Česká tvorba pro milovníky fantasy a sci-fi

Sci-fi
V dnešních tipech vám představíme román na motivy řecké mytologie a války bohů nebo bojovou krvavou novinku o tom, že i v mizerných časech se může zrodit osudové přátelství či láska. Nesmíme opomenout ani pokračování akční sci-fi série plné nových technologií.

Theomachia: Válka bohů je mytologický román z pera autora Petra Jaroňka, který vás zavede do Řecka 12. století před naším letopočtem. Starověcí bohové se zlobí, schyluje se k jednomu z nejmohutnějších tažení, Athéna a Arés se připravují na boj a jedno je tak jisté – blíží se Theomachiaválka bohů. A jakou roli v tomto celém konfliktu bude hrát princ Doros? Tato kniha nadchne (nejen) ty, kteří v dospívání propadli řecké mytologii i jejím novodobým převyprávěním!

V mytologickém románu Theomachia: Válka bohů vás autor vezme na pouť osudovou válkou zbrázděným světem mykénského Řecka ve 12. století před naším letopočtem.
Když se bohové sváří, Úranova nebeská klenba zrudne krví a země praská ve švech. Na pobřeží Kárie se shromažďují lodě, chystá se největší tažení od dob trojské války. Athéna se připravuje na otevřený konflikt s Areem a v útrobách sopky Aitné roste děsivý tvor zrozený ze zášti a bolesti. Bohyně však z dění cítí i otisk někoho jiného, než je Arés. Někoho mnohem nebezpečnějšího. A je jí jasné, že se blíží skutečná válka bohů – Theomachia.
Princ Doros z odlehlé Thesprotie zatím čeká na návrat otce a krále. Netuší, k čemu se schyluje a jakou roli sehraje v božské partii. Je mu ale jasné, že časy bezstarostného mládí pro něj skončily…

Theomachia

Válka bohů
Autor: Petr Jaroněk

Počet stran: 528
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-278-0118-3
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Theomachia vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

Když Doros bojoval pěšmo v husté řeži, objížděla kolem a snažila se mu být nablízku. Jednou, ještě u Daulis, ji zasáhl šíp do zad, ale svezl se po jejím krunýři. Polekala se. Myslela, že jí rána zajela do ledvin. Tehdy děkovala svému manželovi, že ji před tažením přinutil, navzdory jejím námitkám, odhodit lehkou lněnou zbroj a nechal jí vyrobit pevný krunýř z bronzu včetně přilby. Zprvu jí zbroj připadala těžká, všude ji tlačila, táhla a omezovala, ale brzy přivykla a už ji ani nenapadlo, že by vyrazila do boje bez ní. Cítila by se křehce jako džbán s tenkými stěnami, do kterého stačí jen drobet ťuknout a… Doros ji položil ruku na rameno. Uvědomila si, že by měla prásknout do koní. Všude kolem nich proudili vojáci, ostatní králové už vyjeli.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Petr Jaroněk je textař a copywriter na volné noze ze Zlína. Skalní fanoušek seriálu Červený trpaslík, milovník historie, filozofie a tradiční lukostřelby. Psaní se věnuje od útlého věku a taky více než deset let profesního života. Krátce ale prošel i povoláním kuchaře, číšníka nebo knihkupce. Již v jeho knižní prvotině Ospalá slovanská díra se prolíná reálný historický svět s magickým a mytologickým. Na téže vlně pokračoval i v knize Běsi z temného hvozdu.

————————————————

Miroslav Žamboch přichází s novinkou Bakly – Bez slitování. Baklyho se všichni bojí, dokonce i on sám. Nemá lidi příliš v lásce, zato zalíbení našel v kořalce. Své dluhy řeší špinavými kšefty, protože potřebuje hodně peněz v krátkém čase. Jeho nová zakázka však bude asi větší oříšek, než se zdálo. Do cesty se mu přemotávají další a další lidé, nepřátel přibývá, spoustu lidí umírá, realita a svět se proměňují. Bakly tak nemá slitování s nikým a ničím. Ovšem i uprostřed krvavého utrpení dokáže vzniknout přátelství i láska, pro něž stojí za to žít. Anebo naopak?

Bakly… postrach gladiátorů a všech bojovníků bez rozdílu. Sám sobě je noční můrou. Lidi dělí na ty, co mu stojí v cestě, a ty ostatní. Tvrdí, že jen to nejhorší je pro něj dost dobré. Jeho nejlepším přítelem je láhev mizerné kořalky. Nebo raději dvě.
Krvavé dluhy minulosti splácí penězi, potřebuje jich hodně a nejlépe hned, proto se nechává najímat na ty nejšpinavější práce. Nová zakázka kupodivu vypadá jednodušeji než spousta předešlých, ale zdání samozřejmě klame.
Šachová partie je složitější, než se zpočátku jeví. Nehrají jen dva hráči, protivníků přibývá, svět se přibližuje zlomu, realita se mění, lidé umírají.
Bakly se probíjí krvavou skrumáží a nemá slitování s nikým, ani sám se sebou. Uprostřed intrik, zabíjení a utrpení se však rodí přátelství i lásky, pro které stojí za to žít… a umírat.

Bakly – Bez slitování

Autor: Miroslav Žamboch

Počet stran: 376
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7684-112-3
Doporučená cena: 439 Kč

Knihu Bakly – Bez slitování vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

„Vyleje si zlost na mně. Budu bita, hodně bita. Možná mě i zmrzačí,“ řekla štětka.
„Musí všem dokázat, že na svou práci stačí,“ souhlasil jsem. Byl jsem opilý. Hodně opilý a jako vždy v takovém stavu jsem se cítil v pohodě. Nic se mě nedotýkalo, všechno mi bylo ukradené.
„Možná mě umlátí k smrti,“ pokračovala v úvahách a těsně pod povrchem jejího zdánlivě klidného hlasu klokotal strach. Každý se něčeho bojí, mě nevyjímaje.
Pokrčil jsem rameny a napil se přímo z láhve.
„To by mu zlepšilo reputaci,“ přitakal jsem.
„Vám je to jedno,“ konstatovala a najednou ještě víc připo­mínala ptáka, co už neumí létat.
„Netýká se mě to,“ potvrdil jsem.
Propíchla mě těma svýma smutnýma a náhle nelidsky pro­nikavýma očima a přikývla.
„Budete žít tak dlouho, dokud se budete starat jen sám o sebe.“

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Miroslav Žamboch je český spisovatel. Vystudoval Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze. Již jeho první publikovaná povídka sklidila u čtenářů velký ohlas. Kromě psaní se Miroslav Žamboch věnuje hodně judu, kulturistice a zvláště pak extrémním sportům. K jeho zájmům patří také vojenská technika a chladné zbraně. Píše fantasy a sci-fi.

Zdroj informací: knihkupectví Kosmas

————————————————

Spálená země – Kniha druhá je pokračováním sci-fi série Jakuby Hozy, ve které krev teče proudem. Postava Strašáka už totiž zjistila, že lidé jsou mnohem horší než přerostlý hmyz, neboť se blíží válka. Přidá se tak k dobyvatelům tajemné ztracené Oblasti 52, což je pro každého obyvatele Pustiny jakási technologická oáza. Jeho cestu mu však zkříží náboženští fanatici, obrovští plazi, spousta obohaceného uranu nebo kybernetičtí mutanti. Zvládne tak Strašák svou misi? To se už brzy dozvíte v této akcí, krví a boji nabité knize!

NĚKDO JE DOBREJ LEDA TAK DO TLAČENKY…
Strašák už stačil zjistit, že v Pustině bude obří hmyz jeho nejmenší problém. Lidé jsou totiž mnohem horší. Všechny noční můry z minulosti se vrátily, a ještě přibylo pár nových. Třeba blížící se válka.
Všechny mocenské skupiny se soustřeďují na jedinou věc: nalezení místa, které Strašák považoval přinejlepším za pohádku a přinejhorším za nejapný žert. Nezbývá mu tedy nic jiného než se přidat k dobyvatelům ztracené Oblasti 52, legendárního skladiště technologií, které je pro každou frakci v Pustině svatým grálem.
V cestě mu bude stát mnohé a mnozí. Třeba kybernetičtí mutanti, náboženští fanatici, přerostlí plazi a nezanedbatelné množství obohaceného uranu. I tentokrát se zkrátka věci předtím, než se zlepší, pořádně zhorší.
Krev poteče proudem a chudák Smrťák bude muset kmitat.

Spálená země – Kniha druhá

Autor: Jakub Hoza

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 145×204 mm
ISBN: 978-80-7588-462-6
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Spálená země – Kniha druhá vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Sotva dohrál svižný trash metal, ze kterého se Buldovi zježily všechny chlupy, ozval se známý hlas.
„Rádio Pustina a dýdžej Džejtý je opět v éteru. Konečně máme nové vysílací studio, u kterého nehrozí, že nám sem vpadne zasraný komando nějakýho zmrda, kterýmu se nelíbí, co vysíláme.
A když už jsme u toho, nějakej borec sejmul tu svini Kmotřičku. V Ústí se to snažili ututlat, ale jak se říká, gigaškvor je venku z pytle. Takže v Ústí teď budou mít dost práce s bojem o moc a nebudou mít čas obtěžovat ostatní. Hurá!
A ty, chlape, cos to zmáknul, nevím, jestli mě slyšíš, brácho, ale jestli jo, tak mně zavolej na frekvenci pro přání 22,45 FM. A zatím je to v pohybu, lidi. Něco mi říká, že tohle je jenom začátek. Chystá se něco většího. Pořádně se držte, protože tohle bude jízda.
No a teď tady máme písničku na přání od našeho starýho známýho Mrtváka, díky kterýmu vám můžu hrát všechny tyhle songy. Tvrdí, že by se našemu spasiteli mohl líbit song Tear od BTS. Jó, tak si dáme pořádnej rap. Takovej už dneska neuslyšíte. Tohle je pro tebe, kámo.“

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

Jakub Hoza se narodil roku 1978 v Benešově. Přestože si dlouho myslel, že by mu slušel klobouk a bič, vystudoval nakonec obor „Elektronické počítačové systémy“ a nyní pracuje v IT oddělení jedné nejmenované zdravotní pojišťovny.
Píše především „deviantní“ dark fantasy a „splatterpunkové“ akční sci-fi. Dosud publikoval šest knih (Theatre Macabre, Okovy osudu, Projít ohněm, Do pekla a zpět, Jako sama smrt a Spálená země) a občas přispěje povídkou do časopisu Pevnost.
Hoza se více než třicet let zabývá teoretickým i praktickým studiem boje zblízka, především chladnými zbraněmi. Některé stěny jeho pražského bytu jsou ověšeny ocelí tak, že vypadají jako hradní zbrojnice. Kromě toho se věnuje především rodině a psaní. Občas si znovu s chutí přečte něco od svých oblíbených autorů Sapkowského, Kulhánka a Pratchetta.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTheomachia
Válka bohů

Jaroněk, Petr

Epocha, 2023

zobrazit info o knizeBakly – Bez slitování

Žamboch, Miroslav

Triton, 2023

zobrazit info o knizeSpálená země – Kniha druhá

Hoza, Jakub

Mystery Press, 2023

Napsat komentář