Svět knihy 2023 očima teenagera

perex
Svět knihy přitahuje pozornost nejen dospělých, ale i dětí. Letos se na něj poprvé vypravily i členky čtenářského kroužku pro mladší teenagery. Jedna z účastnic se s námi podělila o své zážitky…

Díky mé skvělé vedoucí našeho čtenářského kroužku jsem měla možnost podívat se do Prahy na čtenářský veletrh Svět knihy. Nebyla jsem si úplně jistá, co od toho čekat, ale když jsem dostala program sobotního dne, věděla jsem, že to bude zážitek. Tolik přednášek a křtů a akcí a programů! Jak pro ty malé, tak i pro dospělé. Nakonec jsem ale byla jen na jedné přednášce a jednom křtu. Proč? Protože teprve když jsem se začala pořádně rozhlížet po veletrhu, došlo mi, o čem to celé je. Ne že by přednášky, křty a další akce nebyly zajímavé, to ne, ale já osobně jsem se spíše našla v procházení mezi stánky jednotlivých (nejen velkých a známých) nakladatelství, poslouchání jejich příběhů a celkově užívání si kouzla momentu mezi svými lidmi.

Jedna ze dvou přednášek, kterých jsem se zúčastnila, byla velmi žádaná mezi mladšími „čtenáři“, protože se jí účastnila i celkem známá česká youtuberka Natyla (Natálie Tolarová).

Představení knihy Supro: hrdinové na dluh

Představení knihy Supro: hrdinové na dluh (Natyla sedí vlevo na kraji)

Samotná přednáška byla zajímavá, povídalo se, jak komiks Supro: hrdinové na dluh vznikl, zmínili jednotlivé části procesu atd. Z ostatního jsem ale už tak dobrý pocit neměla, právě především kvůli Natyle, která byla spíše marketingovou figurkou. Už do samotného komiksu ji dali „abychom měli někoho, kdo představí náš komiks předpokládané cílové skupině“ (pozn. Natyla na se na svém youtubu věnuje všemožným tématům, jen ne knížkám, to stejné platí pro její Instagram) a na samotné přednášce řekla asi jen dvě věty, přitom minimálně polovina všech diváků přišla právě kvůli ní a ze stejného důvodu si i koupili samotný komiks. Abych to upřesnila, proti Natyle nic osobního nemám, jen se mi nelíbí, jak se nechala využít pro čistě marketingové účely.

Práce studentů

Diplomová práce studenta Západočeské univerzity v Plzni

Opravdu se mi líbilo, že na místě byla nakladatelství velká a známá (jako Grada, Albatros, Česká televize, …) ale i nakladatelství malá a skoro neznámá, která dostala snad více prostoru než jejich velcí konkurenti. Ve stanu malých nakladatelů se mi podařilo najít krásné a originální knížky, hodně knih pro dospělé, ale také staré i trochu poničené knihy tu čekaly na svou šanci najít si nový domov.

Osobně mě nejvíce asi zaujalo nakladatelství CrewKids, které vydává kromě známých komiksů i klasickou mangu v češtině, a pak i nakladatelství Conqueer (conquer = angl. dobýt, queer = označení pro všechny, jejichž identita není heterosexuální, také může nahrazovat zkratku LGBTQ+), které mě oslovilo už jenom jejich nápaditou slovní hříčkou v názvu, která vám zároveň řekla vše podstatné o tom, co vydávají.

conqueer

Na druhou stranu je pravda, že všechno nebylo až tak skvělé. Na pražském výstavišti bylo opravdu hodně hooodně lidí, což je hooodně mimo mojí komfortní zónu, také mi všechen ten shon dával pocit, že bych se i já měla za něčím honit, něco stihnout, což byl další důvod, proč jsem nakonec byla jen na dvou přednáškách, abych se nemusela za ničím honit, protože co by mi to dalo?

Abych to nějak shrnula, Svět knihy je skvělá akce a mrzí mě, že jsem měla jen jeden den, protože jenom co se stánků týče, na jeden den je toho moc, nemluvě o tom, že každý den je jiný program, jiní lidé, hosté… Takže doufám, že se tam budu moct někdy vrátit.

Doporučení:
Share

Napsat komentář