Zahrajte si o příběh z chudého předměstí Osla

naporad-emily-perex
Emily čeká dítě, a i když jeho otec nemá nejmenší zájem se usadit a mít rodinu, mladá maminka má kolem sebe řadu lidí, kteří se snaží jí pomoci. Často sice velmi neobratně, ale Emily jako by nic z toho nevnímala. Kde se v ní vzala taková pasivita?

Život bez snů a ambicí

Emily není ani dvacet a je těhotná; otec dítěte nemá zájem se usadit a vytvořit rodinu. Emily pracuje v obchodě, jehož majitel nad ní drží ochrannou ruku. Náklonnost k ní chová také její soused, osamělý muž, kterého Emily od pohledu považuje za duchovního. A chystá se jí pomáhat i její matka, ostatně už se k dceři přistěhovala. Emily přece nemůže zůstat na všechno sama. Jenomže ona věci, které se s ní dějí, jako by ani nevnímala…

Napořád Emily je román o odvrácené straně života v Norsku – jaké to je, když musíte počítat každou korunu a osud se s vámi nemazlí, ale přitom vás ani nenapadne, že by to mohlo být jinak. Empatický hlas vypravěče většinou s nadhledem komentuje nejen Emilyin život, ale reflektuje i vyprávění samotné; sleduje, jak hrdinku vnímají ostatní, tedy ti, kdo přesně vědí, kým Emily je a jak by měla žít. Výsledkem je román, který upřímně a s porozuměním vykresluje lidi bez ambicí a zájmů i lidi, kteří dělají, co můžou, aby druhým pomohli.

 

Napořád Emily

Autorka: Maria Navarro Skarangerová

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Jitka Jindřišková
Počet stran: 192
Vazba: pevná
Vydáno: 3/2023
ISBN: 978-80-275-1383-3

Přečtěte si více o knize Napořád Emily, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. Nezapomeňte si také prohlédněte několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Chudinka ta, co se jmenuje Emily, dnes je, na den přesně, těhotná sedm měsíců, teď jsou jen dva, Em a rostoucí břicho, Em a dítě, poté co Pablo odešel, aby si vyřídil nějakou záležitost, jak prohlásil. Ano, tak to bylo, najednou byl pryč. Počkat, bylo to opravdu tak? Musím něco zařídit, řekl a na pár hodin se zamkl v pokoji, Em tehdy seděla na pohovce a dívala se na televizi, usnula, probudila se, Pablo byl pořád v pokoji, pak vyšel ven, přes rameno měl přehozenou černou sportovní tašku. Než odešel, Em se na něj podívala, Pablo jí pohled opětoval, Em uvažovala, na co Pablo myslí, kam se chystá, mrkl na ni, zavřel dveře, zamkl za sebou, Emily se dál dívala na televizi. (str. 14)

 

Vyhrajte knihu Napořád Emily

O obyvatelích skandinávských zemí často slýcháme, že jsou nejšťastnější v Evropě, ale román Marie Navarro Skarangerové vám ukáže, že průzkumy jsou jedna věc a skutečnost druhá. Emily žije na chudém předměstí Osla spolu s dalšími lidmi, kteří jako by se se svým údělem jednoduše smířili, zapomněli na své sny a ambice a ani je nenapadne, že by se mohli mít lépe. Zato dobře ví, jak by podle nich měli žít ostatní. Přečtěte si o odvrácené straně života v Norsku.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Napořád Emily vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Napořád Emily
probíhá od 18. do 24. června 2023.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Napořád Emily

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNapořád Emily

Navarro Skarangerová, Maria

Host, 2023

Napsat komentář