Nenechte si ujít v týdnu od 5. do 11. června 2023

nenechte_si_ujit
Čekání na letní dovolené si můžete zkrátit zajímavou literární akcí. Příští týden se koná například křest knihy Hledání rovnováhy aneb život soudce, autorská čtení v rámci festivalu Stranou – evropští básnící naživo či knižní jarmark Knihex.

Začneme akcí pro děti. Knihovna Jiřího Mahena v Brně zorganizovala v pondělí 5. června zábavné dětské odpoledne. Vezměte své ratolesti a přijďte si společně s nimi vyzkoušet různé dovednosti. Těšit se můžete i na řadu soutěží. Sraz je ve 13.00 na zahradě pobočky Dolní Heršpice (v případě nepříznivého počasí se akce přesune do vnitřních prostor).

Hledáte inspiraci ke čtení? Zajděte ve středu 7. června do Knihovny Jiřího Mahena v Brně, kde se dozvíte informace nejen o knižních novinkách, ale i starších titulech, které stojí za přečtení. A pokud vás některá z knih zaujme, rovnou si ji můžete vypůjčit. Buďte v ústřední knihovně na Kobližné v 16.00.

A v Brně ještě zůstaneme. Ve středu 7. června si nenechte ujít křest knihy nazvané Hledání rovnováhy aneb život soudce. Jde o rozhovor s Josefem Baxou – uznávaným soudcem, který založil a šestnáct let řídil Nejvyšší správní soud. Zasloužil se o vznik plzeňské právnické fakulty i o pozdější rozkrytí tamní plagiátorské aféry. Rozhovor vede právník a novinář Tomáš Němeček. Součástí akce je i debata o budování právního státu a české justice. Pozvání přijali místopředseda Ústavního soudu Vojtěch Šimíček a soudce Nejvyššího správního soudu Michal Bobek. Začátek je v 17.00 v brněnském Knihkupectví Academia.

Přesuneme se do Prahy, kde se ve středu 7. června konají tradiční autorská čtení v rámci festivalu Stranou – evropští básnící naživo. Svou tvorbu představí několik evropských autorů – např. Cvetka Bevc (SLO), Gale Burns (UK), Przemysł Dakowicz (PL), Petr Hruška (CZ, napsal sbírky básní Spatřil jsem tvou tvář, Dramata či výbor V závalu), Vid Karlovšek (SLO), Jakub Pacześniak (PL), Daniela Vodáčková (CZ) či Iryna Zahladko (UA-CZ). Večerem provedou Lenka Kuhar Daňhelová a Peter Kuhar od 19.00 v Knihovně Václava Havla.

A máme tu další akci pro děti do šesti let. Knihovna Jiřího Mahena v Brně připravila na čtvrtek 8. června čtení pro nejmenší z knihy Medvídek a potopa světa autorky Kataríny Macurové. Co se stane, když medvídek zapomene zavřít vodu proudící do zahradní hadice? To se dozvíte v 15.00 na pobočce Tuřany.

Městská knihovna v Praze naplánovala na čtvrtek 8. června uvedení posledního svazku Díla Karla Šiktance za účasti editora Jiřího Brabce, básníka Petra Hrušky a literárního kritika Jaromíra Slomka. Karel Šiktanc byl český básník, autor pohádek pro děti, textař, scénárista, novinář a překladatel. Přijďte se v 18.00 do ústřední knihovny s jeho tvorbou seznámit i vy.

Ve čtvrtek 8. června se můžete zúčastnit diskuze spojené s uvedením knihy Hledání smyslu od Jiřího Přibáňa a Karla Hvížďali. Jde o poslední svazek volné trilogie navazující na knihy Hledání dějin a Hledání odpovědnosti. Zjistíte, že hledání smyslu představuje nepřetržitý, neustálý a nikdy nekončící proces. Do diskuze se mimo autorů zapojí také Pavel Rychetský, Tereza Matějčková, Jan Němec a Veronika Pehe. Diskuze začíná v 19.00 v Knihovně Václava Havla.

sobotu 10. června můžete v Praze zajít na Knihex – knižní jarmark pod širým nebem, který se konám s cílem podpořit menší nakladatele a jejich produkci. Knihex se snaží být nejenom knižním trhem, ale také místem, kde se dá příjemně strávit den – dospělí i děti můžou pobýt v odpočinkové zóně, pro všechny je připraven doprovodný program. Začátek je v 10.00 v Kasárnách Karlín.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář