David Oppenheim

knize_knih
Víte, kdo byl David Oppenheim? Vrchní pražský rabín a majitel jedinečné sbírky židovských knih. A rovněž je to hlavní hrdina knihy Joshuy Teplitského, ve které vás seznámí s literaturou v raně novověké Evropě.

David Oppenheim (1664–1736), vrchní pražský rabín na počátku 18. století, vybudoval jedinečnou sbírku židovských knih a rukopisů, které se všechny dochovaly a jsou uloženy v Bodleian Library v Oxfordu. Jeho pozoruhodná sbírka svědčí o nesčetných konexích židů přes hranice států a o kontaktech mezi židy a křesťany. Tato knihovna sloužila rabínským učencům i představitelům židovských obcí, seznamovala nové čtenáře se starými knihami a fungovala jako jedinečný zdroj osobní autority, díky níž si Oppenheim získal slávu v židovské společnosti i mimo ni. Na základě pečlivé rekonstrukce archivu otevírá kniha Joshuy Teplitského okno do společenského života knih v raně novověké Evropě.

Kníže knih

Jak jeden sběratel vybudoval nejtrvalejší a nejpozoruhodnější židovskou knihovnu v dějinách
Autor: Joshua Teplitsky
Přeložil: Jiří Kasl

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-200-3312-3
Doporučená cena: 590 Kč

Knihu Kníže knih vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Oppenheim fungoval jako důležitý hybatel tohoto procesu. Od prvních chvil vědomého sběratelství projevoval vůli „donekonečna vytvářet knihy“ a toto poslání podporoval různými materiálními a kulturními způsoby. Třebaže oběh knih umožňoval výhodné postavení pro navazování užitečných a prestižních spojenectví, stejně exponované politické pole představovala výroba knih. Vytisknout židovskou knihu vyžadovalo spolupráci Židů a křesťanů, autorů a tiskařů, řemeslníků a bohatých mecenášů, cenzorů a schvalovatelů. Oppenheim se nacházel v průsečíku těchto společných akcí. Zatímco knihovna skýtala zdroj objevování nepublikovaných rukopisů, on se osobně účastnil i procesu vydávání díky rodinnému bohatství, a podporoval tak publikace a vlastní prestiž bibliofila a vzdělance, a posuzoval, které texty si zaslouží být vydány a které nikoli. Oppenheim a jeho bohaté příbuzenstvo hráli v této ekonomice zásadní roli.  Nezastupovali pouze židovské zájmy v centrech moci, ale vytvářeli i finanční sílu stojící za výrobou nejdůležitějších předmětů v idealizované normativní rabínské kultuře raně novověkého období: knih, jejichž vydávání formovalo obrysy židovského kánonu a studijního programu následujících staletí. (str. 195)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Joshua Teplitsky je docentem historie na Newyorské státní univerzitě ve Stony Brooku. Specializuje se na dějiny Židů v Evropě v raně novověkém období, židovsko-křesťanské vztahy, hmotnou kulturu a na studium knih a médií.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKníže knih
Jak jeden sběratel vybudoval nejtrvalejší a nejpozoruhodnější židovskou knihovnu v dějinách

Teplitsky, Joshua

Academia, 2023

Napsat komentář