Zasoutěžte si o román o lidské vytrvalosti na pozadí dějin Vietnamu

hory-zpivaji-perex
Historie rodiny Tranovy je stejně pestrá a pohnutá jako dějiny jejich země. Přestože Dieu Lan přišla téměř o vše, snáší svůj úděl s odhodláním a vytrvalostí. Začtěte se do jejího příběhu odehrávajícího se na pozadí zásadních historických událostí.

Příběh rodiny mapující téměř celé století

Kniha Hory zpívají je příběhem několika generací rodiny Tranovy mapujícím téměř celé jedno století vietnamských dějin – od francouzské koloniální nadvlády přes nástup osvobozeneckého levicového hnutí Viet Minh, rozdělení země na severní a jižní část, válku ve Vietnamu až po současnost. Pohnuté dějiny země sledujeme očima houževnaté Dieu Lan a její vnučky Huong.

Dieu Lan, narozená v roce 1920, přichází v životě téměř o vše, co měla – o otce, manžela, bratra i nejstaršího syna. Během pozemkové reformy je její rodině zabaven veškerý majetek a ona musí s šesti dětmi uprchnout z rodinné farmy, aby si zachránila holý život. Turbulentní historické změny i nedostatek ale snáší s hrdostí a laskavostí.

V 70. letech v Hanoji obchoduje na černém trhu, aby zajistila důstojnější životní podmínky svým blízkým i celé komunitě. Její vnučka Huong začíná dospívat právě ve chvíli, kdy se její příbuzní vydávají bojovat do konfliktu, který rozdělí celou její milovanou zemi i rodinu. Válka ve Vietnamu totiž nebyla pouze mezinárodním ideologickým střetem, ale i občanskou válkou mezi příbuznými.

 

Hory zpívají

Autorka: Nguyen Phan Que Mai

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Bronislava Grygová
Počet stran: 376
Vazba: pevná
Vydáno: 5/2023
ISBN: 978-80-7689-186-9

Přečtěte si více o knize Hory zpívají, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte si také prohlédnout několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

 

O autorce

Nguyen Phan Que Mai se narodila roku 1973 v Severním Vietnamu, a když jí bylo šest let, přesídlila s rodinou na jih. Pracovala jako pouliční prodejkyně i na rýžových polích. Poté získala stipendium a studovala v Austrálii. Získala doktorský titul v oboru tvůrčího psaní na Univerzitě v Lancasteru. Je autorkou dvanácti knih, básnických sbírek i kratší prózy, za něž se jí v rodné vlasti dostalo mnoha ocenění. Její díla byla přeložena a vydána ve více než deseti zemích. Hory zpívají je její první román a také první kniha, kterou napsala anglicky. Dlouhodobě se věnuje podpoře vzdělávání mladých dívek a působí jako mírová ambasadorka organizace PeaceTree Vietnam, která pomáhá likvidovat nevybuchlé bomby ve Vietnamu. V současnosti žije střídavě v Kyrgyzstánu a ve Vietnamu.
(Zdroj informací: nakladatelství Jota)

 

Vyhrajte knihu Hory zpívají

Příběh houževnaté Dieu Lan a její vnučky Huong se odehrává na pozadí pohnutých vietnamských dějin. Čím vším si rodina musela projít od francouzské koloniální nadvlády přes válku ve Vietnamu až po současnost? Dieu Lan přišla téměř o vše včetně několika nejbližších, ale přesto se jí podařilo zachovat si sílu, hrdost a laskavost. Přečtěte si, jak se jí to podařilo.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Jota vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Hory zpívají vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Hory zpívají
probíhá od 14. do 27. května 2023.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Hory zpívají

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHory zpívají

Mai, Nguyen Phan Que

Jota, 2023

Napsat komentář