Ďábelský dům

skryte-obrazky
Co se v minulosti událo za zdmi starého domu? A jak tyto činy ovlivňují přítomnost?

Staré domy skrývají mnohá tajemství. Což dobře ví i Jason Rekulak, který si právě tento námět zvolil pro svou knihu Skryté obrázky. S ženou a dětmi žije ve Filadelfii. Několik let pracoval jako redaktor v nezávislém nakladatelství Quirk Books a podílel se zde i na několika bestsellerech. Dokonce získal nominaci na cenu E. A. Poea! Čeští čtenáři mohou znát jeho Nedobytnou pevnost – vypráví o dospívajícím mladíkovi, který se zamiluje do počítačové expertky. A jakou hlavní hrdinku vybral pro svůj další literární počin?

Mallory Quinnová vyrostla v jižní Filadelfii s matkou a mladší sestrou. Vždy měla vřelý vztah k dětem a pečovala o ratolesti sousedů. Už jako dítě milovala sport. Později se jí dokonce podařilo získat plné sportovní stipendium na Pensylvánské státní univerzitě, ale kvůli závislosti na drogách ke studiu nenastoupila – její život se tehdy totálně zvrhl… Podstoupila léčbu a nyní je už 18 měsíců čistá. Jako vyléčená narkomanka se vyhýbá všem druhům psychoaktivních látek včetně kofeinu. Ve svých jednadvaceti letech začíná nový život: stěhuje se z Filadelfie do New Jersey, kde žije rodina Maxwellových. Mallory se u nich ucházela o místo paní na hlídání pětiletého chlapce Teddyho. A i přes drobné peripetie související s její minulosti ji nakonec přijali.

Je jasné, že si musíme dát velký pozor na to, koho si pozveme domů. A vzhledem k vaší minulosti se obávám, že představujete příliš velké riziko. (str. 39)

Mallory se nastěhovala do domku pro hosty, který se nachází na zahradě hned vedle hlavního domu Maxwellových. Mallory však neví, že místní mu přezdívají Ďáblův dům – před lety v něm někdo údajně zavraždil ženu jménem Annie Barrettová. Živila se jako malířka a v domku měla ateliér. Její tělo se však nikdy nenašlo…

Tohle je velice stará čtvrt, Mallory. Všechny zdejší domy mají nějakou strašidelnou historku. (str. 70)

Po všech předchozích problémech má Mallory konečně pocit, že udělala pokrok. Získala dobrou práci s pravidelnou výplatou i vlastním bydlením. S Teddem si rozumí, hrají si, vymýšlí mu program a vaří výživná jídla. Zkrátka se zdá, že vše je zalité sluncem. Alespoň do chvíle, než Teddy začne malovat zvláštní obrázky. Třeba muže, který drží za kotníky ženu a táhne její bezvládné tělo po zemi…

Nemůžu se odtrhnout od kresby, od spleti černých vlasů táhnoucích se za ženským tělem. Jaké dítě namaluje něco takového? (str. 81)

Jaké tajemství dům ukrývá? K čemu v něm došlo? A kde Teddy bere inspiraci pro své obrázky? Jak se stalo, že se běžné dětské kresby se zvířátky, sluníčkem a usmívajícími se lidmi proměnily ve výjevy nahánějící hrůzu? Nejen na tyto otázky budete chtít (stejně jako Mallory) najít odpověď.

Skryté obrázky bývají zařazeny mezi horory. Já se musím přiznat, že tento žánr obvykle nečtu. Dávám přednost knihám, ve kterých lze podivné události nakonec racionálně vysvětlit. Tady to však neplatí a pro některé věci vysvětlení zkrátka neexistuje, ale přesto bych vyprávění označila spíše jako thriller s hororovými prvky.

Součást knihy tvoří i obrázky, které namaloval malý Teddy. Vlastně je vnímám jako jednu z největších předností celého příběhu. Autor sice nenechává žádný prostor pro vaši fantazii, ale zase si můžete všechny obrázky prohlédnout a sami prozkoumat, co zobrazují. A také hádat, co jejich prostřednictvím chtěl malý chlapec ostatním sdělit. Nutno podotknou, že některé působí opravdu strašidelně a vyprávění díky nim získává naprosto jiný rozměr. Rozhodně jde o zajímavé zpestření – kdy jste naposled měli v ruce knihu pro dospělé čtenáře s ilustracemi? Já si teď na žádnou nevzpomínám. Zkrátka: výborný nápad.

Příběhu rozhodně nelze upřít čtivost: nevíte, co přesně se děje, kam dějová linka směřuje, a ve snaze najít odpovědi na své otázky rychle obracíte jednu stránku za druhou. Napětí se stupňuje a vrcholí až těsně před koncem: tzn. ve chvíli, kdy poměrně šokující zápletku definitivně odhalíte. Ano, najednou zjistíte, že všechno je úplně jinak, než jste si na začátku mysleli!

Nedokáži posoudit, zda vyprávění uspokojí fanoušky hororů. Ale pokud stejně jako já po tomto žánru sáhnete jen sporadicky, mohly by být Skryté obrázky z produkce nakladatelství Knihy Dobrovský dobrou volbou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSkryté obrázky

Rekulak, Jason

Fobos, 2023

Napsat komentář