Krátké texty pro chvíle odpočinku

povidky uvodni
Nejenom na dovolené můžete uvítat knihy, které jsou plné krátkých, oddechových textů. Někdy humorných, někdy spíše meditačních a pro zamyšlení. Ať už sáhnete po kterékoliv z nich, určitě se nebudete nudit.

Na úvod jsme dnes vybrali knihu s kapkou filozofie. Zajímá vás, co se děje ve vaší mysli, když se zrovna radujete? Přesně na to hledá odpovědi německá novinářka a spisovatelka. Zjistit to společně s ní můžete i vy.

Je horký letní den. Nořím se pomalu do vody. Příjemný chlad prostoupí mé tělo a já vnímám pouze vůni řas a lesního rybníka. Jen několik temp a ztrácím pojem o čase. Připadám si najednou tak lehká. Obracím se naznak a nechám se nést. Pozoruji blankytné nebe a vrcholky stromů kolébající se v lehkém vánku, který roznáší po břehu zvuky léta. Veselé dovádění dětí, rytmickou hudbu bavících se teenagerů, šplouchání vody. Lenivě zamžourám směrem ke břehu, který je posetý slunečníky a osuškami. Lidé nechali své starosti před branami přírody a nyní si užívají slastné nicnedělání.“ Čím déle jsem o radosti přemýšlela, tím více jsem toužila ji prozkoumat. Zmapovat ji jako neznámou krajinu. Co se odehrává v mozku, když se radujeme? Jak na tyto procesy reaguje naše tělo? Jak se radost proměňuje v průběhu života? Co je to za pocit, co jej vyvolává a jak jej lidé oslavují v různých kulturách? Tato kniha je výpravou do neodolatelné země. Země radosti.

Radost

O objevování lehkosti
Autorka: Angela Köckritzová
Přeložila: Magdalena Havlová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7670-114-4
Doporučená cena: 295 Kč

Knihu Radost vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Kdykoli můžete nanejvýš zaneprázdněni šustit novinami, freneticky cosi psát do mobilu či zamyšleně hledět z okna, abyste signalizovali svoji neochotu si povídat. Nikdo nemá povinnost se sbližovat a rozhovor probíhá přesně tak dlouho, jak má: dokud všechny zúčastněné baví. A pokud nám někdo skutečně jde na nervy, tak si prostě přesedneme do jiného kupé. A právě v této svobodě tkví půvab vlakové konverzace. Je to chvála náhody, která nás svedla dohromady s dosud neznámými lidmi.

Prolistujte si kompletní ukázku.

O autorce

Angela Köckritzová, narozená v Mnichově, studovala politologii, sinologii a dějiny umění v Berlíně, Mnichově a na Tchaj-wanu. Nejprve pracovala jako novinářka pro Süddeutsche Zeitung, poté pro Zeit. Od roku 2011 byla čtyři roky korespondentkou těchto novin v Číně, později dva a půl roku africkou korespondentkou v senegalském Dakaru. Roku 2015 vyšla její první kniha Mrakochodci. Příběhy o životě v Číně. Za svoji novinářskou práci byla několikrát oceněna. Dnes žije se svou rodinou v Berlíně jako autorka ve svobodném povolání.

Zdroj informací: Kazda

————————————————

Čím jiným oslavit jubileum Českého rozhlasu než tematicky laděnou literaturou. Jitka Štichauerová, která za práci v rozhlase byla také oceněna, vám představí mnoho rozhlasových osobností v povídkách a rozhovorech.

Století Českého rozhlasu v rozhovorech a vzpomínkách rozhlasáků Rozhlasová historie i současnost. Sílu hlasu si uvědomovali zakladatelé vysílání už před sto lety. Jak ji vnímají sami rozhlasáci teď? Příběhy a vyprávění lidí, kterým je mikrofon pomocníkem a rozhlasová budova druhým domovem. Přátelství, zážitky, zajímavá setkání. Pohled kamer do studií nedokáže přenést skutečnou atmosféru vysílání. Nahlédnout do zákulisí rozhlasu z druhé strany dává knížka vzpomínek a rozhovorů s lidmi, kteří k vysílání patří, i když některá jména v titulcích pořadů možná budete hledat marně. Jitka Štichauerová (*1952) se narodila a žije v Praze. Do Československého rozhlasu nastoupila jako odborná referentka v oblasti pracovního práva. Po sametové revoluci se stala potupně produkční, redaktorkou i režisérkou. V roce 2017 jí byla udělena Cena generálního ředitele Českého rozhlasu za práci ve zpravodajském newsroomu. V poslední době se více věnuje psaní článků doplněných zvukovým záznamem pro webové stránky české redakce Radio Prague International, převážně z oblasti kultury.

Na slyšenou

Autorka: Jitka Štichauerová
Ilustroval: Václav Hradecký

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-264-4716-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Na slyšenou vydalo nakladatelství CPress.

Ukázka z knihy

Tehdy jsem natočila krátkou reportáž a pomáhala Mirkovi, jako bývalému kolegovi z rozhlasu, připravit program setkání astronauta s veřejností. Mirek Konvalina byl tehdy ředitelem centra. Přálo nám počasí, na zahradu, kde se setkání konalo, přišlo obrovské množství lidí. Plno zvaných hostů, ale vešli se i další zájemci, kteří v té době na pořady do Amerického centra pravidelně chodili. Hudebním zpestřením byly písně laděné Radkem Tomáškem a Tomášem Karmazínem do stylu americké country.

Můžete si stáhnout celou ukázku.

O autorce

Jitka Štichauerová (*1952) se narodila a žije v Praze. Do Československého rozhlasu nastoupila jako odborná referentka v oblasti pracovního práva.  Po sametové revoluci se stala postupně produkční, redaktorkou i režisérkou.  V roce 2017 jí byla udělena Cena generálního ředitele Českého rozhlasu za práci ve zpravodajském newsroomu. Věnuje se psaní článků doplněných zvukovým záznamem pro webové stránky české redakce Radio Prague International, převážně z oblasti kultury.

Zdroj informací: CPress

————————————————

Jeremy Clarkson jistě českým čtenářům není neznámý. V jeho další knize se opět můžete pobavit u sloupků, kde líčí své farmářské příhody.

Pokračování vybraných sloupků slavného moderátora a novináře o jeho farmářských eskapádách, úspěších i prohrách. Dozvíme se, jak se nahánějí toulavé krávy, jak se dá nabourat traktor značky Lamborghini nebo jak si nepřestavět bývalý ovčinec na restauraci podávající jídla z místní zemědělské produkce. Úřední šiml řehtá i v Anglii a Jeremy si na to stěžuje se svým nezaměnitelným humorem. Brexit je dávno realitou a Jeremy to glosuje s hořkou ironií – má zkušenost podnikatele, kterého nesmyslné vystoupení Velké Británie z Evropské unie silně poškodilo a připravilo o
Bestseller č. 1 listu Sunday Times.

„Jestli se chcete smát, přečtěte si Než se vrátí krávy.“

– Spectator

Jeremyho farma nejen zvířat – Než se vrátí krávy

Autor: Jeremy Clarkson
Přeložil: Martin Urban

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4102-3
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Jeremyho farma nejen zvířat – Než se vrátí krávy vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Takže vyrazili do hobby marketu, kde nakoupili řezivo na verandu, řezivo na nový plot a další řezivo na přístavek. A tohle se neomezilo jen na Británii. Dělo se to všude. Proto nyní panuje obrovská poptávka po tom, co brouk ještě nesežral, a aby toho nebylo málo, nedostává se pilař ských závodů. Po minulé recesi v roce 2008 se spoustě prodejen řeziva podlomila kolena a musely provoz zavřít. Takže když teď někde porazíte strom, je jenom málo míst, kde byste z něj mohli nechat udělat prkna. Covid taky způsobil chaos v dodávkách. I když objevíte ještě nesežraný strom a pilu, která ještě nezavřela, budete se muset hodně snažit se sháněním firmy, která by tam mohla kmen dopravit.

K dispozici je kompletní ukázka.

O autorovi

Jeremy Clarkson se narodil roku 1960 v Doncasteru v hrabství Yorkshire do rodiny učitelky a obchodního cestujícího. Jako středoškolský student byl vyloučen ze soukromé školy v Reptonu za požívání alkoholu, kouření a nevhodné chování. Jeho prvním zaměstnáním bylo prodávat pro otcovu firmu plyšové figurky medvídka Paddingtona. Poté začal psát pro různé anglické listy, nejdříve lokální a pak i celostátní. Časem se vyprofiloval jako odborník na automobily. Začal psát pro prestižní časopis Top Gear a od roku 1988 se stal světoznámým moderátorem stejnojmenném pořadu televize BBC, kde do roku 2015. Později začal s Amazonem spolupracovat na show The Grand Tour. Žije na své farmě Diddly Squat a postupně se stává farmářem. Čeští čtenáři mohou znát některé předchozí knihy: Jeremyho farma nejen zvířat, Svět podle Clarksona, Ďábelská jízda, Zapomeň na brzdy, Vím, že máš duši nebo Na plný plyn.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Dnešní výběr uzavírá nestárnoucí klasika od Karla Čapka, kde najdete krátké anekdoty plné nadsázky, ironie až absurdity.

Čapkovy drobné prózy, v nichž nechává promlouvat i překvapivé mluvčí, jako jsou výkal, pařez, štěnice nebo moucha, zesměšňují nabubřelou vážnost mnoha našich výroků. Drobné anekdoty, z nichž vykukuje osten absurdity, vyjadřují autorovy obavy před odlidštěním života, před ztrátou upřímného zájmu o druhé lidi. Čapek ironizuje snahu moci podřídit společnost mechanizovanému řádu a vyzdvihuje jednotlivce, jenž se dokáže v komplikovaném světě samostatně rozhodovat. I zde obdivujeme autorovo jazykové mistrovství, třeba výrazový ohňostroj ve Vynálezci, do nějž Čapek stvořil na čtyřicet nových, neexistujících slov, jež přitom vnímáme jako známá, třebaže jde o autorovy novotvary. V současné době, pro kterou je znovu příznačná propast mezi úlisnými slovy a hrozivými činy, oceníme důsledné mravní vyznění Čapkových próz. Jednotlivec nemůže být zbaven odpovědnosti za společenské zlo, a to ani svým strachem. Postoj lidských ovcí je ironizován: „Ať mě zabijí, jen když mě vedou.“ A jinde: „Tolik nenávisti, pane bože! Co se to jenom s lidmi stalo! Asi se přes noc všechno změnilo. … Pan Varga si tesklivě připomněl své vdovství. Kdyby nebožka žena byla živa – ta by se snad nezměnila?“

Bajky a podpovídky

Autor: Karel Čapek

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7335-854-9

Knihu Bajky a podpovídky vydalo nakladatelství Leda.

O autorovi

Karel Čapek (1890–1938) si už na počátku své literární tvorby vydobyl světové uznání. Karel byl suverénní vypravěč příběhů, ale i znalec lidské povahy. Jedinec byl pro něj součástí vyššího celku, člověkem vřazeným do společnosti. Na srdci ležel Karlu Čapkovi osud světa a zejména našeho národa uprostřed Evropy. Tomu věnoval i podstatnou část své publicistiky. Byl prozaik, dramatik, publicista, ale zejména svými překlady dokázal, že je i básník. Byl ovšem i dobrý kreslíř a fotograf. Byl člověk se širokým rozhledem, hlubokými vědomostmi, ale i citem k člověku a jeho problémům. Nakladatelství Leda vydalo již několik Čapkových děl v novém vydání: Válka s mloky, Cesta na sever, Obrázky z domova, Obyčejný život, Anglické listy, Krakatit, Továrna na Absolutno a další. Čapkovy knihy vydávají opakovaně i další nakladatelství. Čapkovy knihy vydávají pravidelně také jiná vydavatelství. Přečíst si můžete také autorův medailon.

Zdroj informací: karelcapek.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRadost
O objevování lehkosti

Köckritzová, Angela

Kazda, 2023

zobrazit info o knizeNa slyšenou
Příběhy rozhlasového století

Štichauerová, Jitka

CPress, 2023

zobrazit info o knizeJeremyho farma nejen zvířat – Než se vrátí krávy

Clarkson, Jeremy

Argo, 2023

zobrazit info o knizeBajky a podpovídky

Čapek, Karel

Leda, 2023

Napsat komentář