Kouzelné portréty

falesne_ruze

Magické schopnosti mohu být požehnáním i prokletím zároveň. Jak se dospívající dívka vypořádá s výzvou, před kterou ji postaví žena nejmocnějšího muže v zemi?

Příběh o dívce, která se kvůli svým magickým schopnostem stává obětí vydírání, napsala Jessica S. Olsonová. Tato britská autorka není mezi čtenáři příliš známá. Na svém kontě má prozatím jen dvě knihy. A jedna z nich právě vyšla v českém překladu pod záštitou nakladatelství Fragment. Prozkoumejte autorčin svět plný barev, štětců, terpentýnu a intrik, který vám představí v díle s názvem Falešné růže.

Jessica S. Olsonová vás přenese do městečka Lalverton, kde žije Myra Whitlocková se svou sestrou Lucy. Myra pracuje v ateliéru, který vedla její matka – předtím, než zmizela. Myra i její matka disponují zvláštními schopnostmi: patří k mágům. Dokáží pomocí obrazů, které namalují, změnit podobu zvířat i lidí. Stačí si jen představit, jak by dotyční měli vypadat, a představu přenést na plátno. Díky magii se následně nový obraz stane skutečností.

Mágové své schopnosti samozřejmě tají. Existuje mnoho lidí, kteří by je chtěli využít ve svůj prospěch. Myra ví, že někdo zjistil, kým její matka ve skutečnosti je. Proto zmizela. Otec se ji vydal hledat – a ani on už se nevrátil. Myra zůstala sama s mladší sestrou Lucy. Jenže Lucy trpí záhadnou nemocí trávicího traktu. Její zdravotní stav se neustále zhoršuje. Dochází jim peníze, stěží zaplatí jídlo a nájem. Na potřebnou lékařskou péči nic nezbývá…

Myra vždy chtěla jít ve šlépějích své matky: nastoupit na lalvertonskou Hudební a výtvarnou konzervatoř a později si otevřít vlastní ateliér. Jenže dokázala by na konzervatoři utajit své schopnosti? Navíc ve městě panuje nepříznivá situace: guvernér nesnáší malíře. Ví, že se mezi nimi skrývá mnoho mágů…

Jednoho dne navštíví Myru guvernérova žena: přeje si namalovat portrét svého psa. A tak se Myra musí pustit do práce. Nemůže odmítnout ženu s tak velkým společenským vlivem. Jen by tím podnítila guvernérovu zášť. Myra je vynikající malířka, ale její dar se jí poslední dobou vymyká z rukou… Dokáže absolvovat celé sezení, aniž by se prozradila? Co by následovalo, kdyby se potvrdilo guvernérovo podezření, že se ve městě mezi malíři nachází mág? Její osud by byl definitivně zpečetěn.

Můžu se jen modlit, že si nikdo nevšiml, co jsem právě udělala. (str. 29)

Příběh disponuje velkým potenciálem, který autorka poměrně dobře využila. Líbí se mi originální námět: stačí několik tahů štětcem a Myra dokáže komukoli nejen změnit barvu vlasů, upravit nos, odstranit pupínek, ale třeba i zahojit poranění. Nabízí se otázka: zvládla by oživit mrtvého člověka? Nastal čas to zjistit: i před takovým úkolem se totiž nečekaně ocitne! A mohu vám prozradit, že jí půjde dokonce o život.

V knize naleznete pár nejasností. Já jsem třeba neustále přemýšlela, proč Myra nemůže využít své schopnosti a pomoci nemocné sestře? Pokud se pokouší oživit mrtvého člověka, mohla by přece dokázat uzdravit i sestru. Tohle autorka nijak nerozvedla. Pravděpodobně existuje důvod, proč to není možné. A třeba ho někteří čtenáři mezi řádky vyčtou. Ale podle mě ho autorka mohla přímo uvést.

Už jako teenager jsem měla ráda příběhy plné magie a kouzel. A tato záliba mi zůstala i v dospělosti: i nyní čas od času vyhledávám vyprávění, která mě přenesou do světa, jenž se tolik liší od reality. Do světa, v němž magické schopnosti hlavním hrdinů ulehčují a zároveň komplikují život. Musí řešit situace, ve kterých se běžný smrtelník nikdy neocitne. A já díky tomu během čtení zapomenu na každodenní starosti. V tomto směru kniha, v níž se odhalené tajemství stává v nesprávných rukou mocnou zbraní, splnila má očekávání.

Zvláštní, to vaše tajemství. Je to skvělá věc k vyjednávání, že? Myslím, že už to samo o sobě by mělo jako motivace stačit. (str. 41)

Patřím ke čtenářům, kteří rádi střídají různé literární žánry – třeba fantasy, romány, detektivky… Víte, co patří k přednostem Falešné růže? Ukrývá v sobě prvky všech zmíněných žánrů. Můžete se těšit na neobvyklé magické schopnosti, na pozvolna se rozvíjející romantickou linku i na detektivní zápletku, která vrcholí pátráním po vrahovi!

Berte v úvahu, že vyprávění je určeno čtenářům od třinácti let. Tomu samozřejmě odpovídá styl psaní – i když popis mrtvoly, kterou Myra musela malovat, mi přišel vcelku nechutný, ale možná dnešní mládež bude mít jiný názor. Romantická linka často ustupuje do pozadí, hlavní hrdinové se pomalu seznamují a vzájemné sympatie objevují během nebezpečného pátrání. Prim zkrátka hraje magie a detektivní zápletka. Co myslíte, dostane nakonec Myra své schopnosti pod kontrolu a splní zadaný úkol? Pokud vás recenze zaujala, pusťte se do čtení.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFalešné růže

Olsonová, Jessica S.

Fragment, 2023

Napsat komentář