Anička, Prkvačka, Lekvačka a Piškuntálek

P1140724
S nástupem do školy čeká malé prvňáčky velká změna – naučí se číst. Už nebudou v knihách pouze listovat a prohlížet si obrázky. Konečně si budou sami moci přečíst o svých oblíbených hrdinech.

Aby se děti staly zapálenými čtenáři, je důležitý výběr prvních knih. Jednu takovou vydává nakladatelství Mladá fornta pod názvem Anička, žabičky a jejich přátelé autorky Lenky Koskové-Třískové.

Jak už název napovídá, hrdinkou knihy je Anička Kropáčková, blonďatá holčička, která bydlí s maminkou, tatínkem a malým bráškou Ondráškem ve městě, v domečku se zahradou. Při jedné hře najde v kůlně kouzelná dvířka, která oživují neživé bytosti. Díky nim získá Anička nové kamarády. Nejdříve obživnou žabičky, z jejích gumáčků Prkvačka a Lekvačka, také drak Piškuntálek z trička a víla z kapesníčku. V celkem deseti kratičkých kapitolách prožívá Anička se svými přáteli malá dobrodružství.

Anička, žabičky a drak najdou společně nový domov pro vílu, pomohou Piškuntálkovi při svlékání z kůže, připraví dárek pro babičku, vyléčí Prkvačku ze záhadné závistivé nemoci, opatří Lekvačce křídla, oslaví Aniččiny narozeniny, zbaví Aničku horečky a nakonec se musí všichni rozloučit. Léto končí a holčička se těší do školky.

Text obsahuje také různá ponaučení. Anička pracuje s maminkou v kuchyni a na zahrádce, je přece důležité rodičům pomáhat. Chce babičku potěšit hezkým dárkem, protože je pěkné dělat druhým radost. Pozná, jak špatná vlastnost je závist, která může být příčinou velkého trápení. Díky svým novým přátelům ví, jak důležití jsou kamarádi a jak pěkné je, když se může jeden na druhého spolehnout.

Jednotlivé kapitoly jsou bohatě ilustrovány pěknými kresbičkami, jejichž autorkou je Andrea Tachezy. Nejčastěji je na nich samozřejmě zobrazena Anička, její rodina a všichni noví kamarádi.  Kniha má také zdařilou grafickou úpravu, pěknou obálku a barevné provedení textu.

Kniha si svým jednoduchým textem, velkými písmeny a již zmiňovanými obrázky, jistě získá nejednoho malého čtenáře, neboposluchače.

Ukázka z knihy

Pomalu dozrávala jablka. Pod jabloní se tu a tam objevil suchý list. Rána byla studená a večery krátké. Jednou ráno přiběhla Anička do zahrady ještě s ranní rosou. V nových holinkách a v novém tričku. „Aničko, honem, přijdeme pozdě do školky,“ volala na Aničku maminka. „Hned přijdu! Jen se tu musím s někým rozloučit!“ odpověděla Anička a zpod trička vytáhla tajný balíček. Byly to žabičkové holinky zabalené do trička s drakem. Z obojího přes léto vyrostla. Opatrně vložila balíček do tajných dvířek v kůlně. „Kamarádi moji, děkuji vám za hezké léto! Bylo mi s vámi dobře! Jenže já teď budu každý den chodit do školky a za vámi už se nedostanu.“ Drak i žabičky se vykulili z trička. Spiklenecky na ni mrkli: „Neboj! My se o sebe postaráme! Poletíme za vílou! Užívej si školku!… Sbohem princezno!“ (str. 100)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAnička, žabičky a jejich přátelé

Kosková-Třísková, Lenka

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář