Zahrajte si o střípek maďarské historie říznutý magií

rebelske-srdce-nahled
Dunaj je řeka, obdařená kouzelnou mocí. Také dívka Csilla o ní ví a sama v sobě skrývá tajemství. Život v komunistické Budapešti není snadný, nejlepší je nijak nevyčnívat. Stačí totiž málo a dojde k revoluci…

Historie propletená s magií

Nemůžeš změnit svět. Můžeš jenom přežít v tom, ve kterém žiješ.

Budapeští protéká Dunaj. Csilla ví, že tato řeka má kouzelnou moc — když byla její rodina za druhé světové války v největší nouzi, zachránila je před holokaustem. Jenže to bylo ještě předtím, než se v Maďarsku chopili moci komunisté, než tajná policie odsoudila a zabila její rodiče a než se Csilla dozvěděla pravdu o svém otci.

Teď se Csilla snaží na sebe příliš neupozorňovat, protože má v úmyslu ze země uprchnout. Všechny pečlivě promyšlené plány se však začnou rozpadat ve chvíli, kdy soud její rodiče nečekaně zprostí viny a očistí jejich jména. Tato událost zažehne jiskru a vyvolá plamenné protesty po celém městě. Revolty v okolních zemích východního bloku podnítí v Maďarsku volání po svobodě. Nepokoje rostou a v budapešťských ulicích se zjeví sám anděl smrti. Csilla se musí rozhodnout, jestli uvěří ve znovuzrození své nedokonalé země a bude ochotná riskovat život při její záchraně, nebo jestli ji nechá napospas utiskovatelům.

Rebelské srdce

Autorka: Katherine Locke

Vydalo: nakladatelství Host
Přeložila:  Michaela Teličková
Počet stran: 463
Vazba: brožovaná
Vydáno: 06/2023
ISBN: 978-80-275-1581-3

 

Přečtěte si více o knize Rebelské srdce, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Ukázka z knihy

17. října 1956

Když se probudila, probudila se rozbitá na kousky.
Stávalo se jí to často.
Musela se poskládat zpátky. Tělo Csilly Tiszové se od sebe ve spánku vzdálilo. Její ruce byly pokaždé nejdál, natahovaly se k pevně zavřenému oknu. K oknu směřujícímu k řece Dunaji.
Vždycky se vracela k řece. (str.13)

 

Katherine Locke

Katherine Locke žije ve Philadelphii v Pensylvánii, kde bydlí se svými kočkami a bojuje se závislostí na chai latté. Je autorkou young adult knihy The Girl with the Red Balloon (Dívka s červeným balonkem, 2017), oceněné Sydney Taylor Honor Book a cenou Carolyn W. Field Honor. O rok později na román navázala pokračováním The Spy with the Red Balloon (Špion s červeným balonkem). Kromě young adult knih napsala romány pro dospělé a několik knih pro děti.

Zdroj informací: Host

 

Vyhrajte knihu Rebelské srdce

Neobvyklý pohled na skutečné dějinné události nabízí ve svém románě americká autorka Katherine Locke. Za revolucí v Maďarsku totiž podle ní stála moc magické řeky Dunaj a tajemné schopnosti dívky Csilly, jejíž rodiče zabila tajná policie…

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Rebelské srdce vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Méně známé nestvůry 21. století
probíhá od 7. do 20. července 2023.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Rebelské srdce

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRebelské srdce

Locke, Katherine

Host, 2023

Napsat komentář