Zarathustra jako mluvené slovo

Tak pravil Zarathustra
Friedrich Nietzsche vzbudil svými myšlenkami o smrti Boha a nadčlověkovi ve své době pohoršení. Zpracoval je do formy filosofické básně, o český překlad se postaral Otokar Fischer a vy se nyní můžete zaposlouchat do audioknihy.

Výběr z proslulého díla slavného německého myslitele nyní jako audiokniha v režii známé rozhlasové režisérky Hany Kofránkové.

Tak pravil Zarathustra (audiokniha)

Filosofická báseň
Autor: Friedrich Nietzsche
Přeložil: Otokar Fischer
Interpret: Jaromír Meduna

Vazba: CD
ISBN: 8594015312798
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Tak pravil Zarathustra vydalo nakladatelství Vyšehrad.

O autorovi

Friedrich Nietzsche byl německý filosof, klasický filolog, básník a skladatel. Jeho poezie a hudební kompozice byly zastíněny jeho pozdějšími filosofickými spisy. Jako vynikající student se už ve 25 letech stal profesorem klasické filologie na univerzitě v Basileji, kterou ale musel později ze zdravotních důvodů opustit. Následujících 10 let strávil na cestách po Evropě, kde napsal většinu svých velkých děl. V lednu 1889 v Turíně se nervově zhroutil a zbytek života strávil v polovědomém stavu jako duševně nemocný (progresivní paralýza). Nietzsche byl ovlivněn „mladohegeliány“ (Ludwig Feuerbach, Bruno Bauer aj.), řeckou filosofií a dílem Arthura Schopenhauera a Richarda Wagnera, s nimiž se ale později rozešel. Sepsal řadu filosofických děl, která měla velký vliv na myšlení 20. století. Jeho hlavním tématem byla ostrá kritika evropského myšlení, zejména platónské tradice a křesťanské morálky, jimž Nietzsche vytýkal, že se staví proti síle tvořivého života a nakonec vedou k nihilismu. Jeho často aforisticky pojednávaná témata „smrti Boha“, „vůle k moci“ a „nadčlověka“ jsou dodnes předmětem diskuze. Mezi další významná díla patří např. Zrození tragédie či Filosofie v tragickém období Řeků.

Zdroj informací: kosmas.cz


Nakladatelství Vyšehrad od založení v roce 1934 sídlilo na Karlově náměstí v Praze 2. Dnes má své sídlo na Žižkově, poblíž nepřehlédnutelného televizního vysílače a kostela sv. Prokopa. Se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabízet kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTak pravil Zarathustra (audiokniha)
Filosofická báseň

Nietzsche, Friedrich

Vyšehrad, 2018

Napsat komentář