Cestopis roku 2022

cestopis roku uvodni
V jubilejním pátém ročníku soutěže o nejlepší cestopis roku, udělovanou na počest legendární cestovatelské dvojice Hanzelky a Zikmunda, si literární porotu získala výpravná kniha manželů Honových Náš evropský deník II.

Cestopisem roku 2022 je kniha manželů Kláry a Štěpána Honových Náš evropský deník II., která čtenáře zavede do Norska, Velké Británie a Pobaltí. Autoři slovem a obrazem líčí putování pětičlenné rodiny Norskem na sever Evropy, Velkou Británií a Pobaltím.

evropsky denik II.Sedmičlenná literární porota tentokrát vybírala nominace z 21 přihlášených titulů.

Nominovaných děl se sešlo pět: Adam Gebrian: Sedm měsíců v Raleigh, New Yorku a Chicagu (Universum), Štěpán a Klára Honovi: Náš evropský deník II (vlastním nákladem), Petr Jan Juračka: Ostrovy Atlantiku (First Class Publishing), Albína Mrázová: Moji Dánové a skoro Dánové (CPress), Dalibor Skoupil: Japonský občasník (Pointa)

„Přidanou hodnotu vizuálně atraktivního díla vidíme v tom, že Honovi cestují se třemi dětmi, aniž by si cestu ulehčovali pobytem v hotelu. Nejde jim o výkon, necestují proto, aby si odškrtli turistické atrakce. Vystavují se nepohodlí a nejistotě jako drsní dobrodruzi, aniž by si dělali starosti, jak to s dětmi zvládnou. Právě tato sympatická lehkomyslnost dělá knihu výjimečnou.“

předsedkyně odborné poroty Milena Holcová.

Cestopisnou fotografií roku 2022 je Čekání na odjezd vlaku Marka Velechovského.

„Jako každý rok byl výběr vítěze obestřen vášnivou debatou, ale porotu jednoznačně uhranuly oči srílanského chlapce, jehož na nádraží zachytil Marek Velechovský. Snímek dokonale splňuje téma cestovatelské fotografické soutěže – obrazově zachytit cizí kraje, jejich obyvatele, nálady a pocit.“

předsedkyně fotografické poroty Veronika Souralová.

V 5. ročník soutěže o Cenu Hanzelky a Zikmunda vyhlásili pořadatelé čtyři kategorie:

  • Nejlepší cestopis roku
  • Nejlepší cestovatelská fotografie (ve spolupráci s Czech Press Photo)
  • Nejlepší rozhlasová reportáž
  • Nejpůjčovanější cestopis v českých knihovnách
  • Nejlepší cestopis roku

Literární porota pracovala ve složení Milena Holcová (scenáristka, spisovatelka, cestovatelka), Lenka Linhartová (grafická designérka, cestovatelka a autorka knihy Císař ve světě, která zvítězila v ročníku 2020), Denisa Novotná (nakladatelská editorka a publicistka), Stanislav Havlíček (farmaceut, vítěz loňského ročníku s titulem Hlas větru), Jan Rybář (novinář, fotograf a spisovatel), Petr Voldán (novinář, bývalý zahraniční zpravodaj ČRo) a Miloň Čepelka (básník, prozaik, textař, herec, scenárista, moderátor a cimrmanolog).
Laureáti Ceny H+Z Klára a Štěpán Honovi získali mimo jiné originální diplom, na kterém jejich tváře zpodobnila kreslířka Věrka Vybíralová, a kromě dalších cen relaxační pobyt v resortu Svatá Kateřina.
vitezove cestopisK vítězné knize fotograf Štěpán Hon poznamenává:

„Evropský deník je náš rodinný prázdninový projekt. Každý rok se vydáváme na Cestu. Máme cíle… pokořit polární kruh, dobít deltu Dunaje, přeplout Lochneské jezero, vstoupit na nejzápadnější výběžek pevninské Evropy…, ale jsou to cíle povrchní a vybíráme je dosti nahodile. To, co je na každé cestě tím nejdůležitějším, je vždy cesta samotná a s ní spojená nečekaná setkání s lidmi, krajinou i zvířaty.“

Nejlepší cestopisná fotografie

V kategorii Cestopisná fotografie roku 2022 se sešlo celkem 332 fotografií od 54 autorů. Porota z nich vybrala tentokrát šest nominací: Pavla Bičíková: Cesta vlakem (Barma), Petr Čech: Motor mlčí, ale karavana jde dál…, Tony Danilov: Ganéša má narozeniny (Malajsie), Jana Kupčáková: Racek (Istanbul), Jaroslav Váňa: Nejlepší parťák na cesty, Marek Velechovský: Čekání na odjezd vlaku (Srí Lanka)

—————————————————————–

Všechny nominované snímky najdete na webu CESTOPIS ROKU.

—————————————————————–

Oceněný fotograf Marek Velechovský získal od společnosti Trigema pobyt pro dva v areálu Monínec, a stejně jako všichni nominovaní voucher na oblečení od firmy Bushman, dále pak lahev kvalitní lihoviny z Filipín v dárkové tubě, jejížcestopis fotografie (2) originální design navrhla výtvarnice Eliška Podzimková. Fotografickou porotu soutěže o Cenu H+Z už stabilně tvoří kromě předsedkyně a fotografky Veroniky Souralové šéfredaktor časopisu National Geographic Tomáš Tureček, zakladatel serveru Mediaguru fotograf, novinář Jan Rybář, výtvarník a fotograf, herec Divadla Járy Cimrmana Petr Brukner a generální ředitel Cewe Libor Rambousek.

Nejlepší rozhlasová reportáž

Součástí slavnostního večera vysílaného v přímém přenosu Radiožurnálu, kterým provázeli herečka Dejvického divadla Zdeňka Žádníková a moderátor Českého rozhlasu Vladimír Kroc, byla také Cena Hanzelky a Zikmunda za výjimečný audiopočin v oblasti cestování. Letos ji získal moderátor Pavel Sladký za cestovatelský a outdoorový magazín Casablanca na Radiu Wave.

Nejpůjčovanější cestopis v českých knihovnách

Slavnostní ceremoniál se odehrál v barokní Zrcadlové kapli Klementina v Praze. Organizátoři vyhlásili ve spolupráci s Národní knihovnou nejpůjčovanější cestopis v knihovnách roku 2022. Je jím Svědectví o životě v KLDR koreanistky Niny Špitálníkové.

Hvězdou večera byla skladatelka, zpěvačka a herečka Markéta Irglová, držitelka Oscara za originální píseň k filmu Once, která přiletěla z Islandu. S vlastním doprovodem na klavír zahrála živě písně z jejího posledního alba Lila, ale také muzikálů Jesus Christ Superstar nebo Hamilton. Občerstvení pro hosty večera připravil cateringový servis Mezi řádky, ze skupiny sociálních podniků Etincelle, která pomáhá lidem s lehkým mentálním postižením. Podrobné informace k Ceně H+Z naleznete na stránkách www.cestopisroku.cz.

Proč Hanzelka a Zikmund?

Cestovatelské duo Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka je dodnes inspirací mnoha odvážlivců. Tito dva pánové jsou známí díky své průkopnické práci, ale také jsou jedni ze zakladatelů české cestopisné rozhlasové reportáže. Jiří Hanzelka (1920–2003) a Miroslav Zikmund (1919–2021) se seznámili už na škole. V letech 1947–1950 spolu vycestovali na první výpravu do Afriky a Jižní Ameriky s vozem Tatra 87. Jejich druhá cesta v letech 1959–1964 směřovala do Asie a Oceánie. Na výpravách nasbírali neuvěřitelné množství dokumentárního materiálu, napsali několik stovek reportáží a také několik knih. Jejich 18 knih bylo přeloženo do 11 jazyků a vyšly nákladem cca 6,5 milionu výtisků. Po roce 1970 nesměli publikovat, některé knihy zůstaly v rukopisu nebo vyšly v ineditní edici. V roce 1993 získali za své celoživotní dílo Cenu E. E. Kische, v roce 1999 převzali z rukou prezidenta Václava Havla Medaili Za zásluhy II. stupně.

Zdroj informací: cestopis roku

Zdroj fotografií: TZ

Doporučení:
Share

Napsat komentář