufala, že nebude odhalena. Tomu se o více než patnáct let později nevyhnula, a tak román může sloužit jako další střípek do mozaiky informací o jejím životě, který velmi nerada odhalovala veřejnosti. Badatelé se shodují, že Nedokončený portrét je autobiografičtější než Vlastní životopis. Důvodem je podle nich nejen možnost schovat se za literární postavu a v případě potřeby moci označit dílo za fantazii, ale i časový odstup od popisovaných událostí, ve kterém obě knihy vznikaly (což mohlo mít vliv jak na přesnost vzpomínek, tak i na rozdíl ve vnímání tehdejších událostí). Pokud bychom obě knihy srovnávali, najdeme především ve vylíčení dětství a dospívání téměř shodné osoby i příběhy (i když v Nedokončeném portrétu hlavní hrdinka nemá sestru). Ale už od svatby se popis událostí začíná odlišovat. Záležitosti odbyté v autobiografii několika stranami odkrývá autorka v Nedokončeném portrétu podrobněji, věnuje se více pocitům, úvahám i činům. Je možné, že se s nešťastnými událostmi potřebovala vyrovnat způsobem, který jí byl nejbližší, totiž psaním, a necítila tedy potřebu se k tomu již později takto podrobně vracet.

Nedokončený portrét (audiokniha)

Autobiografie skrytá ve fikci
Autor: Agatha Christie (pod pseudonymem Mary Westmacott)
Přeložila: Jana Ohnesorg
Interpret: Jan Vlasák

Délka: 6 h 16 m
Vazba: CD
ISBN: 8590236119321
Doporučená cena: 329 Kč

Audioknihu Nedokončený portrét vydalo nakladatelství Radioservis.

Můžete si poslechnout vybrané ukázky.

O autorce

Agatha Christie byla anglická spisovatelka, světově známá autorka detektivních románů a povídek, nejprodávanější světová autorka v tomto žánru. Vyrůstala v typické viktoriánské rodině, během první světové války pracovala v lékárně, kde získala znalosti v oblasti jedů, které využívala ve svých knihách, publikovaných již od roku 1920. Její první manželství s Archibaldem Christie bylo rozvedeno, s druhým manželem Maxem Mallowanem se seznámila během cest na Blízký východ, odkud často čerpala náměty svých detektivních románů. V roce 1956 byla vyznamenána Řádem Britského impéria. Mezi její neslavnější knihy patří například Deset malých černoušků, Vražda v Orient-Expresu. Vytvořila slavnou postavu detektiva Hercula Poirota apod.

Zdroj informací: Kosmas

Interpret

Jan Vlasák, rodák z Čáslavi, vystudoval brněnskou JAMU, první angažmá získal ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Prošel mnoha scénami (Divadlo Petra Bezruče, Státní divadlo, Divadlo E. F. Buriana, Státní divadlo v Brně, Realistické divadlo, Rokoko i Národní divadlo), v současné době působí v Městských divadlech pražských. Účinkoval v řadě televizních inscenací, seriálů a filmů. Účinkuje i v těchto audioknihách vydavatelství OneHotBook: Atlas mraků, Mycelium I–IV, Muž jménem Ove, Porodní bába, Praha noir, Knihy džunglí, Pohádky k neuvěření, Soumrak dne, Nekonečný příběh, Jim Knoflík, Lukáš a lokomotiva Ema, Terror, Řbitov zviřátek, Povídky podivných, Čtvrteční klub amatérských detektivů, PRAVOMIL aneb Ohlušující promlčení, Spasitel Duny, Umění závodit v dešti, Smrt na kůru. Za roli Maigreta na dovolené byl v soutěži Audiokniha roku 2019 vyhlášen vítězem kategorie Nejlepší interpret (poslední ze série knih – Můj přítel Maigret).

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Další kniha dnes potěší zejména cestovatele a dobrodruhy. Užijte si příběh Clärenore, která se už v roce 1927 vydala autem na cestu kolem světa. To ještě sama neměla ponětí o tom, co všechno ji při takové cestě může potkat.

Když se Clärenore Stinnesová vydala 25. května 1927 ve svém automobilu na cestu kolem světa, netušila, co ji čeká. Byla ale odhodlaná dokázat světu, že i žena může prožít nevídaná dobrodružství. Na nebezpečné cestě přes Sýrii, zamrzlé jezero Bajkal, poušť Gobi, Andy a další exotická místa čelí největší výzvě svého života, která jí přinese ohromující zážitky stejně jako setkání s osudovým mužem.

Slečna Stinnesová na cestě kolem světa

První žena, která autem objela svět
Autorka: Lina Jansen
Přeložil: Pavel Dufek

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7633-964-4
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Slečna Stinnesová na cestě kolem světa vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Clärenore si na hlasitý cvrkot, bzučení, ptačí zpěv a vřeštění opic zvykla. Nemohla se na rozmanité rostliny a živočichy vynadívat. Všude se skvěly nádherně zbarvené orchideje, které soupeřily o její pozornost prazvláštními tvary a výraznými barvami. Z mohutných staletých stromů visely tlusté liány. Tu a tam se po nich zhouply opičky, když v zástupu svištěly z větve na větev, žvatlaly a zase se ztrácely v houštině listí. Cestovatelé byli v džungli již tři dny. Adler nechali v El Real de Santa María, metropoli panamské provincie Darién. Spolu s britským kapitánem Elliotem, jenž se v džungli usadil a živil se tím, že bezpečně provázel Evropany po své druhé vlasti, putovali k Čokóům, skupině domorodého obyvatelstva, která žila v tichomořské nížině na území Panamy a Kolumbie. Clärenore se nemohla dočkat, až se s nimi setká.

Přečtěte si kompletní ukázku.

O autorce

Lina Jansen je jeden z pseudonymů rakouské autorky Beate Maly (1970). Spisovatelka se narodila ve Vídni, vystudovala učitelství pro mateřské školy, což se odrazilo v jejích literárních začátcích, kdy se věnovala psaní knih pro děti a přípravě pedagogických příruček. Posléze se však významně prosadila svými detektivkami a historickými romány. Zajímá se o historii a příběhy silných žen, což dokázala skvěle spojit v biografickém románu Slečna Stinnesová na cestě kolem světa. S manželem a třemi dětmi dodnes žije v rodném městě.

Zdroj informací: Alpress

————————————————

Téma 2. světové války můžete znát z mnoha románů, ať už podle skutečných událostí či fiktivních. Příběh, který vytvořila americká autorka, je sepsán na základě skutečného příběhu, avšak působí tak neuvěřitelně, že o tom možná budete nejednou pochybovat…

Německo, rok 1947. Na stole doktora Hoffmana, amerického psychiatra sloužícího v Německu, přistává podivný soudní případ týkající se poválečné denacifikace. Před soud je předvolán bývalý osvětimský dozorce, Franz Dahler. Ten si s sebou bere nečekaného svědka – svou bývalou vězenkyni, která je v současnosti i jeho manželkou, Helenu. Ve chvíli, kdy dozorcovo jméno poznává jiný muž, Andrej Novák, který byl stejně jako Helena v Osvětimi vězněn a který se po válce stal „lovcem nacistů na plný úvazek“, žádá, aby byl Dahlerův případ opravdu důkladně prošetřen. Tvrdí totiž, že tento bývalý příslušník SS Helenu v táboře zneužíval, manipuloval jí, a jinak se nechová ani teď, když ji přivádí s sebou do soudní místnosti. Tichá a poddajná Helena opravdu působí jako klasická oběť násilí. Je na svém muži závislá každým slovem, každým pohybem. Když ale začne přítomným překládat svou výpověď, doktor Hoffman je obrazem, který se mu vytváří před očima, jen víc a víc zmatený. Helena totiž o pachateli mluví jako o spasiteli a žalující stranu zpochybňuje. Čím víc Hoffman všechny účastníky procesu poznává, tím více začíná vše rozporovat. Čelí právě teď tomu nejnepředstavitelnějšímu příběhu o lásce, jaký kdy viděl, anebo se před ním pouze obhajuje žena, která minulost vnímá pod vlivem psychické nemoci zkresleně? Hluboce psychologický román, vycházející ze skutečných událostí, čtenáře přenese zpátky v minulosti, do středu Osvětimi i do poválečného Německa, a donutí ho hádat, která ze stran má vlastně pravdu.

Dívka v pruhovaných šatech

Strhující román inspirovaný příběhem slovenské Židovky Heleny Citrónové a nacistického důstojníka Franze Wunsche
Autorka: Ellie Midwoodová
Přeložila: Zuzana Miyahara Krátká

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7689-174-6
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Dívka v pruhovaných šatech vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Psychiatr zvedl zrak a podíval se přes ocelové obroučky svých brýlí na hodiny na zdi. Stání začne během deseti minut. Zatočila se mu hlava a trošku ho bodlo v břiše. S každým dalším potáhnutím z cigarety jako by mu plícemi projížděly ledové jehly. Na rozdíl od ostatních důstojníků, kteří už seděli v aule, nespekuloval o tom, jak soud dopadne; nepromluvil ani slovo. Vlastně toho celkově moc nenamluvil. Po celý život byl dychtivým pozorovatelem lidského charakteru, vědcem, který si liboval ve studiu lidské bytosti a těch nejtemnějších hlubin lidské duše.

K dispozici máte celou ukázku.

O autorce

Ellie Midwoodová je americká bestsellerová autorka, držitelka řady literárních ocenění, zaměřuje se na historickou fikci, především na druhou světovou válku. Zájem o toto období v ní probudil její dědeček, který se bojů osobně účastnil a již jako malé jí o válce vyprávěl. V knihách popisuje skutečné dějinné události a kombinuje je s příběhy obyčejných lidí, odhaluje jejich slabosti i ohromnou odvahu. Ellie vystudovala lingvistiku, sbírá dokumenty, knihy a studie o druhé světové válce, ze kterých čerpá ve svých knihách.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Na závěr přinášíme jednu už skoro literární klasiku. Kniha Mary Karrové se zapsala mezi nejlepší biografické příběhy za posledních několik desetiletí. Autorka zde zcela pravdivě a bez nadsázky líčí vlastní nelehké dětství po boku starší sestry i rodičů, alkoholiků.

Dnes již kultovní dílo americké spisovatelky zařadily The New York Times mezi nejlepší memoáry za posledních padesát let. Nesentimentální, dojemné a vtipné vyprávění o apokalyptickém dětství získalo řadu literárních ocenění. Autorka láskyplně reflektuje bouřlivý život s alkoholickými rodiči a starší sestrou. Matka je psychicky labilní umělkyně, která se provdala za dělníka pracujícího u naftových vrtů ve východním Texasu. Prudkými vášněmi ovládá celou rodinu. Nenávidí městečko Leechfield s bigotními a buranskými sousedy, kde rafinerie a chemičky zaplavují okolí zápachem zkažených vajec. I příroda je tu nepřátelská: hadi, všežravé kobylky, tornáda a nemoci připomínají biblické rány. Ropná a bavlníková pole zas představující úmornou dřinu. Jediným světlým místem je dělnická hospoda, kde chlapi pijí, šťouchají kulečník a vesele lžou. Karrová je nemilosrdně pravdivá a terapeutický účinek její knihy vyvolal davové reakce zejména čtenářek, kterým pomohla vytáhnout vlastní kostlivce z rodinné skříně. Autorka nedává rozhřešení, jen naději očistného vyprávění, světlého nebe nad jedovatým plamenem chemikálií šlehajícím přes obzor Mexického zálivu.

Klub lhářů

Autorka: Mary Karrová
Přeložil: Josef Moník

Počet stran: 360
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-7260-533-0
Doporučená cena: 497 Kč

Knihu Klub lhářů vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Občas, když se naši hádali v kuchyni, jsme se s Lecií domlouvaly, že si najdeme nějakou chatrč na pláži a tam budeme žít. Sedávaly jsme se zkříženýma nohama pod modrou bavlněnou dekou, svítily si baterkou a parodovaly jejich hádky „Klapka: Rodinná hádka po padesáté,“ řekla Lecia a pleskla pažemi o sebe, jako když aligátor sklapne čelisti, jako by ta hádka v kuchyni byla jen dalším záběrem v jednom dlouhém filmu. Uměla si posvítit baterkou zespodu na bradu a vtáhnout tváře tak, že jí oči potemněly a lícní kosti ostře vystoupily, podobně jako mamince. Dovedla také napodobovat její občasný severský přízvuk, který v její řeči vyplouval na povrch ve stresu, nebo když byla pod vlivem.

O autorce

Mary Karrová, americká spisovatelka, byla za své básnické a prozaické dílo vyznamenána řadou ocenění, mj. získala Guggenheimovo stipendium a Pushcartovu cenu za poezii i eseje. Je autorkou pěti básnických sbírek, z nichž poslední je Tropic of Squalor. Pravidelně také přispívá do časopisů The New Yorker, The Atlantic a Poetry Magazine. Je rovněž autorkou písňových textů, mj. spolupracovala s Rodneym Crowellem a Norah Jonesovou. Karrová ve svých textech často čerpá z vlastního života včetně těžkého dětství, užívání drog, nevydařeného manželství a alkoholismu. Autorčina dosud nejslavnější kniha Klub lhářů vévodila více než rok žebříčku bestsellerů listu The New York Times a získala PEN/Martha Albrand Award za nejlepší paměti a byla finalistou National Book Critics Circle Award. Úspěšná byla i její pokračování Cherry a Lit, v nichž Karrová vylíčila své dospívání a následný život poznamenaný depresemi a pitím. Spisovatelka žije v New Yorku a působí jako profesorka literatury na Syrakuské univerzitě.

Zdroj informací: Prostor


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který biografický příběh vzbudil váš zájem? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNedokončený portrét (audiokniha)

Christie, Agatha

Radioservis, 2023

zobrazit info o knizeSlečna Stinnesová na cestě kolem světa

Jansen, Lina

Alpress, 2023

zobrazit info o knizeDívka v pruhovaných šatech

Midwoodová, Ellie

Jota, 2023

zobrazit info o knizeKlub lhářů

Karrová, Mary

Prostor, 2023

Napsat komentář