Dvojjazyčná filozofie pro všechny

Zarathustra uvodni(1)
Klasické dílo filozofie, o kterém slyšel už snad každý z nás, vám dnes představíme v netradiční, dvojjazyčné formě. Navíc v češtině jde o nový, modernizovaný překlad. Pokud fandíte filolozofii, jistě takovou inovaci oceníte.

Hlavní básnicko-filozofické dílo originálního německého filozofa (1844–1900). Formou aforismů, legend a mýtů formuluje základní teze své filozofie. Nietzsche zde rozpoutává celý ohňostroj rétorického a poetického umění. Dává jasně najevo, že člověk není cílem sám o sobě, ale že jeho posláním je „překročit sám sebe“.

Nový, moderní překlad klasiky filosofie i filozofie v bilingvním vydání.

Zarathustra promluvil I. / Also sprach Zarathustra

Autor: Friedrich Nietzsche
Přeložila: Ráchel Vránová

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 114×200 mm
ISBN: 978-80-7645-385-2
Doporučená cena: 268 Kč

Knihu Zarathustra promluvil / Also sprach Zarathustra vydalo nakladatelství Dauphin.

Ukázka z knihy

Zarathustrova předmluva
1.
Když bylo Zarathustrovi třicet let, opustil svůj domov na břehu jezera a odešel do hor. V horách žil deset let o samotě, dlouze přemýšlel, a po celou dobu nepocítil únavu ani nudu. Časem se ale jeho srdce změnilo, — a jednoho dne vstal za ranních červánků, postavil se tváří ke slunci a takto k němu promluvil:
„Slunce, ty mocná hvězdo! Z čeho by ses těšilo, kdybys nemělo komu svítit! Deset let jsi vycházelo před mojí jeskyní: beze mne, mého orla a mého hada by tě tvé světlo brzy omrzelo. Ale my jsme tě každé ráno očekávali, odebírali jsme ti, čeho jsi mělo příliš, a žehnali jsme ti za to.“

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Friedrich Nietzsche se narodil se 15. října 1844 a zemřel 25. srpna 1900. Za svého života vytvořil rozsáhlé, ale především hluboké a inspirativní dílo. Jednou z nejvýraznějších myšlenek, kterými se Nietzsche zapsal mezi duševní velikány lidstva, je teorie věčného návratu stejného. Vědomě se zde vypořádává s teologicky determinovanými teoriemi o stvoření a neměnnosti světa. Odmítnutím stacionárního vesmíru dokonce překonal i samotného Einsteina, inspirací mu naopak byl cyklický čas řeckých mýtů. Kniha Tak pravil Zarathustra se dočkala již mnoha vydání, včetně zpracování ve formě audioknihy. Znát můžete ale i jeho jiná filosoficky zaměřená díla, jako například Filosofie v tragickém období Řeků, Zrození tragédie, Filosofie Friedricha Nietzscheho, Rané texty o hudbě a řeči nebo Lidské, příliš lidské I. a Lidské, příliš lidské II.

Zdroj informací: Český rozhlas


2_1_dauphinDauphin je nakladatelstvím kvalitní literatury. V jeho nabídce je próza, poezie, filozofie, komerční literatura, studie, ethno, surrealismus. Dauphin ve francouzštině, jazyce básníků, znamená delfín či mladý následník trůnu. Knihy, které byly následníkovi předkládány, byly označeny latinským nápisem ad usum delphini – určeno dauphinu. V antické mytologii pak delfín převážel vyvolené na Ostrov Blaženosti. Dauphin coby nakladatelství na tyto tradice navazuje – i kvalitní četbou je možno ostrovů Blaženosti dosíci.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZarathustra promluvil / Also sprach Zarathustra

Nietzsche, Friedrich

Dauphin, 2023

Napsat komentář