Stříbrný vítr, věčné mládí a naděje

Stribrny vitr_uvodni
Nakladatelství Leda přináší působivé nové vydání lyrického románu Fráni Šrámka. Stříbrný vítr zachycuje starosti spojené s dospíváním, první milostné zmatky i krásu mládí.

Stříbrný vítr je impresionistický román par excellence – zachycením nálady a atmosféry vyvolává ve čtenáři výrazný smyslový dojem. Šrámek užívá barvy jako malíř a tóny jako hudebník, aby čtenáři zprostředkoval niterný děj a intimní prožitky. Kolik je tady barevných a zvukových odstínů vyjadřujících nálady, citová hnutí! Je zde zachyceno ryzí mládí: jeho bolesti, touhy, sny a naděje – a také jeho neúnavná síla a pocit věčné nesmrtelnosti, a jeho ustrojení duše, otevřené s něžnou vnímavostí vůči všemu, co žije. Číst tyto stránky na prahu dospělosti přináší vytržení, jaké asi zažívá člověk, který právě opustil brány vězení. A číst je později znamená návrat do doby, kdy nám stříbrný vítr cuchal vlasy. Možná přitom znovu objevíme sami sebe. Nedopusťme, aby se nám ze srdce ztratila naděje! Náš stříbrný vítr možná časem slábne, ale ať nikdy neutichne! Vane ze vzdálených krajů, mámí nás a slibuje. Nastavme mu tvář, naslouchejme…

 

Stříbrný vítr

Autor: Fráňa Šrámek

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-855-6
Doporučená cena: 800 Kč

Knihu Stříbrný vítr vydalo nakladatelství Leda v EDICI DCCC.

 

Ukázka z knihy

Soudci Ratkinovi onemocněla manželka. Bez klobouku běžel sám přes městečko pro lékaře. Pak se jaksi zastyděl za toto své rozčilení a projevoval až překvapující klid. Jenom když někdo zaskočil na zeptanou, jak se daří nemocné, chopil se vždy za hlavu a stočil zoufale oči vzhůru. Byl tak trochu pozér, ten pan soudce Ratkin.
Malý Jeník seděl na schůdcích před domem a chvilkami zaplakal. Ráno jej pustili na chvilku k mamince do pokoje, ale nebyl hodný, vzbudil maminku pláčem. Proto tam nyní už nesměl. Seděl tu a sluníčko svítilo do jeho slz jako do duhových sklíček. Před schůdky byl v hlíně dolíček, hrávali tam fazole. Jeník hleděl v dolíček a plakal ještě více. Měl už obličej celý naběhlý a třásl se na všech údech; hlava mu klesala únavou, celé tělíčko se nahýbalo, jak dešťovými krůpějemi obtížená květina… (str. 5)

 

O autorovi

Fráňa Šrámek byl příslušník anarchistické generace, básník, prozaik a dramatik. Byl synem berního úředníka. Dětství prožil ve svém rodné Sobotce, kam se později vracel osobně i ve svých dílech. Po ukončení vojenské služby nastoupil na studia práv, která však nedokončil, a věnoval se publicistice a literatuře. V jeho prvotinách se objevují motivy erotické deziluze, nálady skepse a marnosti, napjatá citová atmosféra. Později se přiklání k elementárním životním hodnotám a projevům lidské přirozenosti. Jeho próza má rysy prózy psané básníkem, současně ale přijímá vliv naturalismu a expresionismu. Z poezie zmiňme např. Modrý a rudý, Splav, Rány a růže. Známé je také jeho drama Měsíc nad řekou.

Zdroj informací: Muzeum Fráni Šrámka

 

EDICE DCCC

Edice pro sběratele a milovníky krásných knih. Nakladatelství je vydává v omezeném počtu 800 výtisků a prodává je výhradně přes své internetové stránky. Cena jednoho titulu z edice pro neregistrované zákazníky je 800 Kč, pro registrované do klubu LEDA 600 Kč, při osobním odběru v pražské redakci 500 Kč. Nabízejí i výhodné předplatné, poloviční (15 knih) – resp. plné (všech 30 knih).

Zdroj informací a úvodního obrázku: nakladatelství LEDA


Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy.
Nakladatelství vydává také zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStříbrný vítr

Šrámek, Fráňa

Leda, 2023

Napsat komentář