Ženy – vlivné i neviditelné

Zeny-o-zenach
Dnešní tipy vám představí ženy, které nemusí být tolik vidět, přesto mnohé dokázaly! Nahlédněte do života mladé veterinářky a ochránkyně přírody, začtěte se do vyprávění o islandských ženách nebo sáhněte po autobiografii o současných ženách s autismem.

Chloe Buitingová je mladá veterinářka a ochránkyně přírody. Ve své knize Veterinářka v džungli vás provede svou cestou při léčbě a záchraně divokých zvířat všude možně po světě. Zároveň vám povypráví o různých zvířatech a o tom, jak se ke své práci dostala. Povypráví o svém dětství v rezervaci, o svých veterinárních studiích i o první linii v boji za záchranu nosorožců. Kniha vám z první ruky ukáže nemilou realitu, jak se lidstvo k zvířatům chová, a zároveň nabídne uklidňující vhled do života mladé ženy, která věci nechtěla nechat jen tak být.

Dobrodružství mladé ženy, jež léčí divoká zvířata ve všech koutech světa.
Víte, co dělat, když se na vás řítí rozzuřená samice nosorožce? Jak moc si je na rentgenu podobná lidská ruka s šimpanzí? A čeho se nejvíc bojí sloni?
Chloe Buitingová o tom může vyprávět, protože to všechno zažila na vlastní kůži. Jako dcera přírodovědců strávila v dětství pár let uprostřed rajské přírody v rezervaci na jednom z ostrovů v Tichomoří, a už tenkrát se kamarádila se vším živým, nač narazila. Péče a starost o volně žijící zvířata se jí stala osudem. Hned po dokončení veterinárních studií na Univerzitě v Melbourně zamířila do přední linie boje o záchranu nosorožců, jejichž populaci na jihu Afriky nemilosrdně decimovali pytláci. A to bylo teprve první z řady dalších dobrodružství. Její empatie pro zvířata, která se ve svém přirozeném prostředí dostanou do nesnází, je bezmezná a dovedla ji nejen na krásná místa, ale taky do situací, při kterých člověku vstávají vlasy hrůzou.
Léčení zvířat přímo v divočině si mnohdy žádá kreativní řešení, protože nikdy nevíte, jaké výzvy přinese další den. Vydejte se spolu s Chloe na fascinující cestu záchrany divokých zvířat, kterých po celé planetě stále drasticky ubývá a s nimiž nás toho pojí víc, než si myslíme.

Veterinářka v džungli

Autorka: Chloe Buitingová
Přeložila: Nela Knapová

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-4063-7
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Veterinářka v džungli vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

V dětství byli mými hrdiny ochránci přírody David Attenborough a Jane Goodallová. Právě Attenboroughovy televizní pořady a dokumenty o práci Goodallové ve mně povzbudily zájem o to, dívat se na přírodu v souvislostech. Když jsem zjistila, že vymírají celé živočišné druhy a biotopy po celém světě jsou v ohrožení, začala jsem přemýšlet, co bych mohla udělat, jak bych mohla pomoct. Chtěla jsem být jako ti vědci a výzkumníci, s nimiž jsem se setkala, chtěla jsem jako oni pomáhat rostlinám a živočichům a mnohem lépe rozumět tomu, jak přesně příroda funguje.
Proč se buřňáci vracejí každý rok domů přesně ve stejný čas? Jak to, že to vejce zůstane na větvi, ačkoliv přes ně dují tropické vichry?
Z Ostrova lorda Howa jsem roku 2003 odešla na australskou pevninu, kde jsem navštěvovala střední školu. Místo zvuku vlnobití a ptačího zpěvu jsem před usnutím slyšela za okny troubení aut a pokřik kolemjdoucích. Jak jsem uvykala životu ve městě, začala jsem ztrácet kontakt s kouzlem přírody. Přes všechen světelný smog jsem stěží viděla hvězdy, a tak jsem Jižní kříž, podle něhož jsem předtím dokázala odhadnout čas, na noční obloze hledat přestala.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Chloe Buitingová je mladá veterinářka a vášnivá ochránkyně (nejen) divoké přírody a všeho živého na naší planetě. Podobně jako její velký vzor David Attenborough dělá, co může (někdy i psí kusy), pro záchranu volně žijících zvířat a jejich přirozeného prostředí. Jako dobrovolnice i profesionální zvěrolékařka zavítala do nejrůznějších koutů světa a o tom, co její práce obnáší, pravidelně informuje na instagramovém účtu @jungle_doctor. Energie a nadšení, které vkládá do své práce, čiší i z její knihy, která sama působí jako lék na duši zvířete zvaného člověk.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Tajemství sprakkar z pera Elizy Reidové je knihou, která vám přiblíží Island tak, jak ho neznáte. Islandu se totiž daří bojovat s genderovými nerovnostmi, dochází zde k významným společenským pokrokům, dokonce si zde zvolili první prezidentku na světě. Jak se to zdejší společnosti povedlo? A co se od Islanďanů můžeme naučit? Autorka z pozice imigrantky představuje islandský postoj k ženám, dává jej do historických i současných souvislostí a odhaluje i prostor ke zlepšení. Začtěte se do poutavě napsané diskuze o rovnoprávnosti, společenských konvencích a islandské kultuře, jež nám může být v mnohém inspirací!

Proč je Island pro ženy nejlepším místem k životu?
Posledních dvanáct let se Island ve zprávě Světového ekonomického fóra o globální genderové nerov­nosti řadí vždy na první místo v se­znamu zemí, v nichž se úspěšně daří stírat nerovnosti mezi muži a ženami. Čemu vděčí ženy na Is­landu za tak pozitivní zkušenosti? Proč dosáhla zdejší společnost tak významných pokroků, od zvole­ní první prezidentky na světě až po schválení legislativy zaměřené specificky na vyrovnání podmínek v práci i soukromém životě? Jak se můžeme poučit z toho, na co už Is­lanďané přišli – že rovnocenná pozi­ce žen ve společnosti přináší výhody pro všechny?
Eliza Reidová zkoumá postoj vůči ženám v zemi, která se jí stala druhým domovem, a objevuje hlu­boce zakořeněný smysl pro spra­vedlnost, vliv současných i historic­kých vzorů, ale také oblasti, kde má Island stále prostor ke zlepšování. Její vlastní zkušenosti imigrantky z kanadského maloměsta, která svou současnou životní roli nikdy neočekávala, se čtivě prolínají s roz­hovory s desítkami sprakkar („mi­mořádných žen“). Autorka tak otví­rá poutavou diskuzi o tom, jaké to je žít jako žena v současné společ­nosti a jak konvence ovlivňují naši představu o rovnoprávnosti.
Tajemství sprakkar je působivý a výstižný portrét malé země, která však může být velkou inspirací. Skutečnost, že islandština má ve slovníku slovo sprakkar – pradávný výraz, který se překládá jako „mimořádné ženy“ –, vám toho o Islandu jako zemi hodně prozradí.

Tajemství sprakkar

Jak mimořádné ženy Islandu mění svět
Autorka: Eliza Reidová
Přeložila: Alena Švomová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-215-6
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Tajemství sprakkar vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

„Existuje však několik odvětví, ve kterých Island skutečně a bez diskuze vede. A ještě lépe, jsou to odvětví, na nichž skutečně záleží. Řadím se mezi příslušníky jednoho z nejšťastnějších národů na Zemi. Island stále stoupá v evropském žebříčku zemí přátelsky nakloněných LGBTQIA+ organizace Rainbow Europe. Je to nejmírumilovnější země na světě – nepochybně tomu nahrává i skutečnost, že nemá žádnou armádu.
V těchto a dalších ukazatelích obecných životních standardů my Islanďané neustále přátelsky soupeříme s ostatními severskými zeměmi. Všech pět zemí se například objevuje v první desít­ce seznamu nejšťastnějších států světa (Spojené státy, Velká Británie i Kanada v této první skupině chybí, ačkoli do první dvacítky se všechny vešly). I když má každá ze severských zemí vlastní typickou kulturu, historii a jazyk, sdílíme dost společných hodnot a vazeb, takže v mezinárodním dění mnohdy působíme jako jeden celek. Zejména Island často tvoří svoji legislativu na základě již existujících zákonů jiných severských států nebo Evropské unie. Pokud ale přijde řeč na sport, už se na to vůbec vsadit nedá. Jen málo věcí je pro Islanďana tak vzrušujících jako sledovat, jak některý z našich národních týmů v nějaké soutěži poráží Dánsko (které Islandu vládlo od 14. století až do roku 1944).

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Eliza Reidová (*1976) je novinářka, redaktorka a spoluzakladatelka každoroční akce s názvem Islandské sympozium spisovatelů. Eliza vyrůstala na rodinné farmě poblíž kanadské Ottawy a na Island se přestěhovala v roce 2003, pět let poté, co na večírku ve studentské loterii vyhrála rande s Gudnim Jóhannessonem, mužem, za kterého se později provdala. Když se její manžel v roce 2016 ujal úřadu islandského prezidenta, stala se Eliza první dámou. Ve své funkci aktivně podporuje genderovou rovnoprávnost, podnikání a inovace, turismus a udržitelnost a také islandské spisovatele a místní bohaté literární dědictví. Tajemství sprakkar je její první kniha.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Autismus. Ženy. Autistické ženy. Slova, která si možná málokdy spojíme dohromady. Autorka Clara Törnvallová ve své knize Autistky čtenářstvu věrně na základě vlastní zkušenosti popisuje, že žena s vysokofunkčním autismem se nemusí chovat a vypadat jako nerd z populárních seriálů. Předkládá komplexní obrázek o autismu, který nabourává zažité představy o tom, jak lidé (a především ženy) s autismem fungují. Své niterné vyprávění doplňuje o rozhovory s dalšími autistkami a zviditelňuje tak dosud marginalizovanou skupinu žen.

Autistické ženy jsou jako nepolapitelné stíny
Dospělá žena s vysokofunkčním autismem je pro nás prakticky neznámým fenoménem – pokud se objeví ve filmu či literatuře, pak pravděpodobně jako ženská verze mužského nerda se zájmem o počítačové hry, matematiku, Rubikovu kostku nebo vlakové jízdní řády. Švédská spisovatelka
Clara Törnvallová, jíž byl autismus diagnostikován ve dvaačtyřiceti letech, zjistila, že její prožívání a chápání se od běžných představ o autismu velmi liší. Proto vykresluje jiný obraz. Ve svém osobním vyprávění mísí prvky literatury faktu s rozhovory s autistkami a zpochybňuje náš pohled na normalitu a odchylky od ní. Zaměřuje se na skupinu žen, které byly ve společnosti dosud neviditelné.

Autistky

O ženách na spektru
Autorka: Clara Törnvallová
Přeložila: Petra Hesová

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-275-1384-0
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Autistky vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Jestli ráda informace o kategoriích věcí, například o značkách aut a různých druzích vlaků? Ne. Proč pořád dokola omílají dopravní prostředky?
Baví mě společenské události a setkávání s novými lidmi? Došlo mi, že se ode mě očekává příklon k záporné odpovědi. Jenže mně to přece připadá celkem zábavné. Samozřejmě mě to stojí hrozně sil, mezi mnou a okolím při tom často vznikají nedorozumění a musím si posléze dopřát dlouhý odpočinek, ale úplný samotář jsem nikdy nebyla. Odjakživa mám přátele.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Clara Törnvallová (*1976) je kulturní redaktorka a producentka švédské rozhlasové stanice P2. Pravidelně přispívá do deníků Aftonbladet a Svenska Dagbladet. Její knižní debut Autistky. O ženách na spektru (2021) se prodal do více než deseti zemí.

Zdroj informací: nakladatelství Host


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVeterinářka v džungli

Buitingová, Chloe

Argo, 2023

zobrazit info o knizeTajemství sprakkar
Jak mimořádné ženy Islandu mění svět

Reidová, Eliza

Jota, 2023

zobrazit info o knizeAutistky
O ženách na spektru

Törnvallová, Clara

Host, 2023

Napsat komentář