Válečné deníky Františka Masaříka

valka-nahled
Rádi se vzděláváte v tématu druhé světové války? Pak máme knihu přesně pro vás – kroniku a deníky člověka, který na vlastní oči viděl a na vlastní kůži zažil druhou světovou válku. Autor vás přenese do bombardované Prahy v roce 1945 a odvypráví její tehdejší příběh.

Kniha Konec války a začátek míru je ve skutečnosti denní kronikou autora z roku 1945. Největší pozornost autor věnuje bombardování Prahy od 14. února. Osobně navštívil bombardovaná místa a podrobně popsal zasažené objekty a zčásti i osudy postižených. Podrobně vylíčil květnové události v Praze od 5. května do osvobození a dále. Autor procházel ulicemi města a zaznamenal nálady, postoje i chování civilních obyvatel. Také díky tomu je jeho kniha cenným autentickým svědectvím o těchto dnech. V dalších měsících po osvobození Prahy autor zachytil postupnou obnovu státu z hlediska politického, hospodářského a společenského. Údaje z tohoto období jsou podloženy četnými zprávami z tisku, rozhlasu i z jeho vlastního pozorování. Kronika tak jedinečným způsobem umožňuje, aby si čtenáři udělali plastický obrázek o tom, jak probíhal každodenní život běžných občanů i autorovy rodiny. Text doprovázejí dobové fotografie.

Konec války a začátek míru

Rok 1945 z deníkových záznamů pamětníka
Autor: František Masařík

Počet stran: 712
Vazba: vázaná
Formát: 137×207 mm
ISBN: 978-80-200-3260-7
Doporučená cena: 895 Kč

Knihu Konec války a začátek míru vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

14. února
Nešťastný, zkázyplný den
Začíná se jako každý jiný, odchodem do úřadu a únavnou prací v něm – a přece tím, co přinesl v poledne, zapsal se do paměti obyvatel Prahy nesmazatelně. Nebylo hroznějšího neštěstí za celé uplynulé století než to, které se v poledne na ně sneslo s angloamerických letadel – Pražené nezažili za celý svůj život nemilosrdnějšího překvapení a zhouby.
Zažili jsme první bombardování našeho hlavního města…

Bombardování Prahy dne 14. února 1945
U nás doma:
Ver chtěla s dětmi právě jíst, když sirény začaly houkat letecký poplach. Pustila si radio, to však vesele hrálo. Za chvíli však přestalo a už bylo slyšet dunění, až se okna třásla. Ver honem stáhla dřevěné rolety do ulice a vyndala všechny věci, které jsme měli uložené v okně u kuchyně. Okno nechala otevřené, aby se nerozbilo při tlaku vzduchu.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

JUDr. František Masařík (1902–1989) byl justičním důstojníkem. V roce 1949 byl zatčen a jeho další život byl poznamenán kádrovými postihy ze strany režimu. Jeho největší zálibou se stalo sepisování kronik. Vytvořil rozsáhlé kronikářské dílo zahrnující větší část 20. století.

Zdroj informací: knihkupectví Kosmas


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966.
Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.
Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKonec války a začátek míru
Rok 1945 z deníkových záznamů pamětníka

Masařík, František

Academia, 2023

Napsat komentář