Chudoba cti netratí

sen-o-sicim-stroji-perex
Ale když ji ztratí, padne na samé dno. Je vůbec možné svou čest obhájit, když proti vám stojí bohatý protivník?

Román Sen o šicím stroji italské autorky Biancy Pitzorno (*1942) přináší osobitý příběh z doby, kdy ještě existovalo jako řemeslo „námezdní švadlena“.

Některé z takových švadlenek byly tak chudé, že ani neměly svůj vlastní šicí stroj. Přesto šlo o tzv. svobodné povolání, které dovolovalo jeho vykonavatelce stát na vlastních nohou a nebýt závislá na vůli (dobré či zlé) jednoho člověka. Taková žena přichází do domů bohatších a bývá neviditelná, přehlížená, přesto může zahlédnout lecjaká tajemství, která jsou před světem běžně ukryta.

Tajemství a lži jsou jako hadi; nikdy nevíš, kde končí hlava a začíná ocas, kde díky nim skončíš, říkala moje babička. (str. 198)

Vypravěčkou příběhu je vnučka chudé ženy, s níž si zbyly po kruté ráně cholery a která ji naučila veškeré řemeslné dovednosti. Když babička zemře, je šestnáctiletá dívka již schopná zvládnout veškeré zakázky sama. Nahlíží do domácnosti bohatých lidí, je si však dobře vědoma svého místa a podřadného postavení. Ve stáří prostřednictvím svých vzpomínek nechává čtenáře nahlédnout do svého všedního života a bez nějakých soudů přibližuje i pokrytectví bohatých a mocných.

Babička ji naučila, že když bude žít a pracovat poctivě, nemusí se za nic stydět a obstojí. Jenže tato důvěra v babiččina naučení dostane na frak ve chvíli, kdy přijde falešné obvinění. Musí jí pak pomoci přátelé právě z vyšších kruhů, aby své jméno očistila.

Román je vyprávěn civilním tónem, jakoby opravdu jen zaznamenával vzpomínky obyčejného děvčete. Působí až dokumentaristicky stroze, ale zvědavého čtenáře zaujme a připoutá ke stránkám tak, jako to umí ty nejnapínavější thrillery. Prostě se chcete dozvědět, jak si osud se švadlenkou pohrál, jak se odvíjely osudy těch, jimž nahlížíte spolu s ní do „kuchyněׅ“. Držíte jí palce ze všech sil, aby i ona našla nějaký pohádkový konec, o jakých si čte v milovaných románech.

Pokud rádi objevujete život v minulosti a zajímá vás, jaký skandál může způsobit hedvábí použité na šaty, či jak obtížné bylo rozhodování u porodů (zachránit matku, nebo dítě?) a jak mužům procházelo násilí na ženách (v tomto ohledu jsme se moc daleko neposunuli, že?), pak si rozhodně knihu Sen o šicím stroji vydanou nakladatelstvím Cosmopolis nenechte ujít. Potěší totiž všechny příznivce historie i silných lidských příběhů bez rozdílu pohlaví!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSen o šicím stroji

Pitzorno, Bianca

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář