Nenechte si ujít v týdnu od 31. července do 6. srpna 2023

nenechte_si_ujit
Srpen je tu a s ním i další várka literárních akcí. Využijte poslední možnost vydat se na některé z autorských čtení českých a norských autorů do Brna či Ostravy. A těšit se můžete i na letní čtení v táborské botanické zahradě.

V pondělí 31. července se v Brně představí písničkář, hudebník a spisovatel Stein Torleif Bjella. Debutoval oceňovanou básnickou sbírkou Jordsjukantologien. Narodil se v horské vesnici Al, v kraji, kde se odehrává jeho autobiografická próza Rybářská chata (2021, česky 2023). Kniha získala Cenu za literaturu psanou variantou norštiny nynorsk 2021. Autorské čtení začíná v 19.00 v brněnském Divadle Husa na provázku.

Ve stejný den, tedy v pondělí 31. července, si v Brně nenechte ujít Literární suroviny – večer doposud nepublikovaných textů. Každé knize předchází rukopis – nevydané a veřejně nečtené texty. Rukopisy tak můžeme vnímat jako suroviny budoucího díla. Předčítat přijdou Kateřina Koutníková, Petr Čichoň, Petr Hruška, Robert Fajkus, Ivan Petlán, Jan Vrak, Vít Slíva, Marek Toman, Norbert Holub, Janusz Klimsza, v rubrice Z POZŮSTALOSTÍ představí básník Pavel Petr rukopisy Jiřího Kuběny a Jiřího Veselského. Začátek je rovněž v 19.00 v brněnském Divadle Husa na provázku.

Přesuneme se do Ostravy, kde bude v pondělí 31. července ze své tvorby číst norská autorka Nina Lykkeová. Do češtiny byla přeložena její kniha V posledním tažení, která se stala norským bestsellerem a autorce vynesla Bragovu cenu, nejvýznamnější literární ocenění Norska. Jde o román z lékařského prostředí, jehož hlavní postava Elin už víc než 20 let pracuje jako praktická lékařka a stejně dlouho je vdaná za Axela. Jenže před ním existoval jistý Bjørn, který se zničehonic vynořil na facebooku a který obrátí Elinin život vzhůru nohama. Buďte v Klubu Brno v 19.00.

I v Ostravě se představí již zmíněný norský spisovatel Stein Torleif Bjella: ostravské autorské čtení se koná v úterý 1. srpna v Klubu Brno od 19.00. Pokud máte Ostravu blíže než Brno, určitě si ho nenechte ujít!

V úterý 1. srpna dorazí do Ostravy na závěr Měsíce autorského čtení několik brněnských literátů. Těšit se můžete třeba na Kateřinu Koutníkovou, Filipa Klegu, Petra Hrušku, Petra Čichoně, Víta Slívu, Annu Mrozinskou či Pavla Šuhájka. Chcete-li se seznámit s jejich tvorbou, přijďte do Klubu Brno v 19.00.

Městská knihovna Tábor si na středu 2. srpna připravila zajímavou akci pro děti: letní čtení v botanické zahradě! Děti čeká objevování zákoutí botanické zahrady a u toho budou moci naslouchat i zajímavému příběhu, který se váže k tematice přírody, rostlin a živočichů v zahradě. Z knihy Mokrozem, Suchozem: Dva velké příběhy z jednoho světa od Michaela Englera bude číst Zdeňka Jankovská. Sraz je v 15.30 v botanické zahradě (přírodní zahrada za voliérami, vchod z Jiráskovy ulice). V případě deštivého počasí je sraz v knihovně.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář