Letní lásky jsou…

Rty_s_prichuti_vina-nahled
Prázdninové brigády, tábory a campy jsou odedávna příležitostmi pro mladé lidi, jak se seznámit a případně si užít letní lásku. Většinou nemívají delšího trvání, ale do vzpomínek se vryjí…

Ale také mohou přetrvat. Kdo ví? Pokud máte chuť se příjemně zasnít nad pěknou romantikou ze světa současných mladých lidí, pak můžete sáhnout po knize s názvem Rty s příchutí vína českého autora Aleše Novotného (*1990), kterou vydalo nakladatelství Cosmopolis. Aleš Novotný má přes své poměrné mládí na kontě již pěknou řádku titulů napínavého charakteru. Mohli jste se setkat s jeho Young Adult thrillery Pamatuj na smrt (2019) a jeho pokračováním Dokud dýchám (2023), knihou Zvěsti (2021), Já, Smrt (2022) či krimi romány Šepot v bouři (2021) a To přichází děsy (2022). Každopádně Rty s příchutí vína z jeho dosavadní tvorby naprosto vybočují. A to nejen žánrem, ale i tím, že příběh vypráví dívka.

Hlavní hrdinkou je osmnáctiletá Elena. Žije ve vinařském kraji, a tak není divu, že její prázdninová brigáda se odehrává ve vinařství. Sice měla představu nějaké lehké kancelářské práce, jenže shodou okolností se ocitne přímo na rozpálené vinici. Jediné, co ji s dřinou v úmorném vedru smiřuje, je neznámý mladík, který pracuje s ní z druhé strany řádku. Věčně zachmuřený sympaťák ale zjevně o žádné sblížení nestojí. Nebo snad ano?

Měla jsem trošku obavy, co mne čeká, když jsem Rty s příchutí vína otvírala. Ač nejsem cílová věková kategorie, nakonec jsem si četbu příjemné současné romantiky užila. A zavzpomínala při tom i na své letní brigády. Aleš Novotný se však nespokojil jen s příběhem začínající lásky, ale zakomponoval do díla i velmi potřebné poselství nejen pro mladé, ale i pro jejich rodiče.

Ve světle současných událostí se jeví možná ještě naléhavěji, než tomu bylo v době, kdy autor knihu psal. Upozornil na dvojí výchovný metr k dívkám a chlapcům:

„A je toho víc, tati. Pořád mi říkáš, ať se neoblíkám vyzývavě, abych náhodou neprovokovala. Můžu si na sebe přece vzít, co já sama chci. Možná, kdybyste ty a další otcové svým synům pořád neříkali, ať si večer užijou a sbalí nějakou pěknou kost, nestávalo by se, že mě pak kluci obtěžujou…ׅ“ (str. 36)

Ne, opravdu si dívka za znásilnění nemůže, obzvlášť, když dává jasně najevo, že si nic takového nepřeje. A kde se mají muži naučit úctě a respektu k ženám, když ne od svých otců?

Na druhou stranu se však nemusíte bát neustálého moralizování – řekla bych, že je ho v knize tak akorát, aby nepůsobilo přehnaně. Spíš jen jako takové bodnutí do svědomí, jestli opravdu ve výchově děláme dost pro bezpečnou budoucnost.

Centrální linkou příběhu zůstává rodící se vztah, překonávání traumat, schopnost poučit se z předchozích chyb, učení se toleranci a empatii. Je to chůze po tenkém ledě, ale bez toho, že ji oba zvládnou, nelze čekat nějakou trvanlivost vztahu…

Pokud máte chuť na příjemnou jednohubku z pera mladého českého autora, pak kniha Rty s příchutí vína by mohla být tou pravou, ať je již váš věk odpovídající, nebo vyšší. Vždyť dovolit si zasnít se může každý…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRty s příchutí vína

Novotný, Aleš

Cosmopolis, 2023

Napsat komentář