Nenechte si ujít v týdnu od 3. do 9. července 2023

nenechte_si_ujit
Červenec je Měsícem autorského čtení. Navíc je to čas prázdnin a dovolených, takže pokud zrovna máte cestu do Brna či Ostravy, určitě se na některé čtení stavte. Letošním čestným hostem je Norsko, poznáte tak i tamní literární tvorbu.

Brněnský Měsíc autorského čtení

Začneme v Brně, a to hned v pondělí 3. července. Ve 20.30 bude číst ze své tvorby český spisovatel Stanislav Beran. Debutoval básnickou sbírkou Zlodům (2002), následovalo šest prozaických titulů (mj. Až umřeš, nikdo už ti nebude chtít sahat na prsa, 2007; Žena lamželezo a polykač ohně, 2013; Kocovina, 2019; Schrödingerův hotel, 2023) a knížka pro děti Ztracený v povětří (2023). Přečíst si můžete i náš rozhovor s autorem a jeho příspěvek do rubriky Čtení ke kávě.

Ve středu 5. července se od 19.00 můžete seznámit s oceňovanou norskou prozaičkou Hanne Ørstavikovou. Ve svém díle se zabývá nefunkčními rodinnými vztahy či intimními osobními prožitky a traumaty. Hlavními hrdinkami často bývají úzkostné ženy. Čeští čtenáři mají k dispozici překlady románů Láska, Ve skutečnosti a Farářka. Právě Láska, zdánlivě prosté dílo, v němž situace jako vstup do neznámého domu či jízda s cizím člověkem hraničí s hororovými scénami, jí zajistil průlom mezi nejoblíbenější norské spisovatelky.

Ve pátek 7. července se od 19.00 můžete v Brně těšit na čtení Helgy Flatlandové. Debutovala v roce 2010 románem Když můžeš, zůstaň. Když musíš, odjeď o čtyřech mladících z jedné zapadlé norské vesnice, kteří se přihlásí na misi norské armády v Afghánistánu, přičemž tři z nich tam v jednom okamžiku zahynou. Jednou z nejčtenějších norských spisovatelek se stala díky svému pátému románu Moderní rodina v Evropě – jde o hořkosladký příběh tří dospělých sourozenců, kteří přijedou na oslavu otcových sedmdesátých narozenin, na nichž jim rodiče oznámí, že se rozvádějí. Čeští čtenáři mají zatím k dispozici autorčin debut, v roce 2024 vyjde česky její druhotina Alle vil hjem. Ingen vil tilbake (Všichni chtějí domů. Nikdo se nechce vrátit).

V neděli 9. července se od 20.30 můžete setkat s básnířkou, prozaičkou, autorkou knižních rozhovorů, knížek pro děti a mládež, editorkou a esejistkou Sylvou Fischerovou. Vydala na dvacet knižních publikací; v roce 1986 debutovala sbírkou Chvění závodních koní, v roce 2020 vyšly její povídky Tisíce plošin a letos připojila titul Jiný život – Wittgenstein.

Brněnská autorská čtení se konají v Divadle Husa na provázku na Zelném trhu. Kompletní program brněnských autorských čtení najdete na webu akce.

Ostravský Měsíc autorského čtení

Ostravě se v pondělí 3. července od 19.00 můžete těšit na dokumentaristku, spisovatelku, profesorku na univerzitě a majitelku filmového produkčního studia Gründer Film v Oslu Ninu Grünfeldovou. Česky i slovensky vyšla její kniha Frida. Moje zbloudilá babička ve víru dějin. Z dobových policejních dokumentů v ní rekonstruuje příběh Židovky, babičky z otcovy strany a prostitutky v tehdejším Československu, která byla podezřelá ze špionáže a kterou nacisté zabili v koncentračním táboře Ravensbrück v dubnu 1945.

Ve čtvrtek 6. července si od 19.00 nenechte ujít autorské čtení norské válečné reportérky Åsne Seierstadové. Za reportáže z Kosova, Čečenska a Afghánistánu získala mnoho ocenění. Mluví plynně pěti jazyky a domluví se dalšími čtyřmi, což jí umožňuje zpracovávat i témata, na která si jiní váleční reportéři netroufnou. Její kniha o kábulském knihkupci, jeho rodině a jejich snaze přežít tragédii občanské války se stala mezinárodním bestsellerem. Autorce Knihkupce v Kábulu však vynesla nejen slávu, ale také soudní spor s mužem, u jehož rodiny několik měsíců žila a zaznamenala její příběh. V knize Dvě sestry, zpracovala příběh dvou Norek somálského původu, které se rozhodly odejít do Sýrie, aby bojovaly v řadách ISIS za svého Boha a svou víru. V knize s příznačným a mrazivým názvem Jeden z nás. Příběh o Norsku přináší detailní pohled na Breivika, nejhoršího masového vraha norských dějin.

neděli 9. července bude od 19.00 číst ostravským návštěvníkům ze svého díla Jan Šulc. Vystudoval angličtinu a portugalštinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Pracoval jako antikvář, po roce 1989 jako nakladatelský redaktor (Odeon, Torst). Publikoval knižní rozhovor s Jiřím Dědečkem (Pohyblivý cíl, 2020) a výbor z vlastních textů (O knihách a lidech, 2023).

Ostravská autorská čtení se konají v Klubu Brno, který provozuje kulturní centrum Provoz u řeky na ulici Kostelní 24. Kompletní program ostravských autorských čtení najdete na webu akce.

 Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář