Cesta jako nový začátek

Blazniva_jizda-nahled
Když ji podvede přítel, utápí žal v alkoholu a lituje se. Proti své vůli se vydá na cestu jako ošetřovatelka seniorky. Ani netuší, jak moc se jí tím změní život…

Kniha Bláznivá jízda kanadské autorky Christiny Myers, kterou vydalo nakladatelství Metafora v polovině prázdnin, se v originále jmenuje The List of Last Chances (Seznam posledních šancí/přání). Musím říct, že oba názvy, jak český, tak původní plně vystihují podstatu románu a dokonale naznačují, co má čtenář od titulu očekávat. Tedy zábavné líčení cesty, při níž protagonistky nejedou jen podle cestovního itineráře.

Hlavními hrdinkami románu jsou dvě ženy. Osmatřicetiletá  Ruthie, které se po rozchodu s přítelem zhroutil svět, a sedmdesátiletá Kay. Ruthie se už půl roku jen otupuje alkoholem a nevidí žádný světlý bod před sebou. Když jí kamarádka, u níž přechodně bydlí, ukáže inzerát, v němž se hledá společnice pro seniorku při cestě autem napříč Kanadou, není zprvu nadšená. Ale později zjistí, že je to možná její jediná šance, jak znovu nastartovat svůj život.

Kay však není žádná nemohoucí babička a má svou vlastní představu o cestě, kterou musí proti své vůli (na přání svého syna Davida) vykonat. A když po vyklizení a prodeji domu vyrazí na pouť, překvapí Ruth seznamem bláznivých přání, která si chce během cesty splnit. Z přísně naplánované trasy se tak stává dobrodružné putování plné odboček, zábavných úkolů a zážitků, které ve výsledku oběma ženám převrátí jejich životy naruby.

Musím říct, že jsem si román moc užila. Plně svou atmosférou zapadá do letního období cestování. Navíc jde o čistě ženský road trip, takže jsem si jej jako žena také náležitě procítila. Životní moudrost Kay, která se v žádném případě ještě necítí na odpis, se mísí s nejistotou a hledáním Ruthie, ženy zklamané a podvedené. Obě si navzájem mají co nabídnout a vytvoří tak během jízdy sehranou dvojku, která rozdává moudra na potkání:

„Jsme fakt pitomé. Jako my ženské. První polovinu života se snažíme napravit ty věci, o kterých si myslíme, že jsou na nás špatně, a druhou polovinu si přejeme, abychom bývaly věděly, že tenkrát na nás nic špatného nebylo. A pak nás začnou bolet boky, přibývat vrásky a začneme šedivět a najednou to, s čím jsme si tak dlouho dělaly starosti – malá prsa nebo velký nos –, připadá jako nic.“ (str. 137)

Bláznivá jízda vlastně nabízí ucelený pohled do ženské duše v průběhu let. Jinak věci vnímá mladší a jinak starší žena. To, k čemu jedna odvahu nemá, druhá zvládá s přehledem. Navzájem se doplňují a obohacují. Ukazují, že černo-bílý pohled na svět není možný, neb každá událost se dá interpretovat různě. A je jen na nás, co si vybereme, zda je podle nás sklenice do poloviny plná, či z poloviny prázdná, zda se rozhodneme odpustit a jít dál, nebo se nechat sžírat výčitkami.

Máte chuť se zamyslet nad věcmi, které vás potkaly, z jiného úhlu, ale psychologické příručky vás nudí, protože jsou odtržené od života? Pak uchopte do ruky zábavný román Bláznivá jízda a uvidíte, že možná právě on vám dá nový pohled na svět. A ač jde o knihu z pera ženy a vypráví o ženách, nemyslím si, že by byla přísně určena jen právě něžnému pohlaví. Možná i lecjaký muž by mohl uvítat sondu do světa dam, protože mu umožní lépe je pochopit.

„Nemusíš zůstat na vytyčené cestě, Ruthie. Možná je ta cesta dobrá pro jiné lidi. Možná je ta cesta pro tebe dokonce nudná a nezajímavá, protože trasa, kterou musíš jít ty, vede někudy úplně jinudy. Protože je to tvoje vlastní cesta touhy.“ (str. 232)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBláznivá jízda

Myers, Christina

Metafora, 2023

Napsat komentář