Když se probudí vzpomínky

v zapomneni uvodni
Betty se v roce 1958 setkává s Johnem a vziká mezi nimi pouto, které je zatím směsicí obdivu a potřeby chránit toho druhého. Ani jeden však nedokáže vymazat svoje vlastní vzpomínky na minulost. Dokáží se s tím oba vyrovnat?

Londýn 1958. Šestadvacetiletá Betty Fisherová se jako jedna z prvních připojí ke kampani za jaderné odzbrojení a na ustavujícím shromáždění se seznámí s jistým Johnem Harrisem. Ten si s sebou nese trauma ze závěrečné fáze druhé světové války, již strávil v Berlíně. Johnův obdiv k Betty se postupně přerodí v potřebu ji chránit, pronásledují jej vzpomínky a představy. A jak se John postupně rozpadá, i v Betty se probudí vzpomínky, i ji brzy dožene minulost.

V zapomnění

Autorka: Mary Chamberlainová
Přeložil: Jiří Hrubý

Počet stran: 340
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-4108-5
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu V zapomnění vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Nechápala, proč to tolika lidem nedochází. Pořád jen melou o rudém nebezpečí a světové nadvládě, o bezbožných komunistech a bezcitných Rusech, kteří vystřelili do vesmíru obyčejného pejska a nechali ho tam uhořet. Jako by jim na psu záleželo víc než na lidech. Po jaderné válce přestane mít nějaká nadvláda smysl a bude jedno, kdo si začal. Takže jaký to má smysl? Děsilo ji to víc než ruské nebezpečí. Někdy mizerně spala, ve snu viděla jaderný úder, ohnivou stěnu, atomový hřib, neviditelný jedovatý povlak, který si pomalu sedá. Někdy si říkala, jestli by jako Mary ve filmu Na břehu polkla sebevražednou pilulku. Nebo to byl kyanid? Už se nepamatovala.

K dispozici je kompletní ukázka.

O autorce

Mary Chamberlainová (*1947) je emeritní profesorkou historie na Oxford Brookes University. Celý život se zabývala ženskou historií, orální historií a dějinami Karibiku (kde také žila), tedy „malými příběhy“ skrytými za oficiální velkou (neboli také mužskou) historií. Z této odbornosti se zrodil i její první román Švadlena z Dachau, v němž Chamberlainová líčí, jak cílevědomou a talentovanou osmnáctiletou Adu semelou neúprosná kola dějin, a to nejen prostřednictvím „nepřátel“, tedy Němců za druhé světové války, ale i patriarchální společnosti v domácí Británii. Také ve svém druhém románu V utajení se autorka vrátila do období druhé světové války a opět dokázala, že i když knih na toto téma vznikly už tisíce, ona zná příběhy, o nichž jsme ještě neslyšeli.

Zdroj informací: Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů.
Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV zapomnění

Chamberlainová, Mary

Argo, 2023

Napsat komentář